Politica Agrară Comună se află în fața unor schimbări majore – Consiliul Județean Harghita poate deveni partenerul regional direct al Comisiei Europene în domeniul agriculturii.

La invitația parlamentarului european Iuliu Winkler, Consiliul Județean Harghita în parteneriat cu grupul parlamentar al Partidului Popular European, respectiv cu Comisia Europeană a participat la un workshop unde au fost prezentate oportunitățile din domeniul agriculturii în Uniunea Europeană, respectiv au fost dezbătute aspecte referitoare la viitorul fermelor mici și mijlocii.

„Descentralizarea va caracteriza Politica Agrară Comună după anul 2021, o serie de decizii importante va fi lăsată la latitudinea statelor membre, guvernul și ministerul agriculturii vor decide cu privire la programele și condițiile necesare pentru acordarea de subvenții. Ne aflăm în fața a două decizii: la Bruxelles va trebui să apărăm viitorul PAC după 2021, să obținem creșterea valorii fondurilor și creșterea valorii pe suprafață, iar la București trebuie să reprezentăm interesele fermierilor din Ardeal, a fermelor familiale și să facem tot ceea ce este posibil pentru scăderea birocrației în cadrul programelor agricole, respectiv să simplificăm angajarea”, a afirmat parlamentarul european Iuliu Winkler.

Csaba Borboly, președintele Consiliului Județean Harghita, este de părere că după anul 2020 principiile PAC vor influența aspectele referitoare la modul în care se vor acorda subvenții fermierilor locali.

„În calitate de membru al Comitetului Regiunilor, am constatat de asemenea, că inițiativele și propunerile din acest domeniu au subliniat importanța sprijinirii micilor producători și a întreprinderilor familiale, iar pe baza acestui principiu se contează pe deschidere din partea statelor membre pentru a dezvolta instrumente naționale de finanțare. Cu alte cuvinte trebuie să reprezinte o prioritate sprijinirea micilor producători, utilizarea eficientă a resurselor locale, realizarea de produse bio, tradiționale și o politica alimentară durabilă”, a adăugat Csaba Borboly.

Articolul precedentApel umanitar pentru un băieţel din Topliţa
Articolul următorVIDEO Cu un picior în finala Erste Liga