La Centrul de Recuperare și Reabilitare Neuropsihiatrică Tulgheş a fost înregistrat un focar de COVID-19, după ce au fost confirmate 25 de cazuri de infectare cu SARS-CoV-2 în rândul celor 50 de beneficiari. Personalul a fost testat și este negativ, anunță INFORMAȚIA HARGHITEI.
Cele 25 de persoane au fost depistate cu noul coronavirus la ultima testare periodică, ce are loc o dată la două săptămâni, procedură la care sunt supuși atât personalul angajat, cât și rezidenți centrului. Vineri dimineață s-a procedat la o nouă testare, care a avut același rezultat.
„Cei 25 de beneficiari confirmați pozitivi au fost izolați în regim de carantină la un alt etaj, separat de ceilalți, care au fost testați negativi. Toți sunt asimptomatici și dacă nu îi testam periodic, o dată la două săptămâni, nu ne puteam da seama că au contractat boala. Dar în două săptămâni se întâmplă multe cu virusul, ei interacționează între ei și nu este deloc ușor să impui purtarea măștii și alte măsuri de igienă unor persoane cu probleme psihice sau cu maladii ale sistemului nervos. Ei nu se deplasează în afara centrului, iar vizitele aparținătorilor au fost interzise de la începutul epidemiei COVID-19. Au avut un control pentru acreditate și probabil în aceste condiții s-ar putea să se fi produs infectarea. Am testat și personalul și rezultatele testelor sunt negative în cazul tuturor angajaților”, a declarat dr. Tar Gyöngyi, director executiv la Direcția de Sănătate Publică Harghita, potrivit INFORMAȚIA HARGHITEI.
„În timpul controlului, când au fost pentru acreditare, cei de la AJPIS (Agenția Județeană pentru Plăți și Inspecție Socială) au cerut o cameră separată, unde să nu se întâlnească cu beneficiarii și nici cu restul personalului. Și le-am asigurat-o într-o parte a corpului clădirii, unde nu circulă beneficiarii noștri. Sunt singura care am pregătit dosarele în biroul respectiv și am intrat, dar doamnele erau echipate cu mască, mănuși, au verificat singure, nu am stat cu dânsele. Una dintre persoane a trebuit să facă niște fotografii, a fost la etaj, dar beneficiarii nu erau în camere, erau pe terasă și doamnele nu au avut contact cu beneficiarii. Doamna care a făcut pozele era echipată cu combinezon, mască și mănuși, nu s-a întâlnit cu beneficiarii sau cu salariații, în afară de mine și de încă o persoană care a condus-o în dormitoare și la etaj„, a precizat, pentru INFORMAȚIA HARGHITEI, Gabriela Juravle, șef Centrul de Recuperare și Reabilitare Neuropsihiatrică Tulgheş.
Continuarea, AICI.
Foto: Informația Harghitei
Sursa: Realitatea de Harghita