Sute de obiecte se află în camera de corpuri delicte a IPJ Harghita, care ar proveni, majoritatea, din săvârşirea de infracţiuni sau care au servit la comiterea de fapte penale. Cel mai valoros este un tablou care se presupune că ar fi opera celebrului Picasso, a precizat purtătorul de cuvânt al Poliţiei harghitene, Gheorghe Filip.

“Avem în camera de corpuri delicte autovehicule, pistoale, muniţie, arbalete, tutun vrac, topoare, ciocane, cuţite, bâte, aparatură electrică, electronică şi electrocasnică, articole de îmbrăcăminte, încălţăminte, textile, jucării, scule, unelte, dar şi obiecte folosite la săvârşirea de infracţiuni, cum ar fi chei auto, de yală, patent, cleşti, care sunt în camera de corpuri delicte unele pentru continuarea cercetărilor, altele pentru probarea infracţiunilor. De menţionat că marea lor majoritate provin din infracţiuni, deci sunt foarte puţine obiecte găsite (…) Noi trebuie să le păstrăm în condiţii bune până la soluţionarea cauzelor în care au fost ridicate, este obligaţia noastră de a face acest lucru şi “găzduirea” aceasta poate dura de la câteva luni la câţiva ani”, a declarat Gheorghe Filip pentru Agerpres.

Gheorghe Filip a mai precizat că cel mai valoros obiect este un tablou, posibil semnat de Pablo Picasso, găsit în judeţul Mureş, în cadrul unei acţiuni complexe a poliţiştilor harghiteni, care viza comiterea mai multor infracţiuni.

“Cel mai valoros este, de departe, tabloul care se prespune că este semnat de Picasso, dar el nu este la noi, este la Tg. Mureş, la muzeu. A fost găsit într-o acţiune complexă realizată de poliţiştii harghiteni, care nu viza tabloul respectiv şi care nu avea niciun fel de indicii că s-ar ajunge acolo. Era o acţiune pe evaziune fiscală, pe tăieri ilicite de lemn, mai multe fapte, în mai multe judeţe şi a fost găsit la una dintre percheziţiile domiciliare efectuate la o persoană din judeţul Mureş, vizată în dosarul penal. Aceasta nu a putut justifica provenienţa, nu avea niciun fel de documente şi atunci s-a considerat a fi de provenienţă ilicită şi s-a ridicat în vederea continuării cercetărilor”, a explicat purtătorul de cuvânt al IPJ Harghita pentru Agerpres.

Acesta a mai spus că, la finalizarea cauzelor, instanţa poate dispune fie restituirea unora dintre obiecte, fie distrugerea sau valorifcarea lor.

Opera de artă a fost confiscată anul trecut de la un fost consilier local din Reghin, Iulius Făgărăşan. Acesta spune că e o schiţă după pânza “Le Tricorne” a lui Picasso, care ar fi apărut şi în declaraţia sa de avere şi nu este deţinut ilegal.

Proprietarul susţine că primit-o cadou, de la un prieten din Suedia, atunci când a implit de 40 de ani. Schiţa despre care fostul consilier local susţine că îi aparţine lui Picasso nu a fost autentificată în România. Fostul consilier local are doar un document care atestă vânzarea ei la o galerie din Suedia, în 1954.

Articolul precedentFemeia care și-a ucis bebelușul după naștere a fost găsită
Articolul următorFOTO+VIDEO Sport Klub Miercurea Ciuc a învins liderul la loviturile de departajare