O acţiune inedită de popularizare a vieţii la ţară, intitulată „Satul în oraş”, care a atras numeroşi participanţi, s-a desfăşurat în acest sfârşit de săptămână la Miercurea Ciuc, într-o încercare a organizatorilor de a prezenta viaţa din mediul rural şi de a crea cadrul de întâlnire dintre producătorii tradiţionali şi cei care le consumă produsele.

Pe un teren viran, aproape de centrul oraşului, au fost amenajate ţarcuri în care au fost aduse diverse animale, de la vaci şi cai, până la capre, măgari şi oi sau păsări de curte, precum găini sau bibilici.

De asemenea, în mai multe cuşti au putut fi admiraţi iepuri, dar şi porumbei.

Cei mici au putut să se plimbe cu poneii, să mângâie animalele sau să le hrănească şi să participe la diverse ateliere organizate special pentru ei. În ceaune de mari dimensiuni s-a pregătit gulaş, mămăligă cu brânză sau cartofi fierţi, interesul pentru degustarea acestora fiind foarte mare.

În incintă a fost organizat şi un târg de produse tradiţionale şi meşteşugăreşti, iar cei interesaţi au putut cumpăra atât legume şi fructe, cât şi brânzeturi, miere, preparate din carne, dulceţuri sau kurtoskalacs şi gogoşi sau bijuterii sau sculpturi în lemn.

La dispoziţia doritorilor a fost pus şi un taxi „rural”, denumit ‘Hăis taxi’, în fapt o trăsură trasă de doi cai cu care vizitatorii au putut să-şi ducă acasă cumpărăturile sau să se plimbe prin centrul oraşului

Participanţii s-au declarat încântaţi de ideea organizatorilor, mai ales că sunt multe familii care au pierdut legăturile cu satul şi acesta este un prilej pentru ca cei mici să vadă „pe viu” animalele din gospodăriile ţărăneşti.

Manifestarea de la Miercurea Ciuc a fost organizată pentru prima dată în urmă cu şapte ani, într-o încercare a organizatorilor, tineri fermieri, de a-i aduce faţă în faţă pe orăşeni cu gospodarii din mediul rural, de la care cumpără în mod frecvent diverse produse şi de a-i face să înţeleagă eforturile pe care le depun cei care trăiesc departe de agitaţia oraşelor.

„Oamenii de la oraş sunt foarte curioşi de unde îşi cumpără hrana şi cel mai important este ca ei să se întâlnească, practic, cu fermierul de la care cumpără. Noi, prin diverse ateliere, încercăm să le arătăm oamenilor cum se produce hrana respectivă, cum îşi ţin animalele, dar este destul de greu să faci asta în oraş şi să arăţi tot procesul, de la început şi până la capăt. Dar, important este că oamenii ştiu de unde cumpără hrana, de la cine o cumpără. Pentru că ei se întâlnesc mâine la piaţă cu fermierii pe care îi vedem aici, în diferite târguri, de unde îşi cumpără produsele tradiţionale şi află de la cine cumpără, în ce condiţii sunt cultivate şi atunci are mult mai multă încredere”, a declarat Haschi Andras, organizator al evenimentului, pentru Agerpres.

Articolul precedentVIDEO Victorii harghitene pentru a 2-a zi la rând, în Erste Liga
Articolul următorNoi incubatoare de afaceri în județul Harghita