În acest weekend, pompierii militari harghiteni au intervenit pentru stingerea a trei incendii şi două arderi necontrolate de vegetaţie uscată.

Două dintre incendii au fost generate, cel mai probabil, de coșurile de fum necurățate de funingine sau amplasate necorespunzător ori neprotejate termic față de mijloacele combustibile în satul Sânpaul, comuna Mărtiniş şi satul Sub Cetate, comuna Zetea.

În data de 19.04.2019, la ora 16.00, dispeceratul ISU Harghita a fost anunţat despre producerea unui incendiu la o casă de locuit din satul Sânpaul, comuna Mărtiniş. La faţa locului s-a deplasat un echipaj de 5 subofiţeri din cadrul Detașamentului de pompieri Odorheiu-Secuiesc, cu o autospecială de lucru cu apă şi spumă. La sosirea echipajului de intervenţie, ardea funinginea acumulată în interiorul coşului de fum al casei, cu pericol de propagare la întreg acoperişul, precum şi la acoperişul casei învecinate.

S-au luat măsuri pentru localizarea şi stingerea incendiului, precum și pentru protecția caselor, în cooperare cu Serviciul Voluntar pentru Situații de Urgență al localității Mărtiniş (6 pompieri civili cu două autospeciale de lucru cu apă și spumă), incendiul fiind lichidat la ora 17.20. În urma incendiului, prin intervenţia promptă, a ars doar funinginea din interiorul coşului de fum şi s-au deteriorat circa 4 mp din structura de lemn a acoperişului şi aproximativ 1 mp de ţiglă. Cauza probabilă a incendiului a fost jarul/scâteile din coşul de fum necurăţat de funingine. S-au salvat şi protejat, în urma intervenţiei, bunuri materiale în valoare de aproximativ 180.000 lei, pierderile materiale fiind evaluate la aproximativ 500 lei.

În data de 20.04.2019, la ora 12.00, dispeceratul ISU Harghita a fost anunţat despre producerea unui incendiu la acoperişul uscătorului unei societăţi cu profil de fabricare a elementelor de dulgherie şi tâmplărie pentru construcţii din satul Sub Cetate, comuna Zetea. La faţa locului s-au deplasat trei echipaje (un ofiţer şi 15 subofiţeri) din cadrul Detașamentului de pompieri Odorheiu-Secuiesc, cu trei autospeciale de lucru cu apă şi spumă. La sosirea echipajelor de intervenţie, incendiul se manifesta la partea superioară a uscătorului, cu pericol de propagare la circa 40 mc material lemnos depozitat în interior.S-au luat măsuri pentru localizarea şi stingerea incendiului, precum și pentru protecția atelierului de tâmplărie şi a stivelor de lemne din apropiere, în cooperare cu Serviciul Voluntar pentru Situații de Urgență al localității Zetea (4 pompieri civili cu o autospecială de intervenţie), incendiul fiind lichidat la ora 13.20. În urma incendiului, prin intervenţia promptă, au ars doar 6 mp grinzi şi izolaţie din compunerea tavanului uscătorului; s-au degradat circa 12 mp din acoperişul din tablă şi izolaţia aferentă. Cauza probabilă a incendiului a fost jarul/scâteile din coşul de fum amplasat ori neprotejat termic faţă de materialele combustibile. S-au salvat şi protejat, în urma intervenţiei, bunuri materiale în valoare de aproximativ 250.000 lei, pierderile materiale fiind evaluate la circa 1.000 lei.

În data de 21.04.2019, la ora 02.00, dispeceratul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Oltul” al judeţului Harghita a fost anunţat despre izbucnirea unui incendiu la o anexă gospodărească (grajd cu şură) din comuna Sândominic. La faţa locului s-au deplasat trei echipaje (13 subofiţeri) din cadrul Detaşamentului de pompieri Miercurea-Ciuc şi Punctului de lucru Bălan, cu trei autospeciale de lucru cu apă şi spumă. La sosirea echipajelor de intervenţie, incendiul se manifesta generalizat la întreaga construcţie, pe o suprafaţă de aproximativ 100 mp, acesta fiind propagat şi la două adăposturi de iepuri, din imediata apropiere. S-au luat măsuri pentru localizarea şi stingerea incendiului, în cooperare cu Serviciul Voluntar pentru Situații de Urgență al localității Sândominic (16 pompieri civili cu două autospeciale de lucru cu apă și spumă) și 15 cetățeni, incendiul fiind lichidat la ora 04.40 . În urma incendiului au ars: grajdul cu şura, în totalitate, pe o suprafaţă de circa 100 mp, hamuri, căruţă, aparat de sudură, polizor, aparate electrice şi alte unelte de întreţinere, 1,5 mc lemn de foc, cca. 20 ml de gard, doi cai şi doi iepuri. Cauza probabilă a incendiului a fost un scurtcircuit electric produs de un conductor, cablu electric defect. S-au salvat şi protejat, în urma intervenţiei, bunuri materiale în valoare de aproximativ 250.000 lei, pierderile materiale fiind evaluate la circa 50.000 lei.

Tot în acest weekend, pompierii militari harghiteni au intervenit pentru stingerea a două arderi necontrolate de vegetaţie uscată, în municipiul Miercurea-Ciuc (strada Şumuleu) şi sat Morăreni, comuna Lupeni, în urma cărora au ars circa 0,5 ha vegetaţie uscată.

Articolul precedentComunele Plăieșii de Jos și Zetea, cadastrate cu fonduri europene
Articolul următor19 intervenţii S.M.U.R.D. în weekend