Pelerini din Rwanda, Pakistan, Madagascar, Namibia sau Reunion s-au înscris online pentru a participa la Sfânta Liturghie oficiată de Papa Francisc la Şumuleu Ciuc, în data de 1 iunie, a anunţat miercuri părintele Oláh Zoltán, de la Arhiepiscopia Romano-Catolică Alba Iulia.

Acesta a precizat că înregistrarea pe site-ul oficial al evenimentului s-a încheiat, numărul total al celor înscrişi fiind de peste 110.000, din care aproape 84 de mii sunt din România, majoritatea din Transilvania şi Banat.

De asemenea, există şi peste 25 de mii de pelerini care vin din Ungaria, dar sunt şi persoane din comunităţile maghiare din Serbia, Slovacia sau Ucraina care şi-au exprimat intenţia de a lua parte la acest eveniment.

Printre pelerinii care vor fi prezenţi la slujba de la Şumuleu Ciuc se numără persoane care vin din ţări foarte îndepărtate, cum ar fi Pakistan, Rwanda, Africa de Sud, Niger, Madagascar, Australia, Israel, Canada, Namibia sau Reunion.

„Am terminat înregistrarea în 22 aprilie, dar nu înseamnă că am terminat şi invitaţia pelerinilor. Cei care s-au înregistrat vor avea un loc în sectoarele pregătite, dar vrem să-i încurajăm şi pe cei care nu s-au înregistrat să vină, pentru că vom avea loc şi pentru ei, sigur, în afara sectoarelor. Ceea ce este interesant, sunt câteva persoane şi din ţări exotice. Ca să vă spun numai câteva dintre ele, spre surprinderea noastră şi din Rwanda, din Pakistan, din Israel, din Madagascar s-au prezentat şi s-au înscris pelerini. Numărul total al pelerinilor înscrişi până la ora actuală este de peste 110.00, dar de fiecare dată verificăm dacă cineva nu s-a înregistrat de două ori, deci poate să fie un pic în sus sau în jos, vom vedea. Noi suntem siguri că am ajuns peste pragul de 100.000 de pelerini înscrişi”, a declarant Olah Zoltan, conform Agerpres.

Acesta a precizat că s-au înscris online 362 de preoţi şi diaconi, 161 de călugări şi călugăriţe dar şi 95 de persoane cu probleme speciale-bolnavi sau care nu se pot deplasa.

Potrivit sursei citate, au fost trimise 250 de invitaţii, în ţară şi străinătate, până în prezent existând informaţii că preşedintele Ungariei, Ader Janos, şi-a exprimat intenţia de a participa la eveniment.

Preşedintele Consiliului Judeţean Harghita, Borboly Csaba, a anunţat că pe Dealul Şumuleu, la 200 metri de altarul în aer liber de la care se va oficia Sfânta Liturghie, se va amplasa o poartă tradiţională secuiască de mari dimensiuni, „cu o deschidere de 8 metri şi o înălţime de 4,5 metri”, care se află acum în lucru la Şcoala Populară de Artă din Miercurea Ciuc.

Borboly a mai spus că 80 de salvamontişti se pregătesc să intervină în ziua vizitei şi să transporte la punctele de ajutor persoanele cu probleme medicale, Consiliul Judeţean alocând fonduri pentru dotarea salvatorilor montani.

Articolul precedentGabriel Oprea face apel la unitate către românii şi maghiarii din Harghita şi Covasna
Articolul următorBani de la CJ Harghita pentru comunitatea română din judeţ