În această săptămână constatăm o scădere semnificativă a apelurilor prin intermediul SNUAU 112, de la 25 de apeluri de semnalare a prezenței urșilor în perioada  04-10 iulie la 11 apeluri în săptămâna 11-18 iulie 2022. 
    
Localitățile în care a fost semmalată prezența ursului sunt următoarele: Băile Tușnad, Săcel (sat Vidacut), Zetea (sat Subcetate), Miercurea Ciuc (Șumuleu), Sândominic, Cozmeni (sat Lăzărești), Ciucsângiorgiu și la Toplița, două apeluri.  

Deși numărul apelurilor a scăzut, pericolul pe care îl reprezintă prezența ursului în comunități este actual. A fost observată o ursoaică cu trei pui în Băile Tușnad și în satul Lăzărești din com. Cozmeni. Dacă la Băile Tușnad, ursoaica se plimba pe stradă, la Lăzăresti era într-un lan de porumb de la marginea satului. Nu putem știi dacă este aceași familie de urși sau alta.  Tot în aceasta săptămână a fost relocată o uraoaica cu trei pui din Băile Tușnad prin grijă echipei de intervenție constituita la nivelul localității.
O alta ursoaică cu doi pui a fost prezentă într-o grădină din satul Vidacut. La sosirea echipelor de intervenție, animalele nu mai erau în zonă. Autoritățile iau în calcul relocarea. 
La Toplița, în stațiunea Bamffi, a fost semnalată o ursoaica cu un pui. De asemenea, tot în Toplița a fost observat de către localnici un urs într-o gradină. La caz s-a deplasat un echipaj de poliție, dar între timp animalul s-a retras în pădure. 
Și în orașul Borsec mai multe persoane au confirmat prezența unui pui de urs pe stradă. La sosirea echipajului de jandarmi, ursul plecase și nu a mai apărut în zonă.
La celelalte apeluri prin intermediul SNUAU 112,  cetățenii au anunțat prezența unui singur animal sălbatic. 

În toate situațiile semnalate, echipajele de jandarmerie sau de poliție, au fost trimise la fața locului pentru îndepărtarea animalelor sălbatice. 
În general,  animalele sălbatice se aflau în căutare de hrană, astfel că recomandăm cetățenilor să manifeste grijă în depozitarea deșeurilor menajere.
În toate cazurile, patrulele au mai rămas în zonă pentru o perioadă, pentru a se asigura că pericolul nu mai este iminent. Echipa de intervenție este formată, în conformitate cu prevederile OUG 81/2021, din primarul/viceprimarul unității administrativ-teritoriale pe raza căreia s-a produs evenimentul, medicul veterinar, reprezentant al asociației de vânătoare și jandarmi.
Pe timpul intervențiilor nu au fost înregistrate pagube sau alte incidente.

De la începutul anului au fost înregistrate la nivelul Dispeceratului Inspectoratului de Jandarmi Județean Harghita 189 de apeluri, făcute prin intermediul SNUAU 112, prin care ne era semnalată prezența ursului în apropierea zonelor locuite. Comparativ cu anul trecut, până în 18 iulie 2021, au fost înregistrate 243 de apeluri pentru intervenția la urs brun, ceea ce înseamnă o scădere semnificativă a numărului de solicitări pentru îndepărtarea animalelor sălbatice.

Le reamintim oamenilor că este recomandat ca, de fiecare dată când sunt martori ai unor astfel de situații, să sune la 112, să nu încerce să intervină, să nu hrănească animalele sălbatice, să aibă grijă unde depozitează resturile menajere și să nu se apropie de urși pentru a-i filma sau fotografia.

Articolul precedentEmisiunea Culisele Statului Paralel revine. Dezvăluiri care îl fac să tremure pe șeful companiei Aeroporturi București
Articolul următorNoi scumpiri în România. Ce produse ar putea să devină UN LUX pentru românii de rând