În ultimele 24 de ore au fost primite la nivelul Dispeceratului Inspectoratului de Jandarmi Județean Harghita, 2 apeluri, prin intermediul SNUAU 112, prin care era anunțată prezența a 8 urși în localitatea Băile Tușnad. 

    Primul apel primit de la o femeie, prin intermediul SNUAU 112, luni, 24 mai, la orele 21:54, ne anunța despre prezența unei ursoaice cu doi pui pe Aleea Sfânta Ana și a trei urși în fața primăriei din Băile Tușnad. A fost trimis de îndată un echipaj de intervenție din cadrul Detașamentului 1 Jandarmi Mobil, care a trecut la îndepărtarea unui urs din apropierea unui magazin, ceilalți urși părăsind zona unde fuseseră semnalați, retrăgându-se în pădure.
    Al doilea apel a fost făcut la ora 23:00, un bărbat semnalând prezența unui urs pe strada Gării și unul în fața primăriei. Aceeași patrulă din cadrul Detașamentului 1 Jandarmi Mobil a trecut la îndepărtarea animalelor sălbatice înspre zona împădurită. 
    Din cele relatate de către ambii apelanți, urșii se aflau în căutare de hrană.
    Jandarmii au rămas în zonă pentru o perioadă, pentru a se asigura că pericolul nu mai este iminent și au fost anunțate autoritățile cu atribuții în acest domeniu, cu care colaborăm, nefiind înregistrate alte evenimente.
    Le reamintim oamenilor că este recomandat ca, de fiecare dată când sunt martori ai unor astfel de situații, să sune la 112, să nu încerce să intervină, să nu hrănească animalele sălbatice, să aibă grijă unde depozitează resturile menajere şi să nu se apropie de urşi pentru a-i filma sau fotografia.
    De la începutul anului și până la ora actuală, la nivelul dispeceratului Inspectoratului de Jandarmi Județean Harghita au fost înregistrate un număr de 58 de apeluri de urgență, prin care ne era semnalată prezența ursului în apropierea așezărilor umane. 
    Zonele unde am fost solicitați pentru a îndepărta urșii din apropierea așezărilor umane au fost