În acest an, în județele Covasna și Harghita, dar și în restul celor aparținând Regiunii centru, vor fi implementate mai multe proiecte importante pentru dezvoltarea infrastructurii regionale, prin atragerea și absorbția fondurilor europene, beneficiarii putând obține o finanțare de cel mult 100.000 euro pentru realizarea unui centru comunitar integrat.

Agenția pentru Dezvoltare Regională (ADR) Centru a lansat zilele trecute apelul de proiecte pentru creșterea accesului la serviciile de asistență medicală comunitară, furnizate integrat cu serviciile sociale și educaționale pentru persoanele aparținând grupurilor vulnerabile, în cadrul Programului Operațional Regional 2014-2020.

Apelul se adresează solicitanților de finanțare din lista celor 139 comunități cu tip de marginalizare peste medie și severă, agreate de Ministerul Muncii și Justiției Sociale, Ministerul Sănătății și cel al Educației Naționale, și selectate pe baza unor criterii specifice, conform Atlasului Zonelor Rurale Marginalizate și al Indicelui Dezvoltării Umane Locale din România.

„Valoarea totală a alocării financiare pentru cele 7 regiuni de dezvoltare este de 21,07 milioane euro, din care Regiunea Centru va putea beneficia de 2,91 milioane euro (…) Până la finalul anului 2019, la ADR Centru sunt depuse peste 2.000 de cereri de finanțare, care au o valoare totală de peste 2,5 miliarde euro și solicită spre finanțare nerambursabilă circa 2 miliarde euro. În acest moment, avem aproape 700 de proiecte contractate, a căror valoare totală a depășit un miliard euro, pentru a susține dezvoltarea Regiunii Centru. O dezvoltare echilibrată înseamnă și o mare atenție acordată comunităților sărace, de aceea am organizat acest eveniment, pentru a atrage atenția mediului public asupra faptului că începe procesul de depunere a cererilor de finanțare și, în următoarele șase luni, considerăm că toate cele 23 de unități administrativ-teritoriale eligibile își vor pregăti documentațiile necesare”, se arată într-un comunicat al ADR Centru.

Potrivit sursei citate, apelul de proiecte este necompetitiv, iar cele 23 de unități administrativ-teritoriale din Regiune eligible pot depune proiecte în perioada 20 ianuarie – 20 iulie 2020, pentru a beneficia de finanțarea construcţiei, reabilitării, modernizării, extinderii, sau dotării centrelor comunitare integrate.

Suma eligibilă pentru finanțarea proiectelor este cuprinsă între 10.000 și 100.000 euro, iar ratele de cofinanțare aplicabile pentru cheltuielile eligibile sunt: 70% FEDR, 28% buget de stat și 2% contribuția solicitantului.

„În județele Alba, Brașov, Covasna, Harghita, Mureș și Sibiu se vor implementa sute de proiecte importante pentru dezvoltarea infrastructurii regionale, prin atragerea și absorbția fondurilor europene (…) Categoriile de persoane vulnerabile sunt persoanele care se găsesc în următoarele situații: nivel economic sub pragul sărăciei, șomaj, nivel de educație scăzut, dizabilitate, boli cronice, boli aflate în faze terminale, care necesită tratamente paliative, graviditate, vârsta a treia, vârstă sub 18 ani, fac parte din familii monoparentale, risc de excluziune social, alte categorii identificate ca vulnerabile din punct de vedere medical sau social de la nivelul comunității”, se mai arată în comunicat.

Aproximativ 30 persoane, reprezentând cele 23 de unități administrativ-teritoriale din Regiunea Centru, eligibile pe acest apel de proiecte, au participat la sediul ADR Centru din Alba Iulia la prezentarea modului în care pot fi pregătite cererile de finanțare.

Detalii privind condițiile de eligibilitate și activitățile ce pot fi finanțate prin acest apel de proiecte se regăsesc în Ghidul specific al solicitantului, publicat pe pagina www.regio-adrcentru.ro, Secțiunea Prezentare REGIO 2014-2020/ Axa Prioritară 8, iar materialele susținute de echipa ADR Centru sunt postate pe același web-site, în Secțiunea Evenimente.

Articolul precedentPrognoza meteo a fost revizuită. Schimbări majore: cum va fi vremea până pe 3 februarie
Articolul următorISU Harghita: „Coş de fum defect sau necurăţat de funingine, una dintre cele mai întâlnite cauze ale izbucnirii incendiilor la locuinţe”