Fiecare zi este specială şi merită celebrată, mai ales atunci când există motive în plus în calendar. Fie că este vorba despre sărbători cunoscute în toată lumea, sau de ocazii mai puţin ştiute, în orice zi a anului există cel puţin o sărbătoare demnă de atenţie, ce oferă un motiv în plus atât de amuzament, cât şi de extindere a ariei de cunoaştere sau de sporire a gradului de conştientizare.

Ziua cappuccino

În data de 8 noiembrie este sărbătorită cafeaua cappuccino (#CappuccinoDay). Această denumire se pare că provine de la ordinul călugărilor capucini, o ramură a franciscanilor din cadrul Bisericii Catolice. Culoarea unui cappuccino este similară celei a straielor călugărilor capucini. Conform unei legende, în 1683, după ce armata otomană nu a reuşit să cucerească Viena, trupele turce s-au risipit, iar apărătorii cetăţii au găsit importante cantităţi de cafea turcească abandonată în tabăra învinşilor. Gustul acestei cafele era însă considerat prea amar de către creştini. Atunci, călugărul capucin Marco d\”Aviano, care a avut un rol important în lupta pentru apărarea Vienei, a diluat cafeaua turcească cu cremă de lapte şi miere, creând astfel primul „cappuccino”.

 

Alte surse susţin că ideea acestei băuturi ar fi apărut mai târziu în secolul XVII în localurile austriece denumite „Kapuziner”, unde era servită o băutură ce conţinea cafea amestecată cu zahăr şi frişcă, la care mai puteau fi adăugate unele condimente.

Însă cappuccino-ul aşa cum îl bem în prezent a apărut abia la începutul secolului XX în Italia, după inventarea maşinii pentru espresso. Primele însemnări despre cappuccino modern provin din anii 1930 iar această băutură a devenit din ce în ce mai populară după cel de-al Doilea Război Mondial, odată cu modernizarea espressoarelor.

Articolul precedentCum să îmbraci copilul în perioada rece. 3 lucruri de care să ții cont
Articolul următorOficial! Centrul spa&balneo din stațiuna Boresc își va deschide porțile în data de 15 decembrie