Autoritățile Sanitar-Veterinare au confirmat primul focar de gripă aviară H5N8 la o fermă de păsări din Maramureş, acesta fiind primul caz descoperit în ţară în ultimii trei ani.

Directorul DSVSA Covasna, Dr. Siko-Barabasi Sandor a transmis printr-un comunicat de presă că focarul a fost descoperit în cursul zilei de marți, la o fermă cu 18.699 de găini din localitatea Seini, iar autoritățile sanitar-veterinare au dispus controale la mai multe ferme de păsări vii, ouă pentru incubație, unități care produc, depozitează și comercializează produse și subproduse de pasăre.

„Pe data de 14.01.2020 a fost confirmată și notificată la CE gripa aviară înalt patogenă, subtipul H5N8, la o fermă de găini ouătoare din județul Maramureș (18699 de capete), în localiatea Seini. Pentru izolarea focarului se vor aplica măsurile specifice, care vor fi gestionate de Centrele Locale de Combatere a Bolilor din județul Maramureș și județele limitrofe. La această oră, situația este sub control, au fost luate toate măsurile de combatere în focar și nu există posibilitatea afectării sănătății populației”, se arată în comunicatul DSVSA Covasna.

Inspectorii ANSVSA vor verifica în următoarea perioadă trasabilitatea produselor și subproduselor de pasare (carne, ouă, prduse din ouă) provenite din Polonia și Ungaria, inclusiv originea acestora și modul de marcare a ouălor, pentru a afla dacă acestea provin din ferme supuse restricţiilor.

Totodată, vor fi verificate documentele însoţitoare, care trebuie să ateste originea şi conformitatea loturilor de ouă cu cerinţele legislaţiei Comunitare relevante; igiena și respectarea măsurilor de biosecuritate la nivelul exploatațiilor comerciale de păsări; iar autoritățile vor lua măsuri pentru creșterea gradului de vigilență la nivelul serviciilor veterinare și depistarea cazurilor de boală de la primele suspiciuni.

Primul caz de gripă aviară, cu subtipul H5N8, a fost diagnosticat în data de 31 decembrie 2019, într-o fermă cu 12.000 de curcani din Polonia.

În primele zile ale lunii ianuarie 2020 Comisia Europeană a informat despre evoluția unui număr de 9 focare de gripă aviară, cu subtipul H5N8, înalt patogenă, care evoluează în regiunile Krasnostawski, Lubartowski și Ostrowski din Polonia.

În cursul zilei de luni, Ungaria a notificat confirmarea gripei aviare (H5N8) la păsări domestice într-o fermă de curcani din localitatea Acs, în regiunea Komarom-Esztergom (53 500 de capete).

 

Articolul precedentZi plină pentru pompierii harghiteni: 9 situații de urgență, 6 solicitări de acordarea primului ajutor, un accident mortal și un incendiu
Articolul următorSingurul lac vulcanic din România – Sfânta Ana, în pericol din cauza peștilor