Liderul UDMR, Kelemen Hunor, a fost votat de 77,7 % dintre alegătorii prezenţi duminică la primul tur al alegerilor prezidenţiale din Harghita, arată rezultatele finale publicate pe site-ul oficial al Biroului Electoral Central (BEC).

Potrivit sursei citate, în Harghita s-au prezentat la urne 113.462 de alegători, numărul total al voturilor valabil exprimate fiind de 111.888.

Datele statistice mai arată că 1.392 de persoane au votat la urna mobilă, fiind înregistrate şi 1.574 de voturi nule.

Kelemen Hunor a fost votat de 86.969 de persoane, ceea ce înseamnă un procent de 77,7%.

La distanţa considerabilă de liderul UDMR s-a clasat actualul preşedinte al României, Klaus Iohannis, votat de 10.574 de persoane (9,45%), urmat de Viorica Dăncilă (PSD), preferată de 4.590 alegători din judeţ (4,1%), de Dan Barna (Alianţa USR-PLUS), care a obţinut 4.193 voturi (3,75%), Mircea Diaconu (Alianţa UN OM), votat de 2.045 de alegători (1,83%) şi Theodor Paleologu (PMP), cu 1.330 de voturi (1,19%).

Ceilalţi candidaţi au fost votaţi de câteva sute de alegători.

Rezultatul obţinut de liderul UDMR în Harghita este mai bun decât la precedentele alegeri prezidenţiale, atunci fiind votat de circa 63% dintre alegătorii prezenţi la urne, în condiţiile în care celălalt candidat maghiar, Szilagy Zsolt, din partea Partidului Popular Maghiar din Transilvania, a obţinut aproximativ 10% din voturile alegătorilor.

În Harghita au fost organizate 290 de secţii de votare, prezenţa la vot la primul tur al alegerilor prezidenţiale fiind, conform site-ului Biroului Electoral Central, de 42,32%. Datele statistice mai arată că în judeţ au votat mai mulţi alegători de la sate decât de la oraşe, spre deosebire de situaţia înregistrată la nivel naţional, unde prezenţa la vot a fost mai ridicată în mediul urban decât în cel rural.

De asemenea, în Harghita s-au prezentat la vot mai multe femei decât bărbaţi, mai arată site-ul BEC, iar cei mai mulţi votanţi au fost din categoria de vârstă 45-64 ani, scrie Agerpres.

Articolul precedentKelemen Hunor a câştigat detaşat alegerile în Harghita
Articolul următorSalina Praid s-a redeschis pentru turisti