Pompierii militari din cadrul ISU Harghita au intervenit, în cursul zilei de ieri, pentru gestionarea a 17 situații de urgență. Dintre acestea, 16 au fost misiuni pentru acordarea măsurilor de prim ajutor, iar 17 persoane aflate în dificultate au fost asistate medical de către echipajele SMURD. Un eveniment rutier la care a intervenit echipajul de paramedici din cadrul Detașamentului de Pompieri Miercurea Ciuc a avut loc pe D.E.578, în jurul orei 16:50, în urma căruia un motociclist, în vârstă de 30 de ani, a fost accidentat. După acordarea măsurilor de prim ajutor la fața locului, acesta a fost transportat la Spitalul Județean de Urgență Miercurea Ciuc, pentru investigații medicale amănunțite.

În afara acestor situații, salvatorii au intervenit, ieri după-amiază, pentru stingerea unui incendiu izbucnit, cel mai probabil din cauza unui scurtcircuit electric, la o casă din comuna Ditrău. Echipajele de pompieri militari și civili, din cadrul Detașamentului Gheorgheni și SVSU Ditrău, Remetea și Lăzarea, care s-au deplasat la fața locului cu 4 autospeciale de lucru cu apă și spumă și o autocisternă, au făcut tot posibilul pentru a salva locuința, însă flăcările violente se manifestau generalizat, pe o suprafață de aproximativ 80 mp, cu pericol de propagare la garajul alipit de casă. Incendiul a fost stins, după mai bine de o oră, însă în urma acestuia au ars: casa, pe o suprafață de cca. 80 mp, aparatura electrocasnică, mobilier, articole de îmbrăcăminte, centrala termică, bunuri materiale evaluate la 100.000 lei. Din fericire, nu s-au înregistrat victime. 

1 din 4 incendii produse în locuințe sunt provocate din cauza instalaţiilor electrice de utilizare subdimensionate, defecte sau improvizate. Urmările sunt adesea catastrofale, chiar ireversibile, pentru familiile afectate.

Pentru a preveni astfel de evenimente, vă recomandăm să:

efectuaţi verificarea periodică a instalaţiei electrice;

nu folosiţi instalaţii electrice improvizate;

la suplimentarea receptoarelor asiguraţi-vă că instalaţia existentă poate prelua consumul adiţional;

verificaţi periodic cordoanele de legătură ale aparatelor electrice şi înlocuiţi-le atunci când sunt uzate;

nu folosiţi prize sau întrerupătoare slăbite;

nu suprasolicitaţi o priză deoarece unele incendii se produc din cauza solicitării excesive a unei surse de curent;

instalaţi şi utilizaţi aparatura electrocasnică respectând indicaţiile producătorului.

  Acordați atenție pregătirii în situații de urgență. Informați-vă asupra măsurilor și regulilor de comportare specific tipurilor de risc, prin accesarea platformei naționale de pregătire în situații de urgență https://fiipregatit.ro.       

 

 

Articolul precedentMinisterul Finanţelor propune crearea cadrului general pentru înfiinţarea Băncilor Naţionale de Dezvoltare. Care este scopul acestor instituţii
Articolul următorA fost aprobat bugetul municipiului Miercurea Ciuc