Activitatea Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Oltul” al Judeţului Harghita în anul 2020 a fost orientată permanent pentru îndeplinirea obiectivelor prevăzute în Strategia de consolidare şi dezvoltare a Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă, precum şi a noilor abordări privind managementul situaţiilor de urgenţă.

Începutul anului 2020, prin prisma informațiilor legate de cazurile tot mai numeroase de îmbolnăviri cu virusul SARS-CoV-2 înregistrate la nivel mondial, ne anunța oarecum, că va fi un an al provocărilor, un an în care, din nou, structurile de urgență vor fi în linia întâi. Ce nu știam la acel moment era că situația de fapt era una de amploare, una cu care nu ne-am mai confruntat și deși noțiunea de epidemie era cunoscută, deși se făcea pregătire pentru a putea gestiona cât mai bine un astfel de eveniment, realitatea ce ni s-a deschis a fost una cu totul altfel, iar de la o epidemie s-a ajuns la gestionarea unei pandemii.

Debutul provocării, în România, a fost în data de 26.02.2020, dată la care s-a înregistrat primul caz de îmbolnăvire cu COVID-19. Acel moment a fost dovada clară că inevitabilul s-a produs, că vom fi și noi prinși în acest tăvălug al îmbolnăvirilor, al curselor contra cronometru. Așa cum preconizasem, la nici o lună, în data de 17.03.2020, s-a înregistrat la nivelul județului Harghita prima solicitare pentru transportul unei persoane suspecte ca fiind infectată cu noul coronavirus. Temători în fața unui virus necunoscut, dar și încrezători în forțele proprii, am plecat la luptă, conștienți fiind că prevenția și protejarea trebuiau să fie cele care guvernau aceste misiuni.

 Zilele au trecut, numărul misiunilor a crescut, situația epidemiologică, atât la nivel mondial, cât și la nivel național, ne reliefa, pentru perioada următoare, un risc ridicat asupra sănătății publice, astfel încât, la nivel național s-a decis impunerea unor măsuri urgente, cu caracter excepțional, în domeniul social și economic. Astfel, prin Decretul  nr. 195 din 16 martie 2020, pe teritoriul României, s-a instituit, pe o perioadă de 30 zile, starea de urgență.

 Odată cu aceasta, activitatea Inspectoratului pentru Situații de Urgență ”Oltul” al județului Harghita a fost și ea afectată; unele activități ce presupuneau contactul cu populația, cooperarea cu persoane din alte structuri au fost suspendate, altele au fost replanificate, însă din acel moment a fost activat Centrul Județean de Coordonare și Conducere a Intervenției care a preluat sarcini pe această linie având ca obiectiv gestionarea la un nivel cât mai înalt a provocărilor la care acest virus ne supunea, de la organizarea misiunilor de transport în centre de izolare/carantinare, la misiuni de acordare prim ajutor și transport a persoanelor suspecte și/sau confirmate cu noul coronavirus.

Cu toate eforturile depuse în cele 30 de zile de stare de urgență, acestea s-au dovedit a nu fi suficiente pentru înlăturarea pericolului ce trona asupra sănătății publice din România, drept pentru care începând cu data de 15 aprilie 2020, starea de urgență a fost prelungită cu încă 30 zile, prin Decretul nr. 240 din 14.04.2020.

Din punct de vedere operativ, numărul de solicitări și de cazuri care se înregistra zilnic, a subliniat că într-adevăr situația era pe departe a fi rezolvată, acestea crescând de la o zi la alta, de la o săptămână la alta.

Odată cu trecerea timpului, a celor 60 de zile de stare de urgență, evoluția fenomenului COVID-19 s-a dovedit a fi una de durată, iar pașii următori trebuiau calculați foarte bine, astfel încât acțiunile și misiunile să fie în consens cu nevoile și problemele apărute. Astfel, din data de 18.05.2020, când la nivel național a fost instituită, pe tot teritoriul național, starea de alertă, aceasta a rămas de actualitate fiind prelungită la fiecare 30 de zile. Misiunile inspectoratului au fost tot mai numeroase, ajungând la un număr record de 734 doar misiuni de transport a persoanelor suspecte/confirmate COVID-19.

Și misiunile nu s-au încheiat, situația este departe a fi rezolvată, noi și noi provocări suntem conștienți că ne așteaptă, dintre care unele au și început, putând exemplifica noile misiuni apărute o dată cu demararea campaniei de vaccinare la nivel național.

  1. OBIECTIVE

Ca obiectiv prioritar al unităţii în 2020 a fost gestionarea efectelor pandemiei SARS-COV-2 la nivelul județului Harghita și limitarea pe cât posibil a îmbolnăvirii cu noul coronavirus a personalului propriu.

