Lacul Sfânta Ana, una dintre atracțiile principale ale județului Harghita, se află în pericol, calitatea apei fiind serios afectată în ultimii ani.

De vină pentru situație, spun experții, ar fi numărul mare de alge care s-au înmulțit excesiv din cauza unei specii de pești, scrie ziarharghita.ro.

Președintele Consiliului Județean Harghita, Borboly Csaba, a mers săptămâna trecută în zonă, însoțit de o echipă de experți care au făcut o gaură în stratul de gheață de aproximativ 10 cm, și au făcut o serie de măsurători, iar primele concluzii sunt îngrijorătoare.

Specia de pești – problemă ar fi „apărut” în Lacul Sfânta Ana în 2010, și de atunci s-a hrănit cu zooplanctonii din apă, care, la rândul lor, aveau rolul de a se hrăni cu algele și a le menține la un nivel normal.

În vederea asigurării unui viitor lacului, autoritățile locale vor gândi un plan de restaurare, și speră că până la sfârșitul anului vor reuși să diminueze populația acestei specii de pești.

Președintele Consiliului Județean Harghita le atrage atenți harghitenilor și turiștilor să tină cont de observațiile specialiștilor pentru salvarea de la dispariție a lacului vulcanic.

„Lacul Sfânta Ana este o valoare, suntem mândri de el, este unul dintre cele mai spectaculoase puncte de biodiversitate, și credem că trebuie să ocrotim, să păstrăm acest lac pentru copii, nepoții noștri. Trebuie să facem pași concreți în scopul de a păstra acest lac în starea pe care o știam din copilărie, pentru acest lucru este nevoie să ne unim. Nu numai cei din Cozmeni, CJ Harghita, ci toți sunt rugați să conlucreze, să putem efectua acele intervenții profesionale, care servesc protejarea, de fapt salvarea lacului”, a declarat Borboly Csaba, citat de ziarharghita.ro.

Scăldatul în Lacul Sfânta Ana nu mai este permis din decembrie 2017.

 

Articolul precedentFocar de gripă aviară în Maramureș. Autoritățile sanitar-veterinare dau asigurări că situația este sub control
Articolul următorSimulările pentru clasa a VII-a și a XI-a vor fi organizate la nivel județean, cu subiect unic