Municipiul Odorheiu Secuiesc a mai obținut finanțare pentru un proiect dedicat vieții culturale a cetățenilor. Este cel de-al cincilea contract de finanțare semnat în acest an, și al nouălea pe POR 2014-2020 pentru acest oraș, prin care se alocă peste 4,5 milioane euro pentru realizarea unui centru cultural în incinta bastionului Cetății Székely Támadt, precum și pentru reabilitarea infrastructurii stradale aferentă străzii Lacului.

În Strategia Integrată de Dezvoltare Urbană Durabilă a Municipiului Odorheiu Secuiesc pentru perioada 2015-2025, se vorbește despre un municipiu văzut ca centru microregional în zonă… Într-o privire de ansamblu, principalele situații problematice punctează tendința de scădere a populației, coroborată cu starea nesatisfăcătoare a infrastructurii de drumuri și decalajele înregistrate pe piața forței de muncă. Toate proiectele semnate de noi pentru municipiul Odorheiu Secuiesc, demonstrează că Primăria Municipiului și personalul său sunt dedicați și angajați în atingerea indicatorilor pe care și i-au propus. Obiectivul general al proiectului este îmbunătățirea calității vieții populației din municipiul Odorheiu Secuiesc, prin îmbunătățirea serviciilor culturale și de recreere și avem convingerea că acest obiectiv va fi atins”, a declarat Simion Crețu, director general ADR Centru.

Proiectul cu titlul ”Dezvoltarea integrata a Cetății Székely Támadt din Municipiul Odorheiu Secuiesc prin: Ob.1 Realizarea centrului cultural recreativ; Ob. 2 Reabilitarea infrastructurii stradale aferente” are o valoare totală de 21,46 milioane lei, din care valoarea finanțării nerambursabile alocate este de 20.99 milioane lei, respectiv 98,00% din valoarea eligibilă a proiectului (aproximativ 4.50 milioane euro). Din bugetul proiectului sunt prevăzute o suită de lucrări care se vor realiza cel târziu până în decembrie 2022. Amplasamentul proiectului situat în județul Harghita, în municipiul Odorheiu Secuiesc, unde se regăsesc ruinele cetății Szekely Tamadt, clasată ca și monument istoric de interes național. Prin proiect se propune realizarea unui centru cultural recreativ în interiorul bastionului estic și în incinta cetății. Investiția prevede executarea de lucrări de consolidare și reabilitare în zonele afectate, precum și lucrări de restaurare a elementelor de piatra, lucrări de amenajări exterioare sub supravegherea arheologilor. În incinta cetății și în zonele exterioare, până la cota inițială de călcare – unde este posibil, vor fi executate de consolidare, restaurare și reîntregirea volumului ruinelor bastionul estic inclusiv șarpanta, poziționarea unei structuri metalice în interiorul bastionul estic, cu planșee din metal care delimitează clădirea pe 5 nivele. Tot din bugetul proiectului se va introduce un lift pe structură metalică în planul zidului în zona de acces, fără deteriorarea zidului istoric, lăsând liberă zona din mijloc pentru activități culturale, instalații electrice interioare/exterioare, instalații de încălzire și instalații sanitare, respectiv înlocuire instalații de canalizare în incinta cetății.

Reabilitarea infrastructurii stradale aferente Cetății se referă la strada Lacului, care se află în imediata vecinătate a Cetății, inițial parte integrantă a monumentului, fiind șanțul de apărare umplut cu apă din râul Târnava. Strada are lungime de 101,51 m, cu structura nerigidă cu partea carosabilă pietruită, într-o stare avansată de degradare. Aleea va fi reabilitată ca alee pietonală, care asigură accesibilitate la monumentul istoric. Structura de rezistență va fi realizată cu pavaj de piatră naturală, va fi realizat iluminatul stradal și arhitectural potrivit ambientului.

Cu toate că viața culturală a municipiului este diversificată, se constată și unele lipsuri majore, dintre care enumăr: infrastructura culturală subdezvoltată, spațiile culturale interne dotate necorespunzător din cauza lipsei de resurse materiale, sunt de mici dimensiuni, lipsesc spațiile culturale externe, din care rezultă că unele instituții culturale funcționează în condiții necorespunzătoare. Caracteristica relațiilor între instituțiile culturale este mai degrabă concurența decât cooperarea, lipsa de cooperare între instituțiile culturale și educaționale, iar sfera culturală civilă este neglijată, cu o cultură contemporană puțin prezentă în oferta serviciilor culturale, fiindcă lipsesc metodele inovatoare de dezvoltare a audienței. Realizarea unui centru cultural recreativ, cu spații culturale interne și externe, este o necesitate primordială pentru localitate. Locația aleasă, monumentul Cetatea Székely Támadt este una ideală pentru realizarea centrului cultural”, a declarat primarul Árpád Gálfi, în momentul semnării acestui proiect.

Articolul precedentTârg cu produse tradiţionale, dedicat Paştelui, în centrul oraşului Miercurea Ciuc
Articolul următorPloi și instabilitate atmosferică, vizat este şi judeţul Harghita