Consiliul Local al Municipiului Miercurea-Ciuc a aprobat bugetul oraşului pentru anul 2022. Proporţiile de anul trecut au rămas aceleaşi: 58% din bugetul de 277,14 milioane de lei vor fi cheltuite pentru dezvoltare.

Primarul Korodi Attila a declarat că proiectul de buget se concentrează pe dezvoltare, dar şi pe garantarea unei funcţionări stabile. „Acest buget conţine o bază de resurse, nu doar la nivel de implementare, ci şi la nivel de proiectare„, a spus primarul, referindu-se la faptul că în acest an vor fi lansate noi proiecte majore, dar bugetul prevede şi îmbunătăţiri care vor fi realizate cu ajutorul unor finanţări nerambursabile în anii următori. Korodi Attila a adăugat că bugetul este modest pe partea cheltuielilor curente din cauza creşterii preţurilor la energie.

Miercurea-Ciuc începe anul cu un buget orientat spre investiţii. Bugetul final de 277,14 de milioane de lei reprezintă excedentul (75 milioane de lei) şi veniturile proprii pentru acest an (202,14 milioane de lei).

Capitolul dezvoltare reprezintă 58% din totalul bugetului: 160,11 milioane de lei. Diferenţa de 117 milioane de lei este destinat cheltuielilor curente. În ciuda unei creşteri semnificative a costurilor de funcţionare, municipalitatea a reuşit să menţină proporţia de anul trecut: a alocat şi atunci 42% din buget pentru funcţionare.

Sursele principale pentru capitolul de dezvoltare sunt veniturile proprii care se ridică la 75 milioane de lei (excedenţii), iar pe lângă acesta fondurile europene la 57,5 milioane de lei, şi sprijinul de stat la 17,20 milioane de lei, iar contribuţia locuitorilor pentru izolarea termică a blocurilor-casă se ridică la 10,37 milioane de lei.

Pentru funcţionarea sistemului educaţional, BVC-ul alocă 13,39 milioane de lei, iar pentru infrastructură culturală 9,6 milioane de lei (Teatrul Municipal „Csíki Játékszín”: 4,02 milioane de lei; Ansamblul Naţional Secuiesc Harghita: 3 milioane de lei; Muzeul Secuiesc al Ciucului: 2,5 milioane de lei; Editura Csíkszereda: 150.000 de lei). Pentru sprijinirea sportului, BVC-ul a alocat aproape 10 milioane de lei.

În domeniul social bugetul prevede 1,3 milioane de lei pentru centrele de zi pentru copii, bătrâni şi persoane cu dizabilităţi, precum şi pentru îngrijirea la domiciliu şi alte servicii sociale.

Pentru întreţinerea drumurilor este alocată o sumă de 6,8 milioane de lei, iar funcţionarea şi îmbunătăţirea iluminatului public va costa 2,3 milioane de lei.

Un element nou este bugetarea participativă (500.000 de lei) şi 240.000 de lei pentru susţinerea salvamontiştilor.

 

Articolul precedent17 misiuni de urgență pentru pompierii harghiteni, în 24 de ore
Articolul următorCod galben de intensificări ale vântului, viscol la altitudini mari