Autorităţile din Harghita vor face un apel către locuitorii judeţului pentru a pune la dispoziţie gratuit locuri de cazare pentru pelerinii care vor fi prezenţi în data de 1 iunie, la Miercurea Ciuc, cu ocazia vizitei Papei Francisc, urmând să fie cartografiate toate aceste posibilităţi oferite atât de persoane publice, cât şi de instituţii sau diverse organizaţii.

Senatorul UDMR, Tanczos Barna a spus pentru Agerpres că în perioada următoare se va merge în toate comunităţile locale din regiune, se vor lista toate capacităţile de cazare, începând de la căminele culturale şi sălile de sport până la şcoli şi internate şi se va face un apel şi către localnicii care vor să îşi ofere ajutorul.

„Vom centraliza toate aceste capacităţi de cazare începând de la cămine culturale, săli de sport, până la familii care ar putea să cazeze una, două, zece persoane, în funcţie de capacităţi. Pe partea cealaltă, vom colecta toate cerinţele de acest tip, inclusiv prin site-uri, Internet sau reţele de socializare, asfel încât cererea şi oferta să se întâlnească şi cât mai mulţi să beneficieze de aceste condiţii minime de cazare. Un lucru foarte important, nu dorim să percepem bani pentru aceste servicii, vrem ca inclusiv ca prin acest lucru să putem răsplăti, într-un fel, acel sprijin, acele ajutoare pe care le-am primit din partea Guvernului maghiar şi din partea cetăţenilor maghiari care în ultimii ani ne-au oferit nouă, secuilor, foarte multe ajutoare, foarte mult sprijin„, a conchis senatorul UDMR.

Preşedintele Consiliului Judeţean Harghita, Borboly Csaba, a spus că autorităţile vor încerca să fie gazde bune pentru pelerinii prezenţi cu ocazia vizitei Papei şi apoi a pelerinajului de Rusalii, astfel încât aceştia să îşi dorească să revină şi a subliniat că informaţii despre zonă se vor putea afla şi de pe aplicaţia mobilă Visit Harghita.

„Noi încercăm să fim gazde bune, colaborăm cu vecinii din Covasna şi Mureş şi chiar încercăm ca, în cinstea evenimentului, să fie construită de fiecare localitate o poartă secuiască care să amintească de această vizită istorică. Va fi o prezenţă internaţională şi trebuie să ne prezentăm, în aşa fel încât să fim cunoscuţi, să ne putem prezenta şi mass-media internaţională să vadă cum trăim şi să vadă această regiune, Secuimea, că merită vizitată şi că existăm şi chiar putem să fim gazde bune”, a mai spus Borboly Csaba pentu Agerpres.

Viceprimarul municipiului Miercurea Ciuc, Fuleki Zoltan, a vorbit despre provocarile organizatorice în cazul unui asemenea eveniment, cum ar fi asigurarea locurilor de parcare

„Mă gândesc unde o să parcheze atâtea maşini, autobuze; pentru asta vom apela la bunăvoinţa întreprinzătorilor din oraş, ca în curţile fabricilor şi, dacă mai putem identifica şi alte terenuri de la marginea municipiului, să găsim locuri de parcare suplimentare. Noi deja ştim că nici aşa nu sunt de ajuns, deci trebuie să apelăm şi la bunăvoinţa domnilor primari din localităţile limitrofe, ca să amenajăm şi acolo parcări în număr cât se poate de mare. Dar trebuie să mai apelăm şi la pelerini, să nu vină cu maşinile personale, să încerce să vină cu trenul, cu autobuze, etc”, a declarat Fuleki.

Totodată, autorităţile au mai subliniat că trebuie făcute eforturi pentru a se asigura serviciile de sănătate şi de prim-ajutor. Mai multe detalii despre acest subiect puteţi vedea AICI.

Articolul precedentTrei victorii în patru meciuri pentru ACSH Gheorgheni
Articolul următorProtest al persoanelor cu dizabilităţi la Miercurea Ciuc