Alte obiective specifice avute în vedere pentru anul 2020 au fost:

  • Creşterea rolului de autoritate de stat a instituţiei la nivel judeţean;
  • Reducerea numărului de incendii la locuinţe, anexe şi proprietăţi individuale, precum şi a celor de vegetaţie uscată;
  • Creşterea performanţei activităţii serviciilor voluntare pentru situaţii de urgenţă;
  • Crearea unei culturi de securitate la nivelul comunităţilor locale (autorităţi şi cetăţeni) astfel încât gestionarea situaţiilor de urgenţă generate de riscuri naturale sau tehnologice să poată fi realizată pe cât este posibil cu resurse locale;
  • Identificarea unor potenţiali parteneri, inclusiv pentru accesarea de fonduri europene, pentru derularea unor campanii de informare preventivă a populaţiei;
  • Sporirea nivelului de competenţă a inspectorilor şi creşterea nivelului de calitate a activităţii preventive;
  • Creşterea nivelului de pregătire şi educaţie a populaţiei în domeniul situaţiilor de urgenţă;
  • Îmbunătăţirea gradului de protecţie a populaţiei în situaţii de protecţie civilă;
  • Asigurarea unui grad sporit de siguranţă cetăţeanului aflat în spaţii publice;
  • Reducerea numărului obiectivelor puse în funcţiune fără obţinerea autorizaţiei de securitate la incendiu şi a utilizării mijloacelor şi materialelor neomologate;
  • Reducerea riscului de producere a unor evenimente cu consecinţe grave la instituţii publice şi operatori economici din zona de competenţă;
  • Orientarea acţiunilor preventive către promovarea măsurilor de reducere a riscului la dezastre şi crearea mentalităţii proactive a societăţii civile privind răspunsul şi comportamentul în cazul producerii dezastrelor;
  • Reducerea numărului obiectivelor puse în funcţiune fără obţinerea autorizaţiei de securitate la incendiu.

Pentru obiectivele stabilite pe servicii, compartimente şi subunităţi au fost întocmite şi implementate sarcini şi măsuri concrete în documentele de organizare, planificare şi îndeplinire a misiunilor ce au stat în faţa unităţii, completate permanent cu cerinţele actelor normative apărute în cursul anului 2020.

III. APĂRAREA ÎMPOTRIVA INCENDIILOR

În cursul anului 2020, cadrele militare din Inspecţia de Prevenire au executat un număr de 623 controale de prevenire, față de 928 în anul 2019, reprezentând o scădere de 32%, față de anul precedent.

Cele 623 controale de prevenire efectuate în anul 2020 au fost materializate la următoarele categorii de construcții: 266 controale la operatori economici, 270 controale la instituţii,  55 controale la obiective de investiţii, 30 controale la localităţi și 2 controale la construcţii hidrotehnice.

În cursul  anului 2020, activitățile de control au fost structurate astfel:

  • controale de fond la unităţi administrativ-teritoriale, operatori economici şi instituţii din judeţul Harghita;
  • controale tematice planificate și inopinate la unităţi sanitare cu paturi, unități de îngrijire și cazare a copiilor instituționalizați, bătrânilor, persoanelor cu dizabilități, unităţi de cult, cultură, unităţi silvice, spații comerciale, unităţi de turism şi agrement, unităţi de învăţământ, stații de distribuție a carburanților pentru autovehicule, operatori economici care prezintă pericol de accident major în care sunt implicate substanţe periculoase, obiective încadrate în categoria monumente istorice, investiţii şi organizări de şantier, obiective cu afluenţă de persoane din categoria cluburi, baruri, discoteci și săli de cinematograf/spectacole;
  • acțiuni de prevenire şi combaterea efectelor pandemiei de COVID-19, desfășurate în conformitate cu prevederile Legii nr. 55/2020 privind unele măsuri pentru prevenirea şi combaterea efectelor pandemiei de COVID-19, cu modificările şi completările ulterioare.

Activitate

Indicator

PERSOANE verificate cu privire la respectarea măsurilor și interdicțiilor impuse, din care:

13540

– identificate că nu respectă măsurile de PROTECȚIE INDIVIDUALĂ

243

SOCIETĂȚI COMERCIALE/PFA verificate cu privire la respectarea recomandărilor/interdicțiilor pe timpul Stării de Alertă, din care:

1325

AUTORITĂȚI/INSTITUȚII PUBLICE verificate cu privire la respectarea recomandărilor/interdicțiilor pe timpul Stării de Alertă, din care:

139

TOTAL acțiuni desfășurate, dintre care:

678

Nr. acțiuni desfășurate de ISU, independent:

640

Nr. acțiuni desfășurate de ISU în comun cu alte autorități (IPJ, IJJ, PL, DSP, etc.):

38

TOTAL sancțiuni aplicate de ISU, dintre care:

42

Nr. avertismente

42

Nr. amenzi

0

Cuantum

0

 

Pe timpul activităţilor desfăşurate, au fost constatate un număr de 1.908 deficienţe privind apărarea împotriva incendiilor şi protecţia civilă, din care 697 au fost soluţionate operativ pe timpul controalelor şi  845 sancţionate.

Procentual rezultă soluţionarea a 36,53 % şi sancţionarea a  44,29 din deficienţe din totalul celor constatate.

    În cursul anului 2020, la nivelul Inspecţiei de Prevenire au fost aplicate un număr de 60 sancţiuni contravenţionale cu amendă, în cuantum de 134.001 RON, comparativ cu anul 2019, când au fost aplicate un număr de 78 de amenzi, în cuantum de 180.100 RON.

În cursul anului 2020 au fost instrumentate un număr de 602 documentaţii de avizare/autorizare. Astfel, au fost soluţionate în termen legal un număr de:

  • 44     – autorizaţii de securitate la incendiu emise la sediul inspectoratului;
  • 35 – cereri de autorizare în domeniul securității la incendiu respinse;
  • 71 – avize de securitate la incendiu emise;
  • 67 – cereri de avizare s.i. respinse;
  • 1 – acorduri pentru realizarea jocurilor de artificii;
  • 378 – puncte de vedere privind avizarea/autorizarea diverselor categorii de construcţii solicitate de investitori.

