În acest sfârșit de săptămână, jandarmii harghiteni au primit 9 apeluri prin 112, care anunțau prezența unor urși în localitățile Miercurea Ciuc, Odorheiu Secuiesc, Dealu, Borsec, Băile Tușnad, Izvoru Mureșului și Cioboteni. 

Duminică, la una dintre intervenții, aceștia au descoperit un pui de urs abandonat în iarbă, la marginea localității Băile Tușnad, în stare precară. Purtătorul de cuvânt al Jandarmeriei Harghita, plutonier adjutant șef Gheorghe Suciu a precizat că la fața locului a fost chemat un medic veterinar, și au fost anunțați reprezentanții Centrului de Reabilitare a Urșilor Orfani Bălan.

„Până la sosirea acestora puiului de urs i-au fost administrate apă și lapte. Reprezentantul de la Bălan a luat puiul de urs și l-a transportat la centrul de reabilitare”, a explicat reprezentantul Jandarmeriei.

Nu a fost singurul apel care anunța prezența animalelor sălbatice în zonele locuite din județ. Sâmbătă, jandarmii harghiteni au avut 5 intervenții pentru înlăturarea urșilor din localitățile Izvoru Mureșului, Odorheiu Secuiesc, Dealu, Borsec și Băile Tușnad.

„Primul apel primit la ora 20:10, ne anunța prezența unui urs lângă o casă din Izvoru Mureșului. A fost trimis imediat în zonă un echipaj de ordine publică format din jandarm și polițist, care a îndepărtat ursul înspre pădure. La fața locului au fost prezenți și membri ai asociației de vânătoare. La ora 20:46 a fost primit cel de-al doilea apel, un bărbat ne anunța despre prezența a doi urși lângă o fermă din municipiul Odorheiu Secuiesc. La sosirea echipajului de ordine publică format din jandarmi și polițiști, urșii erau plecați din regiunea unde au fost semnalați. La ora 21:51, un al treilea apelant ne anunța despre prezența unui urs, care însă se îndepărta înspre pădurea din apropierea comunei Dealu. La ora 22:19, o femeie anunța prezența unui urs în fața unui bloc de la marginea orașului Borsec, urs ce a fost îndepărtat din zona locuită de către un echipaj de ordine publică format din jandarm și polițist. Ultimul apel de sâmbătă, făcut la ora 23:19, de către un domn ne anunța despre prezența unei ursoaice cu 3 pui în apropierea unei pensiuni din Băile Tușnad. Au fost îndepărtați din zona locuită de către un echipaj de ordine publică format din jandarm și polițist”, a precizat reprezentantul Jandarmeriei Harghita.

În cursul zilei de duminică, au fost făcute alte 4 apeluri care semnalau prezența urșilor în localitățile Băile Tușnad și Cioboteni. În afară de puiul de urs salvat și dus la Orfelinatul din Bălan, Jandarmii au mai intervenit la Băile Tușnad pentru alungarea în pădure a unui urs, iar alte două apeluri, unul la 13:31 și unul la 21:52 semnalau prezența unui urs, respectiv a unei ursoaice cu pui în apropierea cartierului Cioboteni din municipiul Miercurea Ciuc. În ambele cazuri au fost trimise echipaje de jandarmerie care au alungat urșii din apropierea zonelor locuite.

Jandarmii le reamintesc locuitorilor că este recomandat ca, de fiecare dată când sunt martori ai unor astfel de situaţii, să sune la 112, să nu încerce să intervină, să nu hrănească animalele sălbatice, să aibă grijă unde depozitează resturile menajere şi să nu se apropie de urşi pentru a-i filma sau fotografia.

FOTO: IJJ Harghita

Imagine

Articolul precedentMisiune de asanare a muniției în județul Harghita; proiectilele provin din Al Doilea Război Mondial
Articolul următorÎncă o persoană infectată în judeţul Harghita. La nivel naţional se înregistrează încă 269 de cazuri