Competiția Maratonul Via-Maria-Theresia – ediția 6.0, din Munţii Călimani, care va avea loc în data de 24 august 2019, se apropie!

Punctul de plecare este Fosta Exploatare minieră de sulf (acces auto până aici din localitatea Gura Haitii). Traseul debutează cu o urcare pronunțată de aproximativ 400 de metri diferență pozitivă de nivel, urmând serpentinele marcajului turistic triunghi albastru. La ieșirea în golul alpin, traseul continuă spre dreapta, lăsând în stânga sus vârful întins al Rețitișului și ajunge în Saua Nicovala (1.934 m) – punctul cel mai înalt al traseului.

De aici se păstrează direcția dreaptă, ocolind pe curba de nivel Vârful Pietricelului (1.993 m), intersectând pentru scurt timp drumul auto Trans-Călimani, până pe Halda de steril Ilva, de unde începe o scurtă coborâre până în Șaua Negoiu (1.705 m). Din acest punct traseu competiției se suprapune drumului Mariei Theresia. Se continuă pe curba de nivel a crestei Negoiului Unguresc și Pietrosului, cu o coborâre scurtă în Poiana Monor, de unde urmează o urcare accentuată, până pe Culmea Piciorului Monor, de unde se coboară iarăși pe teren dificil până în Poiana Izvoare (1.723 m). Urmează un urcuș accentuat, până în locul numit «La Troiță». Din acest punct traseul devine mai lin, continuând pe curba de nivel a Cozii Pietrosului, ajungând la Monumentul Eroilor de la Grui (aproximativ 1.800 m). Pe aceeași curbă de nivel, situată tot la circa 1.800 de metri se trece pe sub vârfurile Ciungetu (Căpățânii) și Ruștii, de unde putem admira în zare cei 12 Apostoli. De aici se coboară lin, pe o distanță de mai mult de 2 kilometri până în frumoasa Poiana Arsuri (1.673 m).

Traseul intră la umbra pădurii de molid, printr-o urcare relativ scurtă, dar pe teren mai accidentat, continuând apoi pe făgașul lin al curbei de nivel, până în Poiana Piciorul Ilei. Se revine curând pe curba de nivel, prin pădurea de molid, pe sub vârful Străcior. După aproximativ 1,5 kilometri se ajunge în Poiana Strunior (1.650 m), iar după traversarea poienii se reintră în pădurea de molid, tot pe curba de nivel. Pe parcursul următorilor patru kilometri poteca nu înscrie diferențe de nivel semnificative, terenul fiind relativ plat. Traseul ajunge deasupra poienii Dălbidan, spre care se coboară. Coborârea continuă apoi până în Poiana Terha, după care urmează o urcare scurtă, de circa 800 de metri lungime până pe vârful Buba (1.670 m). Prin pădurea de molid se coboară apoi în două poieni apropiate, Poiana Ciunga Vădanei (1.406 m) și Poiana Prelucilor (1.265 m). De aici începe urcarea spre vârful Cornului (1.502 m), care nu se atinge, traseul intrând pe o altă curbă de nivel. Pe următorii 1,5 kilometri se coboară ușor prin pădure, până într-o poiană cu o stână. Urmează o nouă coborâre ușoară și o scurtă urcare, care conduc la Cantonul Silvic Tihuța Colibița (în apropierea localității Piatra Fântânele) – finish line-ul concursului.

Articolul precedentExplicaţiile Tribunalului Harghita pentru achitarea reţelei de trafic de minori din dosarul Ţăndărei
Articolul următor18 proiecte de promovare și dezvoltare a limbii române în județele Harghita şi Covasna, derulate de Guvern