Textele liturgice pentru slujba oficiată de Papa Francisc la Şumuleu Ciuc au fost aprobate de Sfântul Scaun, pregătirile pentru organizarea evenimentului din punct de vedere religios fiind în plină desfăşurare.

Preotul franciscan Urbán Erik, directorul Bisericii franciscane de la Şumuleu Ciuc, membru în comisia liturgică de organizare a vizitei Sanctităţii Sale Papa Francisc, a precizat că în prima etapă, au fost elaborate textele liturgice, în care s-au introdus elemente specifice locului, acestea fiind aprobate de Sfântul Scaun.

„Ne exprimăm bucuria şi recunoştinţa că Suveranul Pontif, Papa Francisc, vine la noi acasă, la părinţii franciscani şi este un moment excepţional că va celebra Sfânta Liturghie sus, în şaua Şumuleului. Prima etapă a fost elaborarea textelor liturgice pentru această ocazie, care a trebuit să fie aprobate de către Sfântul Scaun. Evident, Liturghia are propriul ritm şi propria desfăşurare, care nu se schimbă, dar există posibilitatea de a se introduce în această desfăşurare elementele specifice locului, iar textele liturgice, lecturile, trebuiau aprobate de Sfântul Scaun”, a precizat părintele Urbán Erik.

Acesta a explicat că liturghiile şi cântecele vor fi în limbile latină, maghiară şi română, va exista un caiet care va cuprinde aceste rugăciuni, respectiv traducerile în limbile respective ale cântecelor, iar răspunsurile la textele oficiale în limba latină, în care se va ţine slujba, „vor fi pe limba poporului”, respectiv fiecare dintre credincioşi va răspunde în limba sa.

„Deci, este textul liturgic oficial, rostit de Sfântul Părinte în limba latină, iar răspunsurile, acolo unde prevede liturghia că poporul răspunde aclamaţiei, acolo răspunsul este în limba fiecăruia, fiecare în limba lui. (de exemplu: -Dominus vobiscum! – Şi cu Duhul Tău)”, a arătat părintele Urbán Erik.

Acesta a anunţat că în data de 31 mai, de la ora 19.00, în Biserica Franciscană din Şumuleu va fi oficiată o slujbă solemnă de începere a festivităţilor, la fel şi în bisericile din Miercurea Ciuc.

De asemenea, premergător zilei de 1 iunie, în biserica de hram va fi o noapte de veghe – la fel ca şi la pelerinajul de Rusaliile Catolice -, iar bisericile din oraş vor fi deschise toată noaptea, pentru ca oamenii să se roage şi să se pregătească sufleteşte pentru Sfânta Liturghie oficiată de Suveranul Pontif.

În data de 1 iunie, credincioşii sunt întâmpinaţi de la ora 6.00 în şaua muntelui Şumuleu, pentru pregătirea lor spirituală, în vederea participării la Sfânta Liturghie, diverse grupuri spirituale urmând să conducă rugăciunile care se vor rosti.

„Sfânta Spovadă se va putea face înaintea slujbei care va fi celebrată de Papa Francisc, dar nu în timpul acesteia. Pentru a facilita accesul pelerinilor la Sfânta Împărtăşanie vor exista cel puţin zece baze de împărtăşanie, în diverse sectoare ocupate de mulţime”, a arătat preotul franciscan.

La rândul său, părintele paroh Ede Csont a dat asigurări că şi credincioşii de limbă română se vor putea spovedi, întrucât preoţii din zonă vorbesc şi limba română.

În organizarea marelui eveniment de la Şumuleu Ciuc sunt implicaţi peste 300 de preoţi concelebranţi, care s-au înscris până acum pe site-ul oficial www.pontifex.ro, precum şi 50 de preoţi care vor fi prezenţi în mulţimea de pelerini pentru a-i împărtăşi pe credincioşi. De asemenea, la slujbă vor participa 60 de episcopi, patru diaconi, iar ultimele informaţii arată că ar urma să ia parte şi patru cardinali.

Mai multe grupuri de pelerini din Ungaria vor veni pe jos, timp de 40 de zile, pe drumul spiritual Via Mariae, un grup de pelerini va pleca pe jos către Şumuleu de la Cluj-Napoca, alte peste 30.000 de persoane din Harghita anunţând că vor parcurge tot pe jos drumul către altarul de unde va fi oficiată Sfânta Liturghie.

Articolul precedentFOTO O maşină a ajuns în şanţul de pe marginea drumului, la Băile Szejke, în Harghita
Articolul următorAlimente expirate erau pregătite de vânzare pentru Paşti, în magazinele din Harghita