Peste 5.500 de elevi din Harghita au participat, miercuri, de Ziua Naţională a Lecturii, la o oră specială de Limba şi literatura română, ei fiind provocaţi să descopere bucuria cititului de mai multe persoane publice, cunoscute în judeţ sau la nivel naţional.

Evenimentul intitulat „Provocare la lectură – Ora de limba şi literatura română…altfel” s-a adresat elevilor din ciclurile gimnazial şi liceal, secţia română şi secţia maghiară, şi s-a desfăşurat în mediul online. 

Proiectul a fost iniţiat în 2022 de profesoara Manuela Nicoleta Stîngă, inspector de Limba şi literatura română, şi s-a dovedit a avea un mare succes, motiv pentru care el a continuat şi în 2023, invitaţi aleşi fiind persoane care îşi fac meseria cu pasiune şi care sunt cititori pasionaţi.

Singurul invitat care a participat şi la evenimentul din 2022 a fost inspectorul şcolar general al Inspectoratului Şcolar Harghita, Demeter Levente. La prima ediţie, acesta a devenit „domnul Popularitate”, întrucât a primit cele mai multe scrisori din partea elevilor, după ce i-a provocat să citească romanul „Băieţii din strada Pál”, semnat de scriitorul maghiar Ferenc Molnár.

În acest an, inspectorul şcolar general, pe care un elev l-a întrebat, anul trecut, dacă nu cumva este Ion Creangă, datorită talentului de povestitor, le-a recomandat elevilor cartea „Aventurile lui Tom Sawyer”, a lui Mark Twain, despre care a spus că este o poveste captivantă, scrisă cu inteligenţă şi umor, „o adevărată capodoperă”.

Apoi, inspectorul le-a dezvăluit câteva detalii despre personalitatea lui Tom, „un copil care trăieşte mai tot timpul în lumea viselor şi a fanteziei”, care „nu tolerează plictiseala, rutina, monotonia” şi care este un personaj de la care se poate învăţa multe.

Demeter Levente i-a îndemnat pe copii să citească, punctând faptul că cititul este un lucru minunat.

”Cititul este un lucru minunat, un obicei care creşte imaginaţia, dă posibilitatea să vă regizaţi propriile voastre filme şi, uneori, aceste filme sunt mult mai bune decât cele pe care le vedem în cinematografe sau în televiziune”, a spus inspectorul şcolar general.

Un alt invitat al evenimentului a fost preotul Petru Cătinen, din Topliţa, care ajută zilnic zeci de copii de la Centrul Social „Călimănel” din oraş, organizează tabere de pictură sau chiar un festival de folk şi care a fost prezentat ca fiind un pasionat de ştiinţă şi un iubitor al „minunilor cosmice”.

Reportajul complet, AICI

Articolul precedentCampanii anti-Tate în școli – Mesajul lui Andrew din arest: „Cred în valorile tradiționale masculine”
Articolul următorClubul de Presă reclamă un grav atentat