În acest weekend va avea loc  Lăsata Secului. Evenimentul va fi organizat la Sândominic şi se află la cea de-a 27 ediţie.

Evenimentul va avea loc în data de 2 martie 2019 și va începe de la ora 11,00 la Școala Generală „Márton Áron” din Sândominic. Această zi este dedicată serbării legate de Înmormântarea Fărşangului.

Măştile specifice purtate de grupurile folclorice din diferite zone a judeţului Harghita, ritualurile magice şi simbolice au ca scop alungarea iernii şi reînnoirea spiritului. Grupurile folclorice vor cutreiera străzile satului Sândominic şi vor interpreta într-un mod unic tradiţiile de fărşang specifice comunei sau satului din care sosesc.

În acest an sărbătoarea Lăsata Secului este găzduită de comuna Sândominic cu participarea grupurilor folclorice din Ocna de Jos, Bârzava, Ciceu, Armăşeni, Sâncrăieni, Sânsimion, Cioboteni, Ditrău, Remetea, Lăzarea, Plăieşii de Jos,Vlăhiţa și Sândominic.

După-amiază, alături de mascaţi şi muzicieni, la bal vor participa şi foarte mulţi spectatori, dornici de distracţie.

Primul eveniment Lăsata Secului organizat la nivel judeţean în Harghita a avut loc cu 27 de ani în urmă la Miercurea Ciuc, de atunci numărul grupurilor folclorice participante a crescut şi evenimentul este găzduit în fiecare an de alt grup şi comunitatea localităţii din care provine acesta.

Programul zilei
10.00 Sosirea participanţilor
11.00 Deschidere festivă a sărbătorii la Școala Generală „Márton Áron”
12.00 Pornirea grupurilor folclorice în direcţiile stabilite
12.15 Spectacolul „Ördögbetlehem” în sala festivă a primăriei Sândominic
16.00 Dans şi balul mascaţilor în curtea Școlii Generale „Márton Áron”

În organizarea Centrului Cultural Judeţean Harghita porneşte un autobuz la Sândominic. Autobuzul porneşte în ziua evenimentului, sâmbătă la ora 9,30, din parcarea de lângă clădirea Casei de cultură municipale (Csíki Játékszín), iar din Sândominic va porni înapoi la ora 17,00.

Articolul precedentO tânătă a furat economiile unui bătrânel de 73 de ani
Articolul următorCsikszereda, înfrângere la scor de neprezentare în Cupa României