Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a avertizat luni că toate ţările trebuie să aleagă: ori colaborează pentru reducerea emisiilor de dioxid de carbon, ori condamnă generaţiile viitoare la o catastrofă climatică. 

 

​Omenirea trebuie „să coopereze sau va pieri”, a avertizat luni secretarul general al ONU Antonio Guterres, la COP27, în Egipt, subliniind că lumea are de ales între „solidaritate” şi „o sinucidere colectivă” în lupta împotriva modificărilor climatice.

Prin discursul său, Guterres a dorit să transmită o urgenţă înaintea celor două săptămâni de dezbateri privind modalităţile de evitare a celor mai grave efecte ale schimbării climei, cu toate că guvernele sunt preocupate mai ales de războiul din Ucraina, de inflaţia în creştere şi de criza energetică.

 

„Omenirea are de ales: cooperează sau piere”, a spus secretarul general, transmite Reuters de la reuniunea pentru climă COP27 din staţiunea egipteană Sharm el-Sheikh.

„Cele mai mari economii – Statele Unite şi China – au o răspundere deosebită de a se alătura eforturilor pentru a transforma acest pact în realitate”, a spus el, făcând apel la renunţarea treptată la cărbune în întreaga lume până în 2040, iar în ţările membre ale Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OECD) până în 2030.

 

„Emisiile de gaze cu efect de seră continuă să crească. Temperaturile globale continuă să crească. Iar planeta noastră se apropie rapid de puncte de inflexiune care vor face ireversibil haosul climatic. Suntem pe o autostradă către iadul climatic, cu piciorul pe accelerator”, a insistat secretarul general.

Articolul precedent15.000 de europeni au murit din cauza CANICULEI din vara trecută. Bilanțul ar putea fi mai mare
Articolul următorCeaiul de pătrunjel vă scapă de kilogramele nedorite în 3 zile – Îmbunătățește digestia și ajută la eliminarea excesului de apă