Ziua de ieri, 25 iulie a.c., a fost solicitantă pentru pompierii salvatori harghiteni. Stingerea incendiilor, acordarea de prim ajutor, descarcerarea și salvarea persoanelor reprezintă exemple ale celor 11 misiuni desfășurate.

În ultimele 24 de ore, 7 persoane au primit ajutorul echipajelor SMURD, iar echipajele operative au acționat pentru localizarea și stingerea a 3 arderi necontrolate de vegetație uscată și fond forestier, în localitățile Lăzarea, Toplița și Subcetate.

Pompierii militari din cadrul Gărzii de Intervenție nr. 2 Toplița acţionează  şi astăzi pentru lichidarea arderii de la Subcetate. De trei zile, pompieri, pădurari ai Ocolului Silvic Toplița şi voluntari ai S.V.S.U. depun eforturi considerabile pentru evitarea propagării arderii, la pădurea și plantația de molid din apropierea focarelor, pe circa 10 ha de teren.

Echipajele Detașamentului de Pompieri Gheorgheni au acționat, în cursul zilei de ieri, alături de voluntari ai SVSU Lăzarea, Ditrău, Remetea, Ciumani, Gheorgheni, Joseni, pentru localizarea și lichidarea unui incendiu izbucnit la vegetație uscată și o pădure de pin din comuna Lăzarea. Aceștia au reușit să împiedice propagarea incendiului la întreaga pădure. Au fost afectate circa 1 hectar de vegetație uscată și 1 hectar de pădure.

Măsuri de prevenire a incendiilor la fondul forestier

În perioadele caniculare crește riscul de incendiu din cauza uscăciunii și a temperaturilor ridicate. Este important să înțelegeți riscurile utilizării focului în spațiile deschise și să respectați următoarele reguli de apărare împotriva incendiilor:

  • nu aprindeţi focul la o distanţă mai mică de 100 metri de liziera pădurii;
  • în condiții de vânt, focul este strict interzis!
  • să aveți mereu la îndemână stingătoare de incendiu sau găleți cu apă pentru o primă intervenție în cazul unui incendiu în fază incipientă;
  • nu lăsați copiii să se joace cu focul și supravegheați-i în permanență;
  • menţineţi curăţenia la locul unde preparaţi hrana: aruncaţi în locuri special amenajate hârtiile, resturile de mâncare ori sticlele, întrucât acestea pot contribui la propagarea incendiilor;
  • nu aruncaţi la întâmplare ţigara nestinsă;
  • după finalizarea grătarului, stingeți jarul; depozitați cenușa rezultată din ardere în gropi speciale și nu puneți niciodată cenușă fierbinte în coșurile de gunoi;
  • nu părăsiți focul făcut, înainte de a vă asigura de stingerea lui completă;
  • dacă întâlniţi focuri lăsate de alţii, stingeţi-le;
  • în caz de incendiu, sesizați serviciile profesioniste de urgență apelând 112.

Totodată, echipajele de descarcerare din cadrul Detașamentului de Pompieri Miercurea Ciuc au fost solicitate să intervină la un accident produs în localitatea Cozmeni, DN 12, pentru extragerea a 2 victime încarcerate, în urma coliziunii între o autoutilitară și un autocamion. Salvatorii au scos în siguranță persoanele și le-au predat echipajelor SAJ pentru acordarea asistenței medicale de urgență la fața locului, ulterior acestea fiind transportate la spital pentru investigații medicale suplimentare.

De asemenea, au fost transmise 4 mesaje de avertizare a populației, prin sistemul RO-ALERT, privind prezența animalelor sălbatice (urși), în Sub Cetate (comuna Zetea), Toplița.

Pompierii militari harghiteni acționează în sprijinul autorităților din zonele de graniță și implicit a cetățenilor ucraineni veniți în România, prin operaționalizarea unor tabere mobile în localități din zona de frontieră, transport persoane și ajutoare materiale.

În continuare, pompierii militari rămân mobilizați, 24 de ore din 24, 7 zile din 7, pentru gestionarea operativă a situaţiilor de urgenţă şi acordarea primului ajutor persoanelor aflate în dificultate.

Nu uitați! Informații despre modul de comportare în cazul producerii unor situații de urgență pot fi obținute prin accesarea platformei naționale de pregătire în situații de urgență https://fiipregatit.ro.    

Articolul precedentO nouă ediţie a Festivalului Internaţional de Jazz din Miercurea Ciuc
Articolul următorKlaus Iohannis: Peste un milion de ucraineni au trecut frontiera României, 90.000 au rămas în țara noastră. Sunt drame îngrozitoare