Victimele avalanşei din Călimani au încălcat în mod repetat avertizările şi legislaţia în momentul în care au intrat în Parcul Naţional pentru a practica snowmobil extem, a declarat, şeful Biroului Salvamont din cadrul Consiliului Judeţean Suceava, Voicu Raia.

El a spus că din observările din teren aceştia au mai fost în zonă şi anul trecut. ”Au fost cinci, în jur de ora 4 pm s-au despărţit. Doi au plecat spre staţia meteo Răchitiş şi trei au rămas să mai facă o tură şi tura asta le-a fost fatală. Au urcat înapoi la Vf. Pietrosu, Coada Pietrosului (…) Făceau snow mobil extrem (…) Ei veneau acolo, şi anul trecut au mai fost. Am văzut urme chiar pe culoarul de avalanşă unde am căutat noi cealaltă victimă de la Dorna (…) Pe partea Topliţa – Staţia Meteo clar au mai fost (…) S-au mai jucat şi pe Halda Ilvei, Şaua Negoiu, clar, tot în Parcul Naţional”, a arătat Raia pentru Agerpres.

El a spus că victimele cunoşteau pericolul, dar nu au ţinut cont de avertizări şi de aceea atrage din nou atenţia asupra riscului mare avalanşă din zonă.”Ei ştiau, pentru că victima are sac de salvare în avalanşă care l-a declanşat şi datorită acestui sac l-am găsit (…) Nu i-a ajutat decât la faptul că l-am găsit, că dacă nu-l avea probabil că nu-l găseam (…) Este risc de avalanşă în zonă (…) tot la gradul 4 mergem”, a spus Raia.

Şi intervenţia salvamontiştilor a fost una foarte grea. Pentru a recupera trupul neînsufleţit al celui care şi-a pierdut viaţa, salvatorii au folosit un elicopter. un salvamontist a fost coborât în coardă pentru a recupera cadavrul.

 

Articolul precedentFOTO Sala de sport a Şcolii „Bethlen Gabor” din Odorheiu Secuiesc reabilitată cu fonduri europene
Articolul următorBeat, a făcut accident şi a fugit de la locul faptei, la Gheorgheni