În perioada ultimelor 24 de ore, sub autoritatea Instituţiei Prefectului, Inspectoratul de Poliţie Judeţean Harghita, împreună cu celelalte structuri ale Ministerului Afacerilor Interne, alături de toate autorităţile publice cu atribuţii în domeniu, a continuat activităţile specifice de prevenire a răspândirii noului CORONAVIRUS, în special prin verificarea respectării măsurilor de protecție sanitară.

Activităţile specifice desfăşurate de poliţişti, împreună cu jandarmi, poliţişti locali, pompieri şi specialiştii altor autorităţi şi instituţii cu atribuţii în domeniu, au vizat îndeosebi zonele cu un aflux mare de cetăţeni, centrele comerciale și zonele adiacente, unitățile de alimentație publică, zonele de agrement şi alte zone aglomerate, precum și mijloacele de transport în comun.

În cadrul celor 13 acţiuni desfășurate independent şi/sau în cooperare cu alte structuri M.A.I. ori instituţii cu atribuţii în domeniu, au fost verificate 28 de unităţi economice şi 49 de obiective sau alte locaţii, respectiv terase, parcuri, diferite spaţii de cazare, zone de picnic şi alte zone de agrement, dar şi locaţii/zone de izolare/carantinare.

De asemenea, au fost verificate 37 de mijloace de transport şi au fost legitimate peste 1.000 de persoane, constatându-se că 19 dintre acestea nu respectau măsurile de protecţie individuală, iar 3 persoane au încălcat interdicţiile privind deplasarea/libera circulaţie.

Totodată, au fost efectuate 131 de verificări la persoane aflate în izolare, iar alte 425 de verificări au fost efectuate cu privire la respectarea măsurilor de carantină.

Ca şi în acţiunile anterioare, au fost transmise o multitudine de mesaje preventive şi avertizări, atât operatorilor economici cât şi persoanelor fizice, însă au fost aplicate şi 22 de sancţiuni contravenţionale, cu amendă sau avertisment, 19 dintre acestea pentru nerespectarea măsurilor de protecţie individuală şi 3 pentru încplcarea interdicţiilor privind deplasarea/libera circulaţie, toate în context COVID-19, în cuantum total de 2.250 de lei.

În continuare, polițiștii, împreună cu celelalte structuri ale M.A.I. și instituții cu atribuții de control, vor acționa, atât în uniformă cât și în civil, pentru verificarea respectării prevederilor Legii 55/2020, privind unele măsuri pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de Covid-19.

În acest sens recomandăm tuturor cetăţenilor să păstreze distanțarea fizică şi să nu se expună la riscuri.

Vă reamintim de TELVERDE – 0800800165, numărul de telefon la care puteţi sesiza nereguli privind respectarea măsurilor stabilite în contextul COVID-19.

Sursa: Realitatea de Harghita