Polițiștii anticorupție din cadrul Direcției Generale Anticorupție – Serviciul Județean Anticorupție Harghita au finalizat cercetările, iar procurorul militar din cadrul Parchetului Militar de pe lângă Tribunalul Miliar Cluj a dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a unui inculpat, subofițer, la data comiterii faptelor, în cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență “Oltul” Harghita, pentru săvârșirea infracțiunilor de delapidare, participație improprie la fals intelectual și uz de fals.

În fapt, în perioada 2012 – 2016, inculpatul, angajat al I.S.U. “Oltul” Harghita și responsabil cu gestiunile materiale aparținând Consiliului Județean Harghita (instituție care acordă finanțare directă către I.S.U. “Oltul” Harghita în mai multe domenii de activitate), având atribuții de gestionare a cantităților de carburant și manipularea bonurilor de consum atribuite autovehiculelor din dotarea I.S.U., a consemnat, în mod fictiv, prin intermediul subordonaților, în foile de parcurs ale autovehiculelor din dotare, un număr de 575 de deplasări ca fiind efectuate cu autoturismele unității, iar la sfârșitul lunii a decontat contravaloarea bonurilor valorice de carburant pentru autovehiculele care în realitate nu efectuaseră cursele, creând astfel plusuri în gestiune în valoare de 46.150 lei, însușindu-și și folosind în interes personal cantitățile de carburant astfel rezultate.      

De asemenea, inculpatul, în aceeași perioadă, a determinat cu intenție la săvârșirea infracțiunii de fals intelectual pe conducătorul auto desemnat cu completarea foilor de parcurs (în sarcina căruia nu se poate reține comiterea faptei cu vinovăție).  

Totodată, în perioda menționată, inculpatul a folosit înscrisurile falsificate, respectiv foile de parcurs în care erau atestate împrejurări nereale privitoare la modul de utilizare a mijloacelor de transport aflate în folosința I.S.U. “Oltul” Harghita, în vederea producerii de consecințe juridice, respectiv pentru crearea unor plusuri în gestiune aferente cantităților de carburanți gestionate.

Inculpatul a fost cercetat în stare de libertate.

Dosarul penal s-a constituit ca urmare a sesizării din oficiu a polițiștilor anticorupție din cadrul Direcției Generale Anticorupție – Serviciul Judeţean Anticorupţie Harghita care au desfăşurat activităţi de cercetare penală în baza ordonanţelor de delegare emise de procurorul de caz, beneficiind de sprijinul ofițerilor din cadrul Ministerului Afacerilor Interne – Corpul de Control al Ministrului și experților din cadrul Consiliului Județean Harghita.

 

BIROUL INFORMARE ȘI RELAȚII PUBLICE DGA

Sursa: Realitatea de Harghita

Articolul precedentCulisele statului paralel, ora 18:00 – Cum au beneficiat băieții destepți protejați de statul paralel de ajutorul ANAF
Articolul următorBilanț coronavirus: 2.752 de cazuri noi și 87 de decese. Vezi situația pe fiecare județ