Astăzi, 13 septembrie 2019, cu prilejul aniversării celor 70 de ani de existenţă a Detaşamentului de Pompieri Gheorgheni, înfiinţat la data de 1 octombrie 1949, va avea loc la sediul subunităţii de intervenţie din municipiul Gheorgheni, începând cu ora 12,00,  slujba de sfinţire a troiţei şi de prăznuire a Sfântului Ierarh Iosif cel Nou de la Partoş – patronul spiritual al pompierilor români. 

Începând cu ora 13,00, pe Bulevardul Lacu Roşu, din municipiul Gheorgheni, se va organiza un ceremonial militar şi religios, urmat de prezentarea mesajelor adresate cu prilejul „Zilei Pompierilor din România”, ocazie cu care va avea loc un moment festiv în cadrul căruia vor fi înaintate în gradul următor înainte de expirarea stagiului minim în grad unele cadre militare care s-au distins prin modul de îndeplinire a atribuţiilor specifice, pregătire profesională şi comportare deosebită.

De asemenea, vor fi decernate diplome de excelenţă şi plachete aniversare unor cadre militare şi oficialităţi cu activitate meritorie în gestionarea situaţiilor de urgenţă în zona de competenţă a inspectoratului. Va urma o paradă militară a efectivelor de pompieri şi prezentarea tehnicii de intervenţie specifică structurilor profesioniste și voluntare pentru situaţii de urgenţă – vor defila prin faţa asistenţei, în sunete de fanfară, echipaje ale Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Oltul” al judeţului Harghita şi ale Serviciilor Voluntare pentru Situaţii de Urgenţă din judeţul Harghita. Pentru buna desfăşurare a acestor manifestări, mâine, 13 septembrie, între orele 12,45-13,45, va fi închisă circulaţia pe B-dul Lacu Roşu, din intersecţia cu sens giratoriu cu DE 578 până în intersecţia cu Str. Spitalului, rutele ocolitoare fiind Str. Carpaţi şi Str. Spitalului.

Pentru cinstirea memoriei predecesorilor care au scris cu litere de foc istoria, pompierii militari vor depune coroane şi jerbe de flori la monumentele din județ, dedicate salvatorilor căzuţi la datorie de-a lungul timpului şi care au purtat cu cinste blazonul de POMPIER. Astfel, vor avea loc ceremoniale de depuneri de coroane şi jerbe de flori la mormântul eroului pompier sg. maj. post mortem Berze Sandor din satul Sîncrai, comuna Dealu, căzut la datorie în anul 1965, într-o misiune de stingere a unui incendiu la un bloc de locuinţe din Bucureşti și la mormântul eroului pompier sg. maj. post mortem Geczo Ernes Iosif din localitatea Ciuboteni, căzut la datorie în anul 1967, într-o intervenţie de stingere a unui incendiu la un depozit de carburanţi din Galaţi.

De asemenea, tot mâine, în intervalul orar 10.00 – 14.00, subunităţile operative din cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Oltul” al județului Harghita îşi vor deschide porţile pentru toţi cei care doresc să se familiarizeze cu specificul profesiei de salvator, evenimentul constituind un bun prilej pentru cunoaşterea activităţilor şi misiunilor acestei arme.

Acum, la zi de sărbătoare, pompierii militari din cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă « Oltul » al judeţului Harghita îi asigură încă o dată pe cetăţenii harghiteni că vor răspunde ori de câte ori vor fi solicitaţi pentru salvarea vieţii şi a bunurilor, în îndeplinirea generoasei lor meniri, purtând mai departe crezul „Audacia et devotio!”

Articolul precedentOrdin de protecție pentru o bătrână de 70 de ani, după ce soţul de 75 de ani a bătut-o
Articolul următorA început livrarea laptelui în şcolile din Harghita. Cornurile vin de săptămâna viitoare