Reforma teritorială în România a început prin adoptarea modificării Codului Administrativ în Parlament. Proiectul de lege adoptat așteaptă acum undă verde de la președintele Klaus Iohannis.

 
 

Senatul a adoptat luni, 28 noiembrie, un proiect de lege, inițiat în septembrie de Guvern pentru modificarea Codului Administrativ – OUG nr.57/2019. Legea este primul pas făcut pentru reforma teritorială prin asocierea mai multor localități învecinate pentru alocări speciale de buget – formarea de consorții administrative.

Ce prevede legea consorțiilor administrative în România

 

Consorțiile administrative nu vor avea personalitate juridică, potrivit proiectulu ide lege adoptat de Parlament.

Conceptul de “consorții administrative” este trecut în PNRR la reformele ce privesc administrația publică locală din România. Unul dintre jaloanele care se regăsesc în componenta 10 – Fondul local din PNRR vizează amendarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 57/2019 privind Codul administrativ prin reglementarea regimului juridic al organizării și funcționării consorțiilor administrative, potrivit G4Media.ro.

 

Proiectul de lege are ca obiect de reglementare crearea unui nou mecanism de cooperare/asociere între unităţile administrativ-teritoriale, prin care se constituie consorţiile administrative, fără personalitate juridică, care au un dublu rol: pe de-o parte de a asigura realizarea unor activităţi necesare pentru exercitarea atribuţiilor date prin lege unor unităţi administrativ-teritoriale cu capacitate administrativă insuficientă şi, pe de altă parte, de a stimula fenomenul asociativ la nivelul administraţiei publice locale şi transferul de expertiză şi practici unitare.

În cadrul unui consorţiu administrativ, alte unităţi administrativ teritoriale membre ale acestuia le sprijină pe cele dintâi, prin intermediul asigurării unui personal specializat care să suplinească lipsa de resursă umană şi expertiză corespunzătoare, asigurându-se inclusiv creşterea capacităţii de implementare a proiectelor de investiţii publice.

Legea prevede și fonduri bugetare pentru localitățile care se asociază: „Pentru a stimula cooperarea unităţilor administrativ-teritoriale în consorţii administrative, începând cu anul 2024 se înfiinţează Programul multianual pentru sprijinirea cooperării unităţilor administrativ teritoriale membre ale consorţiilor administrative, a cărui finanţare este asigurată de la bugetul de stat prin bugetul Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei. Creditele de angajament şi creditele bugetare se prevăd prin legea bugetului de stat. Descrierea Programului multianual pentru sprijinirea cooperării unităţilor administrativ-teritoriale membre ale consorţiilor administrative se aprobă prin hotărâre a Guvernului, la propunerea ministerului cu atribuţii în domeniul administraţiei publice”, prevede proiectul adoptat de Senat.

Articolul precedentHOCHEI: Înfrângeri pentru Brașov și Miercurea Ciuc, victorie pentru Gheorgheni, în Erste Liga
Articolul următorBaba Vanga. Cadourile pe care să NU le primești niciodată – aduc lacrimi și necazuri