Câteva sute de persoane au participat, miercuri seara, în mai multe oraşe din Harghita, la manifestări de comemorare a Revoluţiei Ungare din 1956, care au cuprins momente culturale, depuneri de coroane şi discursuri festive.

La Miercurea Ciuc, manifestarea s-a desfăşurat, la fel ca în fiecare an, în faţa statuii Gloria Victis, din faţa Consulatului General al Ungariei la Miercurea Ciuc.

Dacă în anii precedenţi evenimentul începea cu intonarea imnurilor de stat ale României şi Ungariei, în acest an s-a cântat doar imnul de stat al Ungariei.

La comemorare au participat şi câteva persoane care au fost condamnate sau persecutate pentru că s-au solidarizat cu ideile Revoluţiei din 1956, printre cei prezenţi numărându-se şi foarte mulţi elevi sau fotbalişti de la clubul local, dar şi Kis Miklós Zsolt, secretar de stat pentru dezvoltare rurală la Ministerul Agriculturii din Ungaria.

Despre semnificaţia acestei zilei pentru comunitatea maghiară au vorbit un reprezentant al Consulatului Ungariei la Miercurea Ciuc şi primarul municipiului, Raduly Robert Kalman.

La eveniment a participat şi senatorul UDMR Tanczos Barna, care a declarat că ziua de 23 octombrie 1956 a rămas în memoria colectivă a poporului maghiar ca ziua credinţei şi luptei pentru dreptate şi libertate.

„Este o zi deosebită în istoria poporului maghiar, pentru că în acele zile când s-au ridicat împotriva tiraniei sovietice, împotriva nedreptăţii şi a terorii, nu s-au gândit la consecinţe. Şi jertfa supremă adusă de zecile de mii de tineri în acele zile ne îndeamnă şi pe noi, care an de an comemorăm acele evenimente, să luăm exemplu din modul lor de a lupta pentru libertate, din credinţa lor în dreptate”, a declarat Tanczos Barna.

Acesta a amintit şi de jertfa mai multor persoane din zonă, care au fost întemniţate în închisorile comuniste, torturate şi chiar ucise, fiind acuzate că s-au solidarizat cu ideile Revoluţiei Ungare, punctând faptul că prezenţa supravieţuitorilor la aceste manifestări este un exemplu de urmat pentru generaţiile viitoare de a crede în libertate şi dreptate.

Senatorul UDMR a susţinut că, în zilele noastre, există încercări de a subjuga libertatea presei, cea instituţională sau judiciară.

„Zilele noastre câteodată par a fi zile ale libertăţii, zile în care noi, tinerii, avem tot ce ne dorim. Însă, trebuie să fim extrem de atenţi la acele evenimente care, câteodată, umbresc aceste zile de libertate, acele evenimente prin care sisteme încă reminiscente din acele perioade încearcă să subjuge libertatea, libertatea presei, libertatea instituţională, libertatea judiciară, libertatea omului de rând, încercând, prin forţă sau prin manipulare, să le ia din acea libertate pentru care unii au murit acum 63 ani”, a afirmat Tanczos Barna.

Manifestarea de la Miercurea Ciuc s-a încheiat cu depuneri de coroane şi intonarea imnului secuiesc.

Evenimente similare au fost organizate şi la Odorheiu Secuiesc, Gheorgheni sau Cristuru Secuiesc.

Revoluţia Ungară din 1956 împotriva dictaturii bolşevice şi a ocupaţiei sovietice a început în ziua de 23 octombrie printr-o demonstraţie paşnică a studenţilor de la Budapesta, transformată în revoltă populară şi care s-a sfârşit printr-un masacru comis de trupele sovietice în zilele de 10 şi 11 noiembrie.

După înăbuşirea în sânge a Revoluţiei din Ungaria, şi în România au fost arestate mii de persoane, acuzate că s-au solidarizat cu ideile revoluţiei din ţara vecină, relatează Agerpres.

Articolul precedentTurişti străini coborâţi de pe stânci de jandarmii montani, la Cheile Bicazului
Articolul următorCod Galben de ceaţă pentru mai multe localităţi din Harghita