În cursul anului 2020, în evidenţele nominale ale inspectoratului au fost cuprinse un număr de 54 de obiective de investiţii, toate fiind controlate pe timpul derulării lucrărilor de execuţie. Tot în această perioadă, au fost recepţionate un număr de 41 obiective de investiţii, la fiecare obiectiv participând în calitate de membru sau invitat în comisia de recepţie, un cadru desemnat din partea inspectoratului.

În perioada menţionată mai sus, cadrele Inspecției de Prevenire au instrumentat în termene legale, un număr de petiţii în domeniul de competență.

Cadrele Inspecției de Prevenire au mai executat în cursul anului 2020 un număr de 5 activităţi de audit de supraveghere la persoane juridice atestate, prestatoare de servicii în domeniul securităţii la incendiu (ignifugare; încărcare, verificare, reparare stingătoare; proiectare şi verificare instalaţii speciale de detecţie, semnalizare şi stingere a incendiilor).

Au fost executate un număr de 128 exerciţii de alarmare în caz de incendiu cu prilejul executării unor controale de fond şi tematice la diverse tipuri de obiective (unităţi sanitare, unităţi de îngrijire şi cazare a copiilor instituţionalizaţi, bătrânilor, persoanelor cu handicap, unităţi de învăţământ).

Activitatea de informare preventivă, desfăşurată în cursul anului 2020 de către cadrele Inspecției de Prevenire, se concretizează în elaborarea şi difuzarea următoarelor categorii de materiale informative:

–  26 materiale în presa scrisă, audio-tv;

–  1618 afişe cu tematică specifică în domeniul prevenirii situaţiilor de urgenţă;

–  45 de pliante cu un tiraj de 6015 exempare distribuite publicului țintă în cadrul campaniilor naţionale de prevenire a situaţiilor de urgenţă și de prevenire a infectării cu virusul Sars-Cov-2.

În acelaşi segment de activitate s-au executat, cu prilejul controalelor tehnice de specialitate, 1367 instruiri la operatori economici, 279 instruiri la instituţii, 32 instruiri la localităţi. Aceste activităţi de instruire au avut o tematică diversă, vizând principalele aspecte referitoare la identificarea, evaluarea şi controlul riscurilor de incendiu, dar şi adoptarea unei conduite preventive adecvate riscurilor existente, de către persoanele instruite.  

În cadrul Inspecţiei de Prevenire, au fost întocmite şi difuzate către autorităţile administraţiei publice judeţene, un număr de 7 informări cuprinzând rezultatele şi concluziile activităţilor preventive desfăşurate în domeniul de competenţă.

  1. ANALIZA STATISTICĂ A INTERVENȚIILOR

În perioada 01.01. – 31.12.2020  subunităţile din organica inspectoratului împreună cu serviciile voluntare şi private pentru situaţii de urgenţă au participat la 6134 intervenţii, faţă de 3288 înregistrate în anul precedent, înregistrându-se o creştere de 86,55%.

Apeluri de urgenţă :

În perioada analizată, s-au înregistrat  6488 solicitări pentru intervenţii, apeluri primite prin 112 sau prin alte moduri de anunţare, structurate astfel:

  • 6134 deplasări cu intervenţii (94,55%);
  • 268 deplasări fără intervenţie (4,13%);
  • 21 intervenţii de la care structurile din organica inspectoratului au fost întoarse din drum ( 0,32%);
  • 65 deplasări care s-au dovedit a fi alarme false (1%).

De asemenea, în anul 2020, s-au executat de către subunităţile inspectoratului:

  • 127 activităţi de educare şi instruire în domeniul situaţiilor de urgenţă, recunoaştere în teren;
  • 19 exerciţii cu forţe în teren și 8 exerciții la nivelul subunităților.
  1. Intervenţii pe categorii

Participarea la cele 6134 intervenţii a fost următoarea:

  • la 5807 intervenţii au participat subunităţile specializate ale Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Oltul” al judeţului Harghita (94,67%);
  • la 4 intervenții au participat forțe specializate ale Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Oltul” al judeţului Harghita în cooperare cu forțele Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Horea” al judeţului Mureș și în cooperare cu Serviciile Voluntare pentru Situaţii de Urgenţă (0,06%);
  • la 165 intervenţii au participat subunităţile specializate ale Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Oltul” al judeţului Harghita în cooperare cu Serviciile Voluntare pentru Situaţii de Urgenţă (2,70%);
  • la 158 intervenţii au participat Serviciile Voluntare pentru Situaţii de Urgenţă (2,57%) .

Repartizarea celor 6134 evenimente pe tipuri de intervenţii este următoarea:

  • 478 au fost pentru stingerea incendiilor (7,79%);
  • 139 intervenţii la alte situaţii de urgenţă (2,27%) ;
  • 23 alte intervenţii (0,37%);
  • 2 intervenţii pentru protecţia mediului (0,03%);
  • 16 acţiuni pentru asigurarea-supravegherea zonei de producere

probabilă a situaţiilor de urgenţă (0,26 %).

  • 5476 pentru cazuri de urgenţă asistate de S.M.U.R.D. (89,28%).

Ponderea participării la intervenții, pe tipuri de urgențe, a fost următoarea:

  • forțe din urgența I: 5968 – 97,29 %;
  • forțe din urgența a II – a: 4 – 0,07 %;
  • forțe din urgența a III – a: 4 – 0,07 %;
  • forțe din urgența a IV – a: 0 – 0 %;
  • intervenția serviciilor voluntare pentru situații de urgență: 158 – 2,57 %.

