Noaptea trecută, exact la miezul nopții, pompierii harghiteni au fost anunțați despre izbucnirea unui incendiu la o anexă gospodărească, în localitatea Remetea. Potrivit ISU Harghita, la sosirea forțelor de intervenție, arderea se manifesta generalizat la trei anexe gospodărești, incendiul propagându-se cu repeziciune, din cauza distanței mici dintre proprietăți și a vântului puternic.

Cei 30 de pompieri militari și civili mobilizați pentru stingerea flăcărilor au intervenit cu 5 autospeciale de stingere cu apă și spumă (2 autospeciale de la Detașamentul de Pompieri Gheorgheni și 3 autospeciale aparținând Serviciilor Voluntare pentru Situații de Urgență Remetea, Lăzarea și Ditrău), dat fiind faptul că suprafața afectată de flăcări a fost de peste 200 mp.

Alimentarea cu apă a autospecialelor s-a realizat de la rețeaua de hidranți a localității, de la o distanță de circa 400 m și prin navetă cu autospecialele SVSU Lăzarea și Ditrău. Incendiul s-a manifestat cu flăcări violente și exista pericolul extinderii la casele de locuit din apropiere.

În încercarea de a stinge incendiul, unul dintre proprietari a suferit arsuri de gr. I și II, la nivelul feței și brațului stâng; acesta a primit îngrijiri medicale la fața locului, fiind asistat de un echipaj SAJ, însă a refuzat transportul la spital.

În urma incendiului, au ars: două anexe ale unei locuințe, pe o suprafață de aproximativ 150 mp (un grajd cu șură și un atelier de prelucrare a lemnului), 2 t fân, 3 mc cherestea de brad, 1,5 t lemn de foc; flăcările au mai distrus utilaje de prelucrare a lemnului, o motocositoare, o moară pentru măcinat cereale. Incendiul s-a propagat la o altă anexă gospodărească din imediata apropiere (un grajd cu șură), care a ars pe o suprafață de cca. 60 mp, precum și 2,5 t fân și un circular.

Lupta pompierilor cu flăcările a durat peste 4 ore, în urma intervenției acestora fiind salvate 4 animale (3 porci și un câine), 2 tractoare și bunuri materiale în valoare de 600.000 lei. Pierderile materiale au fost evaluate la 95.000 lei; din păcate, un câine și 25 de găini nu au mai putut fi salvate din flăcări. Cauza probabilă a incendiului au fost scânteile produse de un utilaj agricol (tractor), care au dus la aprinderea fânului. 

Totodată, noaptea trecută, la ora 01:01, a fost transmis un mesaj RO-ALERT, pentru asigurarea măsurilor specifice de autoprotecție şi avertizarea populației privind prezența unor animale sălbatice (urs), în satul Tărcești, comuna Șimonești.

Potrivit informării transmise de Administrația Națională de Meteorologie, în intervalul 06 mai, ora 13.30 – 07 mai, ora 21.00, în cea mai mare parte a Transilvaniei temporar vor fi intensificări ale vântului, cu viteze la rafală în general de peste 45-55 km/h. La munte rafalele vor depăși 60-70 km/h și se vor semnala precipitații mixte. Local și temporar va ploua moderat cantitativ și vor fi perioade cu manifestări de instabilitate atmosferică (averse ce pot avea și caracter torențial și descărcări electrice). În intervale scurte de timp sau prin acumulare, cantitățile de apă vor depăși 15-25 l/mp și punctiform 30 l/mp.

Având în vedere faptul că cele 2 atenționări de COD GALBEN de intensificări ale vântului, dar și ninsori și viscol în zona montană înaltă, vizează și orele următoare, subunitățile Inspectoratului pentru Situații de Urgență ”Oltul” al județului Harghita rămân mobilizate pentru a interveni, în cel mai scurt timp, în zonele unde se pot produce efecte.

Recomandări de la ISU Harghita pentru populație:

Reamintim populației că pe timpul manifestării fenomenelor periculoase să rămână în locuințe sau alte spații închise care le pot asigura protecția. De asemenea, recomandăm parcarea autoturismelor în zone ferite, la distanță față de copaci sau stâlpi de electricitate.

Informații despre modul de comportare în cazul producerii unor situații de urgență sau alte date utile despre manifestarea fenomenelor meteorologice periculoase pot fi obținute prin intermediul aplicației DSU, care poate fi descărcată gratuit din Google Play Store și AppStore.                                                            

                                      

Articolul precedentIarnă în plină primăvară în județul Harghita. Drumarii au acționat cu utilajele pentru deszăpezire
Articolul următorJudeţul Harghita ajunge, din nou, la 22 de cazuri testate pozitiv pentru coronavirus