În data de 15.11.2019, la ora 1633, prin dispeceratul integrat ISU-SAJ Harghita, a fost anunţată producerea unei explozii, neurmată de incendiu, în bucătăria unei case de locuit din satul Chinuşu, comuna Mărtiniş. La faţa locului s-au deplasat două echipaje (8 subofiţeri) din cadrul Detașamentului de pompieri Odorheiu Secuiesc, cu o autospecială de intervenţie şi o ambulanţă SMURD. La sosirea echipajelor, s-a constatat faptul că explozia unei butelii de aragaz nu a fost urmată de incendiu, însă, din nefericire, s-a soldat cu rănirea unei persoane. O femeie, în vârstă de 54 de ani, a suferit arsuri de gradele I şi II la nivelul gâtului, membrelor superioare şi inferioare, pe circa 18% din suprafaţa corpului, iar după evaluare şi acordarea primului ajutor la faţa locului de către echipajul SMURD, a fost preluată de echipajul SAJ şi transportată la Spitalul Municipal Odorheiu Secuiesc, în vederea acordării îngrijirilor medicale de specialitate.

În momentul producerii deflagraţiei, în respectiva locuinţă, la etaj, se mai afla o persoană, de 81 de ani, care a fost evacuată din clădire, nefiind rănită; casa de locuit, de aproximativ 80 mp, construită din lemn şi piatră, a fost avariată la nivelul pereţilor, respectiv 2 uşi, 4 geamuri şi circa 4 mp de ţiglă din acoperiş, pierderile materiale fiind evaluate la aproximativ 4.000 lei.  Cauza probabilă a exploziei au fost scăpările de gaze combustibile de la butelia aragazului.

 

 

Tot vineri, 15.11.2019, la ora 2042, prin dispeceratul integrat ISU-SAJ Harghita, a fost solicitată intervenţia în cazul unei persoane blocate într-un apartament situat la etajul 3, în municipiul Topliţa, strada Cerbului. La faţa locului s-au deplasat două echipaje (8 subofiţeri) din cadrul Gărzii de intervenţie nr. 2 Topliţa, cu o autospecială de intervenţie şi o ambulanţă SMURD. După deblocarea uşii de intrare în apartament, echipajele de intervenţie au găsit o persoană, de sex feminin, în vârstă de 95 de ani, care era căzută în dormitor, acuzând dureri la membrul inferior, aceasta fiind preluată şi transportată de echipajul SMURD la Spitalul Municipal Topliţa, în vederea acordării îngrijirilor medicale de specialitate.

Sâmbătă, 16.11.2019, la ora 1440, s-a solicitat intervenţia unui echipaj de pompieri militari din cadrul Punctului de lucru Bălan, pentru stingerea unui incendiu izbucnit în bucătăria unui apartament din oraşul Bălan, strada Florilor. La sosirea echipajului de intervenţie, ardea mobilierul bucătăriei, proprietarul aflându-se în interiorul apartamentului, nesesizând incendiul deoarece dormea. S-au luat măsuri pentru localizarea şi stingerea incendiului, cu 2 stingătoare P6 din dotarea autospecialei, acesta fiind lichidat la ora 1505. În urma incendiului au fost distruse electrocasnice, mobilier şi centrala termică de apartament. Cauza probabilă a incendiului a fost flacăra produsă de o tigaie uitată pe aparatul de gătit nesupravegheat. S-au salvat şi protejat, în urma intervenţiei, bunuri materiale în valoare de aproximativ 100.000 lei, pierderile materiale fiind evaluate la circa 10.000 lei.

            În perioada 15-17.11.2019, echipajele S.M.U.R.D. din cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Oltul” al judeţului Harghita au avut 19 intervenţii de acordare a primului ajutor calificat şi de transport a pacienţilor la unităţile de primiri urgenţe din judeţ, astfel: S.M.U.R.D. Miercurea-Ciuc – trei intervenţii, din care una în municipiul reşedinţă de judeţ şi două în comuna Siculeni; S.M.U.R.D. Gheorgheni – cinci intervenţii, din care două în municipiu, una în comuna Joseni, una în comuna Suseni şi una pe DN 13B, Pasul Bucin; S.M.U.R.D. Topliţa – trei intervenţii, din care două în municipiu şi una în satul Neagra, comuna Lunca Bradului, judeţul Mureş, iar S.M.U.R.D. Odorheiu-Secuiesc – opt intervenţii, din care una în municipiu, două în comuna Zetea şi câte una în comunele Şimoneşti (sat Benţid), Feliceni (sat Arvăţeni), Satu Mare, Mărtiniş (sat Chinuşu) şi Praid (DN 13A). Pe timpul acestor intervenţii, paramedicii au asistat 17 persoane adulte şi trei copii.

Articolul precedentScrisoare deschisă a lui Borboly Csaba către ministrul mediului
Articolul următorCopil rănit, după ce un şofer nu a dat prioritate, la Miercurea Ciuc