1.1. Analiza comparativă a tipurilor de intervenţii din perioada 01.01.-31.12.2020 cu aceeaşi perioadă a anului 2019

Comparativ cu aceeaşi perioadă a anului 2019, numărul intervenţiilor a crescut cu 2846  de intervenţii, reprezentând un procent de 86,55 %, respectiv de la 3288 intervenţii în anul 2019 la 6134 intervenţii în anul 2020.

 

Tipul intervenţiilor

Anul 2019

Anul 2020

%↑↓

Număr total intervenţii

3288

6134

86,55 %  ↑  

Incendii

203

478

135,46 %  ↑

Alte situaţii de urgenţă

153

139

9,15 ↓

Alte intervenţii

182

23

87,36 % ↓

Protecţia mediului

2

2

=

Asig. suprav. a zonei de prod. probabilă a situaţiilor de urgenţă

22

16

27,27 %  ↓

Intervenţii SMURD

2726

5476

100,88 %

 

Situaţia comparativă a numărului de intervenţii: anul 2019 cu anul 2020 pe subunităţi şi servicii voluntare pentru situaţii de urgenţă:

Detaşament/garda de interv/punct de lucru/SVSU/populaţie

Anul

2019

Anul

2020

Miercurea Ciuc

1235

2402

Odorheiu Secuiesc

817

1620

Gheorgheni

476

1032

Topliţa

478

692

Corbu

198

214

Bălan

10

16

SVSU

74

158

TOTAL

3288

6134

 

1.3. Indicatori de performanţă la intervenţii

Media celor 6134 intervenţii la 100.000 locuitori în anul 2020 a fost de 1880,31, respectiv 923,93 la mia de kilometri pătraţi, comparativ cu anul trecut, când s-a înregistrat valoarea de 1007,9 /100.000 locuitori, respectiv 495,26 la 1000  km2.

          Valoarea pagubelor în urma situațiilor de urgență din anul 2020 a fost 6.468.220 lei (5.368.920 lei în urma incendiilor, 1.094.000 lei în urma altor situaţii de urgenţă, 5.300 lei în urma altor intervenţii), comparativ cu anul trecut când valoarea a fost 5.429.990 lei (5.274.290 lei în urma incendiilor, 134.100 lei în urma intervenţiilor din categoria alte situaţii de urgenţă, 11.600 lei în urma evenimentelor din categoria alte intervenţii şi 10.000 pe timpul intervențiilor de protecția mediului),  în  anul 2019.

          Pe timpul intervenţiilor, cu excepţia celor SMURD, s-au înregistrat:

  • 233 animale salvate: 33 mari, 149 mici şi 51 păsări;
  • 15 persoane salvate: 15 adulți;
  • 3 persoane rănite (adulţi);
  • 4 persoane decedate (adulţi);
  • 157 animale moarte: 46 mari, 54 mici și 57 păsări.

          Durata medie de răspuns la cele 500 intervenţii, dacă nu luăm în considerare intervenţiile SMURD, la care au participat subunităţile inspectoratului în anul 2020 a fost de 16,16 minute iar durata medie de intervenţie a fost 90,94 minute.

 

  1. Analiza statistică şi comparativă a incendiilor

În perioada 01.01. – 31.12.2020, în zona de competenţă a I.S.U. ”Oltul” a judeţului Harghita, s-au înregistrat 478 (din care 243 incendii fără pagube), incendii faţă de 203 incendii produse în anul 2019, înregistrându-se o creștere a nivelului acestora cu 135,46 %.

Efectele înregistrate pe timpul intervenţiilor la incendii sunt:

  • bunuri salvate în valoare de 395.100 lei;
  • 217 animale salvate: 21 mari, 145 mici și 51 păsări;
  • 3 persoane salvate (adulți);
  • bunuri distruse în valoare 5.368.920 lei;
  • 157 animale moarte: 46 mari, 54 mici și 57 păsări;
  • 3 persoane rănite (adulți);
  • 3 persoane decedate (adulți).
  1. Alte intervenţii:

În  anul 2020, la nivelul zonei de competenţă a inspectoratului, s-au produs 23 evenimente din categoria alte intervenţii, reprezentate de:

  • 2 misiuni de căutare persoane rătăcite/dispărute;
  • 5 intervenții pentru salvări de animale;
  • 1 intervenție de verificare concentrație gaze;
  • 1 explozie neurmată de incendiu;
  • 2 intervenții de îndepărtare pericol înălțimi;
  • 1 intervenție de asigurare zonă afectată;
  • 8 alte intervenţii;
  • 2 intervenții deblocare carosabil;
  • 1 intervenție sablare cu nisip a carosabilului.

Conform statisticilor, intervențiile din această categorie reprezintă o scădere cu un procent de 87,36 %, faţă de anul precedent când s-a înregistrat un număr de 182 alte intervenţii.

  1. Incendii de vegetație uscată și fond forestier:

             În anul 2020, la nivelul zonei de competență s-au înregistrat 195 incendii de vegetație uscată care au afectat cca. 570,986 ha teren.

             De asemenea s-au înregistrat 21 incendii de vegetație care au afectat și alte obiective: 13 incendii în care a fost afectat și fond forestier și 8 incendii de vegetație care au afectat bunuri din cadrul gospodăriilor. În urma acestora s-au evaluat cca. 155,801 ha de vegetație uscată arsă și 26,7 ha de fond forestier.

