Prefectura Harghita a făcut publice datele privind infecția cu virusul SARS-CoV-2 la nivelul județului, în ultimele 24 de ore fiind confirmate pozitiv cu noul coronavirus încă 3 persoane.

Potrivit informării, marți, în județul Harghita, 212 persoane se aflau în carantină instituționalizată, cu 6 mai puține față de ultimele 24 de ore. De la începutul perioadei, 785 de persoane au ieșit din carantină și alte 5.091 din autoizolare; însă în prezent sunt plasate în izolare la domiciliu 838 persoane, cifra fiind în creștere cu 364 în ultimele 24 de ore,

Numărul total de persoane pentru care s-a dispus măsura izolării la domiciliu de la începutul perioadei, (ultimele 2 luni) este de 5.929, precizează reprezentanții Prefecturii.

În județul Harghita au fost confirmate un număr de 68 cazuri de persoane infectate cu COVID-19, dintre care: 19 s-au vindecat; o persoană a decedat; iar 48 se află internate în Spitalul Județean de Urgență Miercurea Ciuc și în Spitalul suport COVID-19 din Odorheiu Secuiesc, sub supraveghere medicală.

Anchetele epidemiologice sunt în derulare și se efectuează teste la COVID-19 pentru contacții simptomatici ai persoanelor internate în spitale, respectiv au fost dispuse măsuri suplimentare de izolare la domiciliu pentru contacți asimptomatici.

În ultimele 24 de ore, structurile teritoriale ale Ministerului Afacerilor Interne și polițiștii locali din Odorheiu Secuiesc, Gheorgheni și Toplița au acționat, în sistem integrat, pentru combaterea răspândirii noului coronavirus, verificarea respectării obligațiilor prevăzute de legislația stării de alertă dar și pentru descurajarea faptelor de natură contravențională.

Au fost executate misiuni de patrulare pentru menţinerea măsurilor de ordine publică pe raza unităților administrativ teritoriale, paza și măsurile de ordine publică în zona locațiilor de carantină/izolare, aceste misiuni fiind executate de un număr de 202 lucrători ai Ministerului Afacerilor Interne.

RECOMANDĂRI PRIVIND CONDUITA DE PREVENȚIE PE PERIOADA STĂRII DE ALERTĂ

  1. În toate spațiile comerciale, mijloacele de transport în comun, la locul de muncă și în alte spații închise se instituie obligativitatea purtării măștii, astfel încât nasul și gura să fie acoperite.
  2. Instituțiile și autoritățile publice, precum și operatorii economici publici și privați, au obligația organizării activității, astfel încât munca să se desfășoare de la domiciliul angajaților, iar dacă activitatea desfășurată nu permite acest lucru, să ia măsuri pentru:

– asigurarea triajului epidemiologic constând în controlul temperaturii personalului propriu şi vizitatorilor, la punctele de control-acces în incinte;

– dezinfectarea obligatorie a mâinilor înaintea intrării în spațiile de lucru;

– respectarea regulilor privind desfășurarea activității în birourile cu spații comune (open space) și a regulilor privind funcționarea unităților de cazare în regim hotelier;

– decalarea programului de lucru, pentru entităţile cu un număr mai mare de 50 de salariați, astfel încât începerea, respectiv terminarea programului de lucru să se realizeze la intervale de minimum 1 oră, pe parcursul a minimum 3 ore, în tranșe de minim 20% din personal.

Instituțiile publice și operatorii economici care desfășoară activități comerciale/de lucru cu publicul, care implică accesul persoanelor în interiorul clădirilor, iau măsuri pentru organizarea activității, astfel:

  • accesul trebuie să fie organizat astfel încât să fie asigurată o suprafață minimă de 4 mp pentru fiecare client/persoană și o distanță minimă de 2 m între oricare două persoane apropiate;
  • să nu permită accesul persoanelor a căror temperatură corporală, măsurată la intrarea în incintă, depășește 37,30C;
  • să asigure dezinfectarea suprafețelor expuse și evitarea aglomerării de persoane, în special în zonele caselor de marcat/ghișeelor.

Operatorii de transport persoane, publici și privați, își organizează activitatea astfel încât să fie respectate regulile specifice.

Începând cu data de 15.05.2020, este permisă circulația persoanelor în afara locuinței/gospodăriei, în interiorul localităților, cu respectarea măsurilor de prevenire a răspândirii infecției și evitarea formării grupurilor pietonale mai mari de 3 persoane care nu aparțin aceleiași familii.

Cu aceeași dată s-au redeschis parcurile pentru public, cu excepția locurilor de joacă pentru copii și cu respectarea măsurilor generale de prevenire și protecție.

Se instituie interdicția deplasării persoanelor în afara localității/zonei metropolitane cu următoarele excepții:

  • deplasarea în interes profesional, inclusiv între locuință/gospodărie și locul/locurile de desfășurare a activității profesionale și înapoi;
  • deplasarea în scop umanitar sau de voluntariat;
  • deplasarea pentru realizarea de activități agricole;
  • deplasarea pentru comercializarea de produse agroalimentare de către producătorii agricoli;
  • deplasarea pentru îngrijirea sau administrarea unei proprietăți din altă localitate sau eliberarea de documente necesare pentru obținerea unor drepturi;
  • deplasarea pentru participarea la programe sau proceduri în centrele de tratament;
  • deplasarea din alte motive justificate, precum îngrijirea/însoțirea copiilor/membrilor de familie, îngrijirea unei rude/afin sau persoană aflată în întreținere, asistența persoanelor vârstnice, bolnave sau cu dizabilități, decesul unui membru de familie;
  • deplasarea pentru asistență medicală care nu poate fi amânată și nici realizată de la distanță;

Nu mai este necesară completarea declarației pentru deplasări în interiorul localității, dar se menține această obligativitate pentru ieșiri în alte localități.

Articolul precedentSe reia, treptat, examinarea pentru obținerea permisului de conducere
Articolul următor90 de cazuri de Covid-19 în judeţul Harghita, 22 în plus faţă de marţi