Județul Harghita s-a aflat aseară, timp de o oră, între 19:40 – 20:40, sub incidența unei avertizări cod portocaliu de averse de ploaie ce au depășit local 35 – 40l/mp, intensificări de scurtă durată ale vântului, descărcări electrice și grindină de dimensiuni medii.

Pompierii militari din cadrul Detaşamentelor Miercurea-Ciuc, Gheorgheni şi Gărzii de intervenţie nr. 2 Topliţa, împreună cu autorităţile locale, au intervenit, pe tot parcursul nopţii trecute, pentru sprijinirea populaţiei afectate de inundaţii, în localităţile Miercurea-Ciuc, Topliţa, Gheorgheni, Sărmaş, Lăzarea şi Suseni, ei acționând pentru evacuarea apei din 5 locuințe, 6 curți şi anexe gospodăreşti, 6 subsoluri și beciuri.

În ultimele 24 de ore, traficul rutier a fost temporar blocat din cauza copacilor căzuți pe carosabil sau aluviunilor pe două drumuri naționale(DN 13B şi DN12) și un drum județean (DJ 153D).

O situație deosebită a avut loc în localitatea Suseni, unde din cauza debitelor înregistrate pe râul Mureș au fost inundate mai multe subsoluri, curți și grădini. Având în vedere nivelul ridicat al apei din curtea unei gospodării, patru persoane (1 copil şi 3 adulți) au fost evacuate preventiv la rude, până la retragerea apei. Totodată, au fost evacuate şi animalele pe care aceştia le aveau în gospodărie (15 capre, 2 câini şi 10 găini), salvate din curtea afectată de inundaţie, unde apa depăşea 1,5 m.

Pompierii salvatori harghiteni vor rămâne la datorie şi astăzi, 21 mai, pentru limitarea și înlăturarea tuturor efectelor negative generate de fenomenele meteorologice periculoase, la această oră echipaje din cadrul Detaşamentului Gheorgheni intervenind pentru evacuarea apei din 11 subsoluri şi două case din municipiul Gheorgheni, precum şi din subsolul unui magazin din localitatea Ciumani, urmând să acţioneze pentru evacuarea apei din pivniţele unor case inundate, tot în Ciumani.

Articolul precedentImperial WET Miercurea Ciuc a pierdut la Galaţi. Scorul la general, 2-1 pentru harghiteni
Articolul următorMesaj pentru turiştii din Parcul Naţional Cheile Bicazului-Hăşmaş: : Nu atingeţi puii de cervide