În ultimele patru zile s-au înregistrat 45 de situații de urgență. Pompierii harghiteni au intervenit pentru stingerea a 6 incendii, iar echipajele SMURD au acordat prim ajutor pentru 45 de persoane, dintre care 6 copii și 39 de adulți.
În cursul zilei de vineri, 8 ianuarie a.c., s-au produs două incendii, în municipiile Gheorgheni și Toplița. Un echipaj de stingere din cadrul Detașamentului de Pompieri Gheorgheni a acționat pentru lichidarea unui incendiu izbucnit în camera centralei termice a unei clădiri de pe strada Kossuth Lajos, din municipiul Gheorgheni. Datorită intervenției prompte a pompierilor militari, incendiul a fost stins în aproximativ o oră, fără a fi înregistrate victime, ci doar pagube materiale: circa 1 mp de parchet, un geam, 3 uși. Incendiul a fost cauzat, cel mai probabil, de jarul/scânteile de la centrala de încălzire cu combustibil solid, în urma depozitării cenușei și jarului în apropierea materialelor combustibile. Tot vineri, pompierii militari din cadrul Gărzii de Intervenție nr. 2 Toplița au acționat pentru stingerea unui incendiu, izbucnit la coșul de fum al unui bloc din municipiul Toplița, din cauza necurăţării acestuia de funingine. Din fericire, s-a deteriorat coșul de fum, pe o lungime de circa 3m și a ars doar funinginea depusă în interior.
O altă misiune de stingere a avut loc în cursul zilei de sâmbătă, 9 ianuarie a.c., atunci când peste 25 de pompieri militari și civili din cadrul Detașamentului Gheorgheni și SVSU Ciumani și Joseni au fost solicitați să intervină pentru stingerea unui incendiu produs la o casă, din comuna Ciumani.
Forțele operative ajunse la locul solicitării au constatat că incendiul se manifesta în interiorul unui perete al casei, din cauza efectului termic al sobei metalice, fără acumulare de căldură, amplasată necorespunzător față de materialele combustibile. În mai puțin de o oră, incendiul a fost lichidat și din fericire nu au fost înregistrate victime, iar pagubele materiale au fost minore, evaluate la 2.000 lei.
Duminică, 10 ianuarie a.c., pompierii militari din cadrul Detașamentului Odorheiu Secuiesc, cu două autospeciale de stingere, au acționat pentru localizarea și lichidarea unui incendiu izbucnit în dormitorul unei locuințe de pe strada Rakoczi Ferenc, din municipiul Odorheiu Secuiesc. Ajunse la locul solicitării, echipajele au constatat că ardea mocnit pereteledin apropierea coșului de fum, cu posibilități de propagare la întreaga casă. Incendiul a fost stins în aproximativ o oră, înregistrându-se doar pagube materiale pentru familia al cărei cămin a fost în pericol. Cauza probabilă a incendiului a fost efectul termic produs de coșul de fum amplasat ori neprotejat termic față de materialele combustibile. S-au salvat şi protejat, în urma intervenţiei, bunuri materiale în valoare de aproximativ 120.000 lei, pierderile materiale fiind evaluate la circa 2.500 lei.
În cursul ultimelor 24 de ore, pompierii militari din cadrul Gărzii de Intervenție nr. 2 Toplița au acționat pentru stingerea unui incendiu, izbucnit la coșul de fum al unui bloc de locuințe din municipiul Toplița, strada Nicolae Bălcescu, din cauza necurăţării de funingine. Din fericire, în urma acestuia a ars doar funinginea, neînregistrându-se pagube materiale.
Tot ieri, 11 ianuarie a.c., peste 40 de pompieri militari și civili din cadrul Detașamentului Odorheiu Secuiesc și SVSU Corund, Lupeni, Praid au fost solicitați să intervină pentru limitarea efectelor unui incendiu produs la o locuință, în localitatea Corund. În ciuda intervenției prompte a pompierilor, în momentul sosirii acestora, incendiul se manifesta generalizat, la mansarda și acoperișul casei, precum și la alte două spații comerciale învecinate, pe o suprafață totală de aproximativ 270 de mp. Timp de două ore, pompierii, care au încadrat 8 autospeciale de stingere, au acționat pentru limitarea propagării flăcărilor și în vecinătăți și lichidarea acestora, astfel încât nu au fost înregistrate victime. Intervenția a necesitat efort susținut și atenție sporită din partea colegilor noștri, ținând cont de rapiditatea cu care flăcările au distrus aproximativ 270 mp din suprafața acoperișurilor imobilelor, precum și mobilierul din interiorul mansardei și marfa artizanală din cele două spații comerciale.
Cauza probabilă a incendiului a fost un scurtcircuit electric produs de un conductor, cablu electric defect, neizolat corespunzător. S-au salvat şi protejat, în urma intervenţiei, bunuri materiale în valoare de 650.000 lei, pierderile materiale fiind evaluate la circa 300.000 lei.
Reamintim cetățenilor ca în această perioadă să manifeste prudență maximă la utilizarea sobelor sau mijloacelor de încălzit, să nu suprasolicite instalația electrică prin conectarea simultană a aparatelor casnice și să nu lase copiii nesupravegheați în locuințe.
Sursa: Realitatea de Harghita