Potrivit președintelui Consiliului Județean Harghita, Borboly Csaba, deciziile în județ se iau pe baza opiniilor formulate de specialiști, și nu pe baza titlurilor care rulează pe bandă pe internet.

Sună atrăgător, dar testele rapide pot conduce la diagnostice false – a afirmat Tar Gyöngyi, directorul Direcției de Sănătate Publică Harghita. Conform celor afirmate de către aceasta, prin intermediul acestor teste se poate evalua nivelul de anticorpi din organism.

„Problema cu testele rapide este că prin intermediul lor, în momentul de față se poate evalua doar nivelul anticorpilor din organismul persoanelor care au trecut deja prin infecția cu noul corona virus. Explicația este că, în comparație cu alte infecții, în cazul infecției cu noul corona virus anticorpii care luptă împotriva acestei infecții apar doar la șapte opt zile de la momentul infectării. Aceste teste contorizează numărul de anticorpi prezenți în organism care devin activi numai în cazul când trec de un anumit număr. Testele nu sunt eficiente în procesul de identificare în prima fază a infecției” – conchide Tar Gyöngyi.

Conform medicului, pacienții sunt cu precădere mai contagioși în prima săptămână de la contactarea virusului, cu alte cuvinte dacă utilizăm testele rapide atunci pierdem acea săptămână utilă în care se pot identifica infecțiile. Testele rapide sunt mai ieftine, nu e nevoie de echipamentul PCR, și după cum reiese și denumirea acestora sunt mai rapide, însă în procesul de diagnosticare nu au nici o utilitate. Dacă ne uităm oriunde în lume, aceste teste nu au fost utilizate în procesul de diagnosticare, tocmai din aceste motive. „Testele rapide pot fi utile pentru a evalua în mod reprezentativ, la nivelul unei localități, câte persoane s-au vindecat de infecție”.

Merită să se efectueze o testare în masă?

Tar Gyöngyi face trimitere la un expert în testele PCR, care spune că rezultatele testelor efectuate pe materiile prime colectate de la mase ar putea fi înșelătoare. „Nu se merită asumarea unui risc, deoarece după fiecare caz pozitiv se dezvoltă un focar: dacă un singur caz scapă atenției noastre, aceasta implică suplimentarea persoanelor infectate. Deci, lucrăm cu metodele noastre clasice, iar rezultatele dovedesc că facem ceea ce trebuie, nu am greșit până acum”.

Articolul precedentMarcel Vela, anunțul zilei: ce prevede Ordonanța Militară nr. 10. Noi REGULI după relaxarea măsurilor
Articolul următorAccident cu 3 maşini la Odorheiu Secuiesc, provocat de un tânăr din Maramureş, băut la volan