 

  1. Alte situaţii de urgenţă

          În perioada analizată s-a înregistrat 139 intervenţii pentru alte situaţii de urgenţă, repartizate astfel:

  • 97 intervenţii la inundaţii (69,79%);
  • 12 intervenţii pentru asanarea teritoriului de muniţia rămasă neexplodată (8,63%);
  • 3 intervenţii pentru distrugerea muniţiei asanate (2,16%);
  • 17 intervenţii la fenomene meteo periculoase (12,23%);
  • 7 misiuni pentru asigurarea de măsuri la evenimente publice de amploare generatoare de situaţii de urgenţă (5,03%);
  • 2 intervenții la alunecări de teren (1,44%);
  • 1 intervenție de îndepărtare zăpoare (0,72%);

 

  1. Intervenţii SMURD

Numărul de solicitări înregistrate în anul 2020 pe această latură a activității a fost de  5769 cazuri de urgenţă care au pus în pericol viaţa sau sănătatea cetăţenilor. Din aceste solicitări, 94,92%, adică 5476 s-au materializat în intervenții, reprezentând o creștere față de anul 2019 cu 100,88 % (2726 intervenții).

             În perioada 01.01.2020 – 31.12.2020 echipajele SMURD au participat la 5476 intervenții din care:

  • 2291 intervenţii pentru prim ajutor medical de urgenţă (41,83 %);
  • 2994 intervenții la epidemii – COVID 19 (54,67);
  • 36 intervenţii pentru descarcerare (0,66 %);
  • 81 intervenţii pentru asistenţă persoane (1,48 %);
  • 74 misiuni de asigurare la diferite evenimente (1,35 %);

Din totalul celor 5476 intervenţii, 5402 au presupus salvarea persoanelor iar pe timpul acestora, au fost asistate 6620 persoane: 6293 adulţi şi 327 copii, repartizate pe tipuri de intervenţii astfel:

  • 2123 adulţi şi 171 copii pe timpul intervenţiilor la ajutor medical de urgenţă;
  • 4086 adulți și 154 copii pe timpul intervențiilor la alte situații de urgență – epidemii – misiuni COVID 19;
  • 30 adulţi și 1 copil pe timpul intervenţiilor la descarcerare;
  • 54 adulţi şi 1 copil la intervenţiile pentru asistenţă persoane.

De asemenea pe timpul acestor intervenţii s-au înregistrat 63 persoane decedate, repartizate pe tipuri de intervenţii astfel:

  • 49 adulţi și 1 copil pe timpul intervenţiilor de acordare a primului ajutor;
  • 3 adulți pe timpul intervenţiilor la descarcerare;
  • 11 adulţi pe timpul intervenţiilor pentru asistenţă persoane.

 

VII. PREGĂTIREA ÎN DOMENIUL SITUAȚIILOR DE URGENȚĂ

În anul 2020, Serviciul  Pregătire Pentru Intervenție și Reziliența Comunităților a avut ca obiectiv specific elaborarea, controlul și îndrumarea activităților care vizează pregătirea personalului operativ, a celui din cadrul serviciilor voluntare și private pentru situații de urgență, a autorităților și salariaților, formarea în ocupațiile din domeniul reglementat și coordonarea voluntariatului la nivelul unității.

  • Pregătirea personalului operativ din subunitățile de intervenție:

Formarea profesională continuă a personalului operativ de la nivelul subunităţilor de intervenţie ale Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Oltul” al judeţului Harghita în anul 2020 s-a organizat în conformitate cu Ordinul inspectorului şef nr. 969/19/I-HR din 26.03.2019 privind organizarea şi desfăşurarea formării profesionale continue a personalului operativ din subunităţile de intervenţie ale serviciilor profesioniste cu modificările și completările ulterioare.

          În anul 2020, formarea profesională continuă a personalului operativ  s-a desfășurat:

  1. a) fără scoatere de la locul de muncă, pe post prin programe pe categorii de pregătire, astfel:
  • pregătirea de specialitate;
  • tragerile cu armamentul;
  • educaţie fizică.
  1. b) cu scoatere de la locul de muncă, prin stagii de formare profesională în sistem modular organizat la Școala de Subofițeri Pompieri și Protecție Civilă ,, Pavel Zăgănescu’’ Boldești, centrele de antrenament și pregătire de specialitate, poligoane de pregătire sau de structurile de specialitate din cadrul Inspectoratului General pentru Situații de Urgență, cu excepția perioadei stării de urgență, respectiv stării de alertă, după cum urmează:

             – în poligoanele de pregătire fizică al inspectoratului: 0 cadre militare;

            –  în centrele de antrenament și pregătire de specialitate: 29 cadre militare;

2)  Pregătirea în domeniul situaţiilor de urgenţă

În anul 2020 activitatea de pregătire în domeniul situațiilor de urgență s-a desfășurat în conformitate cu Ordinul Inspectorului General al Inspectoratului pentru Situații de Urgență nr. 4301/IG din 06.01.2020 și a Planului de pregătire în domeniul situațiilor de urgență în anul 2020 aprobat de către Președintele Comitetului Județean pentru Situații de Urgență.

