În ultimele 24 de ore, jandarmii harghiteni au primit 5 apeluri,prin intermediul 112, prin care era anunțată prezența unor urși în localitățile Dealu, Odorheiu Secuiesc și Băile Tușnad.
Primul apel a fost făcut la ora 09:17, fiind anunțată prezența unui urs în curtea unei pensiuni din Băile Tușnad. În zonă a fost trimis un echipaj de jandarmerie, dar apelantul a revenit și a anunţat că ursul a plecat singur în pădure.
La ora 13:34 a fost primit cel de-al doilea apel, un bărbat anunțând prezența unei ursoiace cu pui într-o grădină din comuna Dealu. La fața locului a fost trimis un echipaj de jandarmerie din cadrul Detașamentului 3 Jandarmi Odorheiu Secuiesc. Ursoaica a plecat din zonă, nu înainte de a provoca unele daune materiale proprietarului, informează Jandarmeria Harghita.
La ora 20:34, un al treilea apelant anunța prezența a doi urși în apropierea unor case de locuit din municipiul Odorheiu Secuiesc. A fost trimis un echipaj de ordine publică format din jandarm și polițist. animalele sălbatice fiind îndepărtate din apropierea zonei locuite, spre pădure.
La ora 21:38, un bărbat anunța prezența unui urs în zona gării CFR din Băile Tușnad, dar patrula de jandarmerie ajunsă acolo nu a observat animalul sălbatic. Ultimul apel a fost făcut la ora 22:34, fiind anunțată prezența unei ursoaice cu pui în apropierea unui bloc de locuințe din Băile Tușnad, aceasta fiind îndepărtată de către un echipaj de jandarmerie din cadrul Postului de Jandarmi Montan Băile Tușnad.
Potrivit IJJ Harghita, de la începutul anului și până în prezent au fost înregistrate la nivelul dispeceratului Inspectoratului de Jandarmi 84 de apeluri pentru semnalarea prezenței urșilor în județ, cele mai multe fiind înregistrate în luna iunie, respectiv 54 de apeluri. Ca zonă de răspândire a acestora, cele mai multe au fost în zona localităților Băile Tușnad și Voșlăbeni, dar au existat solicitări și în zona localităților Miercurea Ciuc, Odorheiu Secuiesc, Gheorgheni, Izvoru Mureșului, Păuleni-Ciuc, Suseni, Sânmartin, Polonița, Sub Cetate și Dealu.
Autorităţile atrag atenţia că este recomandat ca, de fiecare dată când cetăţenii sunt martori ai unor astfel de situaţii, să sune la 112, să nu încerce să intervină, să nu hrănească animalele sălbatice, să aibă grijă unde depozitează resturile menajere şi să nu se apropie de urşi pentru a-i filma sau fotografia.
În toate cazurile au fost înștiințate autoritățile cu atribuții în acest domeniu, cu care colaborăm și nu au fost înregistrate alte evenimente.