Astăzi la rubrica „Tu decizi! Dosar de candidat” discutăm despre Bogdan Cojocaru, prefectul de Iași, colecționar de plângeri penale care a intrat în conflict cu toți aleșii locali liberali. În vară, speră să ajungă în fruntea Consiliului Județean. Dacă merită sau nu votul tău, tu decizi după ce urmărești analiza care urmează. 

Bogdan Cojocaru este candidatul PSD la funcția de președinte al Consiliului Județean Iași. În prezent ocupă funcția de prefect, mandat marcat de numeroase scandaluri cu aleșii locali ai PNL din județ și acuzații de politizare a instituției. Imediat după anunțarea candidaturii, liberalii i-au cerut să demisioneze și l-au acuzat că urmărește în continuare interesele de partid.

„Bogdan Cojocaru și-a mutat biroul politic de la PSD Iași la Instituția Prefectului, ocupându-și tot timpul cu manevre politice și șantaj asupra primarilor PNL Iași”, au transmis liberalii. În 2022, a fost acuzat de abuz în serviciu de filiala PNL după ce s-a grăbit să demită un viceprimar pe motiv că Agenția Națională de Integritate l-a declarat incompatibil, fără însă să îi dea acestuia posibilitatea de a contesta decizia. Tot în același an, un primar PSD care contestase în instanță o decizie a ANI și pierduse procesul a fost acoperit de prefect, care a uitat să mai emită ordinul de încetare a mandatului.

În acest caz, Cojocaru s-a ales cu dosar penal. Apoi, în 2023 s-a ales cu o nouă plângere penală după ce s-a făcut că nu vede ilegalitățile comise de liderii unei primării conduse de PSD. Mai exact, consilierii locali au acuzat că ședințele de consiliu au fost transformate în ședințe de partid la care participau doar consilierii PSD și luau singuri decizii.

Corpul de control al Ministerului a confirmat atunci că prefectul încălcase legea. Potrivit declarației sale de avere, încasează lunar aproape 13.000 de lei, are peste 44.000 de euro în conturi, dar și datorii de 39.000 de euro.

CE AVERE ARE BOGDAN COJOCARU
-salariu de 12.805 lei lunar
-44.187 de euro în conturi
-datorii de 39.000 de euro
-două terenuri
-o casă și un apartament
-mașină personală
SURSA: declarație de avere

 

Articolul precedentUn nou DENUNȚ la DNA împotriva grupării Coldea-Dumbravă
Articolul următorPASTILA PENTRU SUFLET