  1. a) Pregătire prin instructaje, convocări desfășurate de Inspectoratul pentru Situații de Urgență ,,OLTUL’’ al județului Harghita, s-a desfășurat doar în luna februarie, celelalte convocări, instructaje fiind anulate din cauza pandemiei;

–  s-au desfășurat 2 convocări și 2 instructaje de pregătire anuală;

  1. b) Pregătire prin cursuri la Centrele de Pregătire

           – 1 curs de pregătire în domeniul situaţiilor de urgenţă la Centrul Zonal de Pregătire de Protecţie Civilă Cluj Napoca (secretari ai comunelor), celelalte cursuri planificate fiind anulate din cauza pandemiei COVID-19;

VIII. SUPORT

VIII.1. Seviciul logistic

Activitatea Serviciului Logistic în anul 2020 s-a desfăşurat în conformitate cu prevederile legislaţiei în vigoare ce reglementează domeniul de activitate.

  1. REALIZĂRI ÎN DOMENIUL DE COMPETENȚĂ
    • Tehnic

În prezent dotarea cu mijloace auto a unităţii se prezintă astfel:

  • Mijloace de transport auto: grad de asig. 34,6 %;
  • Tehnică și materiale pentru prevenirea și stingerea incendiilor: grad de asig. 56,4 %;
  • Autospecială pentru intervenții pirotehnice: grad de asig. 100 %;
  • Tehnică, aparatură, echipament și instalații pentru întreținere și tratamente medicale: grad de asig. 61,9 %;

Grad de asigurare general cu autovehicule : 49,2 %.

La această dată, Inspectoratul deţine un procent de:

  • 21,6 % autovehicule cu durata de funcţionare sub 5 ani,
  • 18,6 % autovehicule cu durata de funcţionare între 5 – 10 ani, şi
  • 26,8 % autovehicule cu durata de funcţionare peste 10 ani.

Anul 2020 a continuat cu primirea de tehnică nouă, achiziţionată centralizat prin IGSU şi repartizată inspectoratului nostru, după cum urmează:

  • Autospecială pentru descarcerare – 1 Cpl;
  • Autocamion cu sistem hidraulic de încărcare/descărcare cu cârlig – 1 Cpl.;
  • Autoturism Dacia Duster – 1 Buc;

Rulajul în anul 2020 este cu 60,39% mai mare faţă de anul precedent, acesta fiind influențat de intervenţiile și misiunile efectuate pentru implementarea măsurilor privind combaterea virusului SARS-CoV-2.

  • COMPARTIMENTUL INTENDENȚĂ

În cursul anului 2020, a fost recepționat de la I.G.S.U. și repartizat la Detașamentul de Pompieri Odorheiu Secuiesc Container suport logistic al intervenției – „echipamente individuale de protecție (E.I.P.) în valoare de 1.206.292,07 lei.

Au fost achiziționate tipizate, hârtie de xerox și alte articole de papetărie în valoare de 16.270,22lei.

  • COMPARTIMENTUL PATRIMONIUL IMOBILIAR

Principalele activități executate, în anul 2020, în cadrul Compartimentului Patrimoniu Imobiliar au fost următoarele:

– S-au efectuat lucrări de reparații curente la platoul garajului de la sediul inspectoratului, la terenul de sport al Detașamentului M. Ciuc și la drumurile de acces în valoare de 106,36 mii lei, reprezentând un procent de 69,34% din totalul lucrărilor de reparații curente.

– S-a achiziționat o centrală termică în valoare de 28,40 mii lei care a fost pusă în funcțiune și s-au efectuat reparații curente la instalația electrică de la Detașamentul Gheorgheni, în valoare de 14,28 mii lei, fiind reabilitat tabloul electric general.

– Valoarea totală a cheltuielilor cu reparațiile curente, în anul 2020 este de 46,90 mii lei defalcată pe categorii astfel:

  1. Reparaţii arhitectura: 21,54 mii lei
  2. Reparaţii instalaţie sanitară: 1,41 mii lei
  3. Reparaţii instalaţie electrică: 15,03 mii lei
  4. Reparaţii instalație termică: 8,91 mii lei
    • PROTECȚIA MEDIULUI

Activitatea de protecţie a mediului din cadrul I.S.U. „OLTUL” Harghita urmăreşte folosirea raţională a tuturor resurselor în corelare cu măsuri de protejare a factorilor naturali, utilizarea în activităţile specifice de tehnologii cât mai puţin poluante, echiparea instalaţiilor şi a mijloacelor de transport generatoare de poluanţi cu dispozitive şi instalaţii care să prevină efectele dăunătoare asupra mediului înconjurător, precum şi recuperarea/valorificarea optimă a deşeurilor şi/sau substanţelor reziduale ce pot fi reutilizate. Totodată, se urmăreşte îmbunătăţirea continuă a activităţii de prevenire a poluării prin monitorizarea obiectivelor şi ţintelor de mediu, reducerea şi măsurarea emisiilor de poluanţi în mediu, managementul adecvat al deşeurilor şi utilizarea raţională a mediului natural din cadrul obiectivelor administrate.

VIII.2. Comunicații și tehnologia informației

        În perioada de referinţă, Serviciul Comunicaţii şi Tehnologia Informaţiei şi-a desfăşurat activitatea specifică comunicaţiilor şi tehnologiei informaţiei cu respectarea ordinelor și dispoziţiilor de la eşaloanele superioare de linie.

Pe această linie de activitate, s-au făcut eforturi în asigurarea cu tehnică de calcul, dar mai ales, pentru menținerea acesteia în stare de funcționare. Cu toate că existentul de tehnică de calcul asigură necesarul operativ al tuturor structurilor, gradul de înzestrare cu tehnică de calcul cât şi uzura morală şi fizică a celei existente, face ca și pentru anul 2021, prioritatea ,,0” să o constituie achiziționarea de tehnică nouă, care să asigure pe de o parte nevoile operative tot mai mari, iar pe de altă parte, înlocuirea celei vechi, respectiv asigurarea unei rezerve în vederea restabilirii cât mai rapide a serviciilor.

VIII.3. Achiziții

        Procesul de achiziţie publică din cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Oltul” al judeţului Harghita se desfăşoară în conformitate cu actele normative în vigoare.

Programul anual de achiziţii publice a fost reactualizat, pentru o bună derulare  a programului au fost revizuite procedurile în ceea ce priveşte achiziţiile de bunuri şi servicii. Procedurile specifice susţin şi completează legislaţia, contribuind în mod neechivoc la buna desfăşurare a activităţilor şi la o evaluare obiectivă a factorului uman implicat în actul de achiziţie.

În cursul anului 2020 s-au achiziţionat bunuri, servicii şi lucrări în valoare totală de 1.232.9793,51 lei, prin următoarele proceduri :

  • Contracte de furnizare în valoare totală de 383.086,13 lei.
  • Contracte de investiții: 83.315,77 lei
  • Achiziţie directă 766.591,61 lei, dintre care:
    • 96,73% s-au făcut online în valoare de 770.029,67 lei.
    • 3,26% s-au făcut offline în valoare de 35.749,65 lei, conform Procedură operaţională PO-ISUHR-CAP-19.

VIII.4. Resurse umane

Activitatea desfăşurată de către personalul ce încadrează Serviciul resurse umane a fost permanent guvernată de respectarea în continuare a legislaţiei specifice în legătură cu recrutarea, selecţia şi promovarea personalului, cu începerea, modificarea, suspendarea şi încetarea raporturilor de serviciu ale personalului, organizarea și desfășurarea concursurilor de ocupare a posturilor vacante, stabilirea şi acordarea tuturor drepturilor personalului, formarea profesională a personalului, asigurarea condițiilor de securitate și sănătate în muncă și luarea tuturor măsurilor pentru prevenirea accidentelor şi a bolilor profesionale, implicarea mai activă şi a celorlalte componente ale inspectoratului în această activitate, elaborarea tuturor documentelor şi la timp, urmărirea mai riguroasă a operării în toate documentele de evidenţă. S-a pus mare accent pe calitatea documentelor întocmite şi nu pe cantitate, pe cooperarea mai strânsă cu celelalte compartimente/ subunităţi de intervenţie, pentru a elimina micile disfuncţionalităţi ce au existat referitoare la transmiterea la timp a datelor necesare gestiunii resurselor umane. Stabilirea şi acordarea tuturor drepturilor personalului s-a făcut în continuare cu implicarea tuturor factorilor de decizie din inspectorat şi respectarea tuturor prevederilor legale în vigoare, chiar dacă unele din acestea au fost interpretabile, pe găsirea celor mai bune soluţii care să răspundă cerinţelor legislative şi astfel să se evite stările de confuzie sau chiar contestaţiile.

VIII.5. Financiar

             Pentru desfăşurarea unei activităţi corespunzătoare a unităţii, în ceea ce priveşte îndeplinirea atribuţiilor specifice de protecţie civilă, de prevenire şi stingere a incendiilor, precum şi de gestionare a situaţiilor de urgenţă, ordonatorul secundar de credite – Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă a aprobat un buget de cheltuieli  total în sumă de 45.653,80 mii lei defalcat pe titluri și capitole, astfel:

-Titlul I – cheltuieli de personal  -44.287,90 lei

-Titlul II- bunuri si servicii-1.150,80 lei

-Capitolul 68.01.06.00  „Asistenţă socială pentru familie şi copii” -175 mii lei

-Capitolul 68.01.06.00 ,,Ajutoare de trecere în rezervă”-40,100 mii lei

   În exerciţiul bugetar 2020 unitatea a întocmit conturi de execuţie bugetară pentru o singură sursă de finanţare – sume alocate de la bugetul de stat.

       Creditele bugetare angajate au respectat principiile unei bune gestiuni financiare, ale unui management financiar sănătos, în special al economiei şi eficienţei cheltuielilor.

 

 

VIII.6. Juridic

Asistenţa juridică în Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Oltul” al judeţului Harghita reprezintă activitatea desfăşurată de consilierul juridic al instituţiei, în baza Ordinului M.A.I. nr. 107 din 01.09.2017 – privind asistenţa juridică în Ministerul Afacerilor Interne şi în unităţile, instituţiile şi structurile din subordinea acestuia, constând în consultanţa, reprezentarea şi apărarea drepturilor şi intereselor legitime în raporturile cu alte autorităţi publice, instituţii de orice natură, persoane fizice sau juridice, avizarea şi contrasemnarea actelor cu caracter juridic ori participarea la procesul de elaborare şi adoptare a actelor normative.

  1. INFORMARE ȘI RELAȚII PUBLICE

În ceea ce privește domeniul informare și relații publice, anul 2020 a fost caracterizat prin consistența și volumul activităților de linie menite să popularizeze în rândul publicului activitățile, proiectele și misiunile instituționale. A fost un an greu, plin de provocări neașteptate, de intervenții dificile; un an al pandemiei și al distanțării.

Totuși, mesajul diseminat în spațiul public s-a realizat prin intermediul a 6 conferințe și briefinguri de presă și a celor 200 de comunicate de presă și buletine informative, remise publicului larg, prin intermediul mass-media.

De asemenea, având în vedere nevoia rapidă de transmitere a informației direct către comunitate, precum și creşterea masivă a traficului în mediul on-line, ISU Harghita a continuat dezvoltarea comunicării active și interactive, prin intermediul rețelei de socializare Facebook. Astfel, în cursul acestui an, au fost postate peste 500 de știri de interes public, ilustrate prin imagini foto și video, elemente care au condus la o creștere semnificativă a numărului de persoane care urmăresc pagina: 7.000.

La nivelul instituţiei, au fost soluționate 280 solicitări de informații de interes public, dintre care 7 formulate în scris și 273 verbale, cu respectarea termenelor prevăzute de Legea nr. 544/2001 privind liberul acces la informațiile de interes public, fiind difuzate, astfel, la cerere, informaţii de interes public instituţiilor mass-media, precum şi altor persoane fizice sau juridice interesate. În perioada supusă analizei, au fost desfăşurate activităţi în vederea acreditării pe lângă instituţia noastră a reprezentanţilor mass-media, solicitând acest lucru un număr de 57 de jurnalişti, în creștere, comparativ cu perioadele similare ale anilor precedenți.

Totodată, s-a asigurat gestionarea comunicării în situaţii de urgenţă cu potenţial mediatic ridicat, precum şi pentru soluţionarea într-un mod optim şi unitar a solicitărilor de informaţii publice la nivel judeţean; s-a menţinut legătura cu structura de specialitate de la nivelul IGSU, sprijinind documentarea în cazul unor situaţii deosebite.

 

  1. CONTROL ȘI VERIFICĂRI INTERNE
  1. CONTROL

Pentru analiza, verificarea şi măsurarea realizării cantitative şi calitative a unor performanţe, sarcini sau lucrări, compararea acestora cu obiectivele planificate şi indicarea măsurilor ce se impun, precum şi pentru prevenirea unor deficienţe sau disfuncţionalităţi în îndeplinirea obiectivelor stabilite şi menţinerea stării de normalitate a activităţii la nivelul structurilor din organigrama inspectoratului judeţean, în anul  2020 s-au executat 53 controale tematice. Pe timpul controalelor au fost constatate 102 nereguli şi disfuncţionalităţi principale, iar pentru eliminarea acestora au fost propuse, aprobate şi aplicate 126 măsuri organizatorice, nefiind propuse, aprobate şi aplicate măsuri disciplinare.

În scopul creşterii eficacităţii activităţii inspectoratului, în perioada de referinţă s-a asigurat monitorizarea permanentă a respectării şi îndeplinirii activităţilor de control cuprinse în Planul unic de control al inspectoratului pentru anul 2020 .

 

  1. PETIŢII, VERIFICAREA ŞI CERCETAREA RECLAMAŢIILOR,  SESIZĂRILOR ŞI/SAU INFORMĂRILOR

În perioada de referinţă la nivelul inspectoratului au fost înregistrate şi repartizate structurilor spre soluţionare 25 petiţii, acestea reprezentând diverse cereri de la 25 persoane fizice. Din totalul solicitărilor 24 au fost soluţionate pozitiv şi 1 a fost clasată direct.

 

 

 

  1. OBIECTIVE PENTRU ANUL 2021

Inspectoratul îşi propune următoarele obiective pentru anul 2021:

  • continuarea misiunilor din competență privind gestionarea efectelor pandemiei generate de virusul SAR-COV-2, precum și pentru vaccinarea populației județului Harghita;
  • creşterea capacităţii de răspuns integrat în situaţii de urgenţă medicală, incendii şi protecţie civilă;
  • implementarea unor noi proceduri operaţionale şi tehnologii moderne;
  • consolidarea cooperării la nivel judeţean;
  • efectuarea demersurilor pentru deblocarea posturilor vacante în vederea ocupării acestora şi obţinerea aprobărilor de rigoare;
  • organizarea şi desfăşurarea concursurilor de ocupare a posturilor vacante existente în statul de organizare;
  • continuarea dezvoltării cunoştinţelor profesionale ale personalului, perfecţionarea deprinderilor şi abilităţilor în domeniul specific de activitate;
  • continuarea demersurilor de preluare a imobilelor în care îşi desfăşoară activitatea Garda de Intervenție nr. 3 Corbu şi Punctul de lucru Bălan;
  • dotarea cu echipament de intervenţie pentru personalul operativ;
  • actualizarea protocoalelor cu toate structurile cu atribuţii în managementul situaţiilor de urgenţă potrivit reglementărilor în vigoare şi în mod deosebit cu prevederile H.G. 557/2016 privind managementul tipurilor de risc.

În concluzie, inspectoratul în anul 2020 şi-a îndeplinit obiectivul general şi obiectivele specifice, având în vedere situaţia operativă dificilă, diminuarea numărului de cadre, ca urmare a trecerii în rezervă cu drept de pensie sau mutarea lor la cerere în alte garnizoane.

Sursa: Realitatea de Harghita

Articolul precedent138 de sancțiuni pentru șoferii care au depășit viteza legală
Articolul următorApartament în flăcări, în județul Harghita!