Program de schimb de elevi în scopul învățării limbilor română și maghiară. Tinerii care trăiesc în diaspora doresc să învețe limba maghiară, iar cei din județul Harghita limba română.

Lansat în urmă cu zece ani, prin intermediul programului de colaborare comunitară Összetartozunk, au fost derulate de către județele Harghita și Timiș, numeroase programe culturale, de cunoaștere a valorilor reciproce, stabilire a relațiilor de colaborare la nivelul comunităților locale.

În acest an la inițiativa Asociației Pro Gerhardino din județul Timiș, respectiv Asociației Geml József Társaskör colaborarea se extinde printr-un nou program de schimb de elevi. Acesta are menirea de a asigura tinerilor participanți obținerea de informații despre atracțiile din regiunea Banatului și a Ținutului Secuiesc, totodată putând să impulsioneze elevii din județele Timiș și Harghita în a-și dezvolta cunoștințele de limba română și limba maghiară.

Programul destinat diasporei lansat în anul 2009 de către Consiliul Județean Harghita are ca obiectiv stabilirea relațiilor de colaborare între comunitatea maghiară din această regiune și comunitățile maghiare din diaspora, scopul principal fiind cooptarea tinerilor și organizațiilor de tineret în activitățile derulate în cadrul programului.

„Asociația Pro Gerhardino a adus în atenția Consiliului Județean Harghita, a Inspectoratului Școlar Județean Harghita, școlilor din județul Harghita și asociațiilor de dezvoltare interregională din județul Harghita un program de schimb de elevi care are ca scop dezvoltarea abilităților lingvistice ale elevilor. Ne gândim aici la taberele de schimb destinate tinerilor și elevilor și la organizațiile din județele care au o tradiție similară județului Harghita, respectiv activitățile organizate în comun și care au ca scop stabilirea unei colaborări între tinerii din județul Harghita și cei din diaspora”, a afirmat Biro Barna Botond, vicepreședintele Consiliului Județean Harghita.

Scopul programului destinat diasporei este protejarea populației maghiare din zonele unde aceasta este minoritară.

„Din rezultatele obținute la examenul de bacalaureat în ultimii ani se poate lesne constata că există o seamă de probleme în ceea ce privește predarea limbii române elevilor de etnie maghiară. În lipsa cunoștințelor de limba română mai bine de jumătate de elevii maghiari care se prezintă la examenul de bacalaureat nu obțin notă de trecere, nu au șansa de a-și continua studiile sau a-și găsi un loc de muncă. Astfel numeroși tineri aleg să plece în străinătate. Prin programul de schimb ne dorim să sprijinim învățarea limbii române și în acest fel creșterea șanselor tinerilor”, a afirmat Csaba Borboly, președintele Consiliului Județean Harghita.

Articolul precedentSC Miercurea Ciuc a pierdut finala cu Braşovul. Derby harghitean în finala mică
Articolul următorFetiţă de doi ani, înecată, la Şimoneşti