Pentru sanatate, trebuie sa te hidratezi, sa faci miscare si sa adopti o dieta echilibrata. Cand iei suplimente nutritionale, citeste indicatiile de pe eticheta, mai ales in cazul anumitor substante!

 

Sunt suplimente nutritionale, cum sunt cele cu fier, iod, calciu si vitamina E care, administrate incorect, pot face mai mult rau decat bine.  Publicatia homemadebeautytips.org are argumente in acest sens, scrie andreearaicu.ro.

Fie ca suferim de anemie, spasmofilie ori daca avem carente de vitamine, medicii recomanda adesea regim si suplimente nutritionale. Acestea din urma au rolul de a compensa deficitele nutritionale detectate in testele de sange.

 

Cu toate acestea, astfel de pilule nu reprezinta cea mai buna solutie, spune Lorraine Maita – cercetator in New Jersey, la Academia Americana Anti-Aging si Medicina Regenerativa. Dupa ce au studiat aceasta tema, expertii coordonati de Maita au gasit ca cinci dintre nutrientii des comercializati nu sunt necesari.

Suplimente nutritionale – Calciu

 

Auzim deseori ca suplimentele cu calciu ne mentin sanatatea, in special pe cea legata de sistemul osos. Este doar un mit, spune Maita. „Cercetarile arata ca suplimentele de calciu nu ajung la nivelul osului, asa cum dorim, ci pot provoca calcificarea arterelor si tesuturilor moi. Aceste efecte duc la cresterea riscului de a dezvolta boli de inima”, spune omul de stiinta.

Vitamina E

Vitamina E, despre care se stie ca reduce riscul de a dezvolta Alzheimer, cataracta sau chiar cancer, creste, culmea, riscul de imbolnavire. Expertii subliniaza ca o doza zilnica de 400 de unitati (doza recomandata este de 22 de unitati) creste riscul de cancer. O alta cercetare a evidentiat fapttul ca riscul de imbolnavire este mai mare la cei care iau suplimente cu vitamina E.

Iod

 

Iodul trebuie administrat numai la indicatia medicului. Explicatia este foarte simpla. Proprietatile acestei substante asupra glandei tiroide induc impresia ca iodul este bun in afectiuni tiroidine. Dozajul potrivit trebuie recomandat de specialist si nu stabilit dupa ureche. Prea puțin iod sau prea mult poate determina glanda tiroida sa fie mai putin activa. Daca se produce acest efect, riscul sa se declanseze afectiunea cunoscuta sub numele de hipotiroidism este mare.

Fier

Acest mineral contribuie la formarea hemoglobinei, o componenta importanta din sange, necesara la transportul oxigenului din plamani in organism. Fierul este, de asemenea, necesar pentru activitatea celulara si sinteza hormonilor. Cu toate acestea, doar daca testele de sange confirma existenta anemiei se pot lua suplimente nutritionale pe baza de fier. Pe de alta parte, daca nu exista aceasta problema de sanatate, e de preferat evitarea suplimentelor cu fier. O cantitate mare din acest mineral poate provoca inflamatia ficatului si poate oxida, distrugand celulele.

Articolul precedentTurcia blochează în Marea Neagră navele cu petrol rusesc. Măsura ar putea da peste cap prețul țițeiului
Articolul următorCum să scapi de dependența de dulce