În acest an, în data de 28 februarie se împlinesc 87 de ani de când România marchează Ziua Protecției Civile. Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă “Oltul” al judeţului Harghita organizează, în perioada 26 februarie – 04 martie 2020, o serie de activităţi ce se vor desfășura sub sloganul “Împreună mai pregătiți!”.

Timp de o săptămână, Serviciile Voluntare pentru Situaţii de Urgenţă de la nivelul celor 67 de localităţi harghitene, prin compartimentele de prevenire, vor desfăşura activităţi de informare preventivă la nivel local, cu precădere în zonele unde sunt familii/comunităţi vulnerabile în cazul producerii unor situaţii de urgenţă, iar salvatorii harghiteni vor organiza o serie de activități în cadrul cărora vor fi preentate tehnica de intervenţie din dotare, modul de utilizare, iar vizitatorii vor primi şi materiale in formative. 

„Chiar de ziua armei, vineri, 28 februarie, subunitățile de intervenție ale inspectoratului din Miercurea-Ciuc, Odorheiu-Secuiesc, Gheorgheni, Toplița şi Corbu îşi vor deschide porţile, în cadrul acţiunii „Ziua Porţilor Deschise”, activitate derulată în intervalul orar 10.00-14.00, prilej cu care cei interesaţi vor avea posibilitatea de a cunoaşte îndeaproape tehnica de intervenţie din dotarea pompierilor harghiteni, cu care echipajele serviciilor profesioniste participă la misiunile de salvare, modul de utilizare a acesteia, iar vizitatorii vor primi şi materiale de informare preventivă specifice tipurilor de risc. (…) Vor fi organizate puncte de informare preventivă cu tematică de protecţie civilă şi vor fi desfăşurate exerciţii demonstrative de stingere, descarcerare şi acordare a primului ajutor, în centre comerciale din municipiile Miercurea Ciuc, Topliţa şi Gheorgheni, precum și la Liceul Tehnologic “Sover Elek” Joseni (02 martie), Şcoala Primară “Bóbita” Dăneşti, Şcoala Gimnazială „Petöfi Sándor” Miercurea Ciuc (04 martie). Totodată, acţiuni preventive vor fi organizate şi în spaţii comerciale, în care se înregistrează frecvent afluenţă mare de public, din municipiile Miercurea Ciuc, Odorheiu Secuiesc, Gheorgheni şi Topliţa”, a transmis purtătorul de cuvânt al ISU Harghita, Alina Ciobotariu.

Potrivit acesteia, pe timpul exerciţiilor de alarmare publică din localităţile Cristuru Secuiesc, Corund şi Dealu, care vor fi organizate în zilele de 26 şi 27 februarie, respectiv 3 martie, se vor desfăşura acţiuni de informare preventivă a populaţiei pe tipuri de risc (incendiu la gospodăriile individuale, arderi de vegetaţie, incendiu de pădure), cu implicarea autorităţilor locale cu atribuţii în managementul prevenirii şi gestionării situaţiilor de urgenţă, precum şi exerciţii de evacuare în caz de cutremur la Liceul Teoretic “Orbán Balázs” şi Liceul Tehnologic “Zeyk Domokos” din Cristuru Secuiesc, Liceul Tehnologic şi Şcoala Gimnazială din Corund, respectiv Şcoala Gimnazială „Petöfi Sándor” Dealu şi Şcoala Gimnazială “Szent István” Sâncrai.    

Plecând de la principiul că este mai simplu să previi un incendiu decât să intervii pentru stingerea lui, preşcolarii şi elevii de la 23 unități de învățământ din judeţ (Grădiniţa „Voinicel” Topliţa, Școala Gimnazială „Kriza Janos” Căpâlniţa, Școala Gimnazială „Márton Áron” Brădeşti, Școala Primară „Belsö” Zetea, Şcoala Gimnazială „Márton Áron” Sândominic, Şcoala Gimnazială „Liviu Rebreanu” Miercurea Ciuc, Şcoala Gimnazială „Körösi Csoma Sándor” Vărşag, Şcoala Gimnazială „Fagarassy Mihaly” Gheorgheni, Liceul Tehnologic “Sover Elek” Joseni, Şcoala Primară Lupeni, Grădiniţa “Aranyalma” Miercurea Ciuc, Şcoala Gimnazială „Petöfi Sándor” Dealu, Liceul Tehnologic „Petöfi Sándor” Dăneşti, Şcoala Gimnazială „Marosi Gergely” Şimoneşti”, Şcoala Gimmazială „Petöfi Sándor” Miercurea Ciuc, Liceul de Arte “Nagy Imre” Miercurea Ciuc, Liceul Tehnologic “Zimmethausen” Borsec, Liceul Teoretic “Salamon Ernö” Gheorgheni, Liceul Teoretic “Kemény János” Topliţa, Liceul Teoretic “O.C.Tăslăuanu” Topliţa, Liceul Tehnologic Corbu, Colegiul Tehnic “Batthyány Ignác” Gheorgheni şi Liceul Tehnologic “Bányai János” Odorheiu Secuiesc) vor fi ajutaţi să conştientizeze cauzele şi împrejurările generatoare de incendii, să-şi creeze un spirit preventiv, să cunoască modul de apelare a serviciului unic de urgenţe 112, să cunoască şi să exerseze modul de comportare în cazul producerii unei situaţii de urgenţă. Totodată, în cadrul acestor unități de învățământ vor fi organizate exerciții de evacuare în caz de incendiu sau cutremur.

De asemenea, în această perioadă, vor avea loc activităţi de informare preventivă privind conştientizarea copiilor asupra riscurilor prezente în comunitate, specifice judeţului nostru, popularizarea măsurilor specifice de prevenire a manifestării acestora şi a regulilor de comportare în caz de dezastre. Specialiştii Inspecției de Prevenire vor organiza lecţii deschise şi concursuri cu tematică de protecţie civilă, la 11 unităţi de învăţământ: Şcoala Gimnazială „Geo Bogza” şi Liceul Tehnologic „Liviu Rebreanu” din Bălan, Şcoala Gimnazială „Nyiro Jozsef” Frumoasa, Grădiniţa „Voinicel” Topliţa, Şcoala Gimnazială „Fagarassy Mihaly” Gheorgheni, Şcoala Primară “Bóbita” Dăneşti, Grădiniţele “Micimacko” şi “Aranyalma” din Miercurea Ciuc, Şcoala Gimnazială “Martonffy Gyorgy” Cârţa, Liceul Tehnologic “Sover Elek” Joseni şi Şcoala Gimnazială „Petöfi Sándor” Miercurea Ciuc, iar cu sprijinul Serviciilor Voluntare pentru Situații de Urgență din aceste localități vor fi organizate exerciții demonstrative de stingere a incendiilor.

„Pe 4 martie se împlinesc 43 de ani de la cel mai puternic cutremur din istoria modernă a României, de 7,2 pe Richter. Peste 1.500 de oameni au murit atunci. Alte 11 mii de persoane au fost rănite. Câteva mii au rămas pe drumuri. În anul 2015, IGSU a lansat Campania Naţională de Informare şi Pregătire a Populaţiei „Nu tremur la cutremur”, cu scopul principal de a informa corect cetăţenii cu privire la modalităţile prin care se pot proteja împotriva unui seism. Având în vedere că o mare parte a populaţiei este vulnerabilă în cazul producerii unui cutremur, consecinţele unui astfel de eveniment impredictibil, mai mult sau mai puţin grave, cu mai multe sau mai puţine victime, depind în bună măsură de modul în care fiecare cetăţean înţelege să se pregătească şi să se comporte corect într-o astfel de situaţie. Astfel, în perioada următoare, acţiunile inspectoratului pentru situaţii de urgenţă vor urmări să atragă atenţia, în special, asupra modului de comportare al cetăţenilor în situaţia producerii unui seism. În cadrul activităților sunt aduse la cunoştinţa populaţiei informaţii despre măsurile de pregătire a locuinţei în caz de cutremur, măsurile privind pregătirea individuală şi a familiei pentru a face faţă unui seism, precum şi comportamentul care trebuie adoptat pe durata şi după producerea acestuia. Demersul nostru este orientat spre această latură de informare şi educare a populaţiei, astfel încât prin măsurile întreprinse să creştem cât de mult posibil şansele de supravieţuire, să transmitem mesajul corect, în aşa fel încât, populaţia să fie pregătită”, se arată într-un comunicat al ISU Harghita.

 ***

Numită şi „arma vieţii”, având ca deviză motto-ul „Cu viaţa mea, apăr viaţa”, Protecţia Civilă este o componentă necombatantă a apărării naţionale, cuprinzând un complex de măsuri pentru ocrotirea populaţiei, a bunurilor materiale în caz de război, calamităţi sau catastrofe, asigurând condiţiile necesare supravieţuirii acestora. O populaţie mai bine pregătită va fi mai puţin luată prin surprindere de un eveniment inopinat, va acţiona cu mai multă precizie şi promptitudine şi va reveni mai repede la starea de normalitate. În continua sa perfecţionare şi modernizare, Protecţia Civilă rămâne o componentă importantă a forţelor de apărare a ţării destinată să asigure protecţia populaţiei şi a bunurilor materiale, salvarea răniţilor, acordarea primului ajutor, limitarea şi lichidarea urmărilor atacurilor din aer şi participarea la înlăturarea urmărilor unor calamităţi. În acest moment putem afirma că Protecţia Civilă, prin structurile sale, reprezintă un garant generator de încredere şi siguranţă, fiind permanent în slujba comunităţii şi un element de bază al societăţii moderne.

Din decembrie 2004, misiunile Protecţiei Civile au fost preluate de către Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă, având ca obiectiv principal profesionalizarea şi creşterea capacităţilor operative ale celor două componente de bază – pompieri şi protecţie civilă – pentru a fi în măsură să ofere o mai bună securitate şi siguranţă cetăţenilor şi comunităţilor din care fac parte.

De la înfiinţare până în prezent, indiferent de apartenenţa la diferite ministere sau denumirile pe care le-a avut, Protecţia Civilă a rămas o componentă de bază a sistemului securităţii naţionale, destinată prevenirii şi reducerii riscurilor de producere a dezastrelor, protejării populaţiei, bunurilor şi mediului împotriva efectelor negative ale situaţiilor de urgenţă, conflictelor armate şi înlăturării operative a urmărilor acestora, precum şi în scopul asigurării condiţiilor necesare supravieţuirii persoanelor afectate.

Articolul precedentPompierii harghiteni: 11 intervenții în 3 zile. Cele mai multe au fost urgențe medicale
Articolul următorUrmărit general, prins de poliţişti într-o comună din Harghita