Peste 4.000 de persoane au participat, luni, la Cimitirul din Valea Uzului la comemorarea soldaţilor secui care şi-au pierdut viaţa în 1944, în luptele contra armatei sovietice. La ceremonie, şeful Consiliului Judeţean Harghita, Borboly Csaba a făcut apel la unitatea maghiarilor.

Participanţii la eveniment s-au adunat, luni, începând cu ora 15.00 la Cimitirul Valea Uzului din judeţul Harghita, având asupra lor steaguri secuieşti şi ungureşti, multe persoane fiind îmbrăcate în costume populare, dar şi în ţinută de husari, militari din cavaleria maghiară.

Ei au ascultat cântece religioase şi marşuri ostăşeşti, dar şi discursuri ale organizatorilor şi ale unor preoţi.

Printre participanţi s-au numărat parlamentari UDMR şi primari ai Uniunii din judeţele Harghita şi Covasna, organizatorii estimând că la comemorare au fost prezente între 4.000 şi 5.000 de persoane.

Preşedintele Consiliului Judeţean Harghita, Borboly Csaba, a ţinut un discurs în care a făcut apel la unitate, spunând că, în momentul în care maghiarii sunt atacaţi, trebuie să arate că sunt uniţi.

Accesul în parcela românească a Cimitirului din Valea Uzului, unde Primăria Dărmăneşti, din judeţul Bacău, a amplasat peste 50 de cruci în memoria eroilor români, a fost blocat cu garduri pentru prevenirea unor incidente.

La comemorare, care s-a desfăşurat între orele 15.00 -18.00, au fost prezente efective de poliţişti şi jandarmi, relatează Mediafax.

Articolul precedentNou COD GALBEN de manifestări de instabilitate atmosferică pentru Harghita
Articolul următorCupa Lacu Roșu în weekend, la Gheorgheni