Secretarul general al NATO Jens Stoltenberg, a anunțat miercuri că nu există niciun indiciu că racheta care a căzut marți pe teritoriul Poloniei a fost lansată din Rusia și nici că Moscova ar pregăti atacuri asupra țărilor NATO din zona limitrofă. Stoltenberg a subliniat însă că responsabilitatea revine Moscovei, care a lansat o serie de atacuri furibunde asupra teritoriului ucrainean.

„Exploziile de marți au avut loc în contextul în care Rusia a lansat un val de rachete asupra Ucrainei. Investigații continuă, dar nu avem niciun indiciu că ar fi fost un atac intenționat și nici că Rusia s-a pregăti să atace alte state NATO. Nu este însă vina Ucraineie, ci Rusia poartă toată responsabilitatea, pentru că a continuat atacurile asupra teritoriului ucrainean,” a declarat Stoltenberg, într-un briefing susținut la sediul Alianție.

„Analiza noastră preliminară sugerează că incidentul a fost probabil cauzat de o rachetă de apărare aeriană ucraineană lansată pentru a apăra teritoriul ucrainean de atacurile rachetelor de croazieră rusești”, a precizat Stoltenberg.

„Să fiu clar, nu este vina Ucrainei. Rusia poartă responsabilitatea atacului pe măsură ce își continuă războiul ilegal împotriva Ucrainei”, a subliniat el, cerând Moscovei să oprească „acest război lipsit de logică”.

SUA AU TRANSMIS NATO CĂ RACHETA A FOST LANSATĂ DE UCRAINENI

Statele Unite au anunțat NATO miercuri dimineață că toate indiciile colectate arată că racheta care a căzut pe teritoriul polonez și a ucis 2 oameni nu a fost lansată din Rusia și nici nu aparține armatei ruse, ci Apărării antiaeriene poloneze.

Oficiali lituanieni, dar și surse din cadrul NATO au afirmat că Polonia a renunțat la ideea de a solicita NATO activarea articolului 4, care ar pune Alianța în situația de a reacționa, dar nu în mod militar.

Articolul precedentEuropol avertizează: Aderarea României în Schengen s-ar putea transforma într-un adevărat dezastru
Articolul următorPASTILA PENTRU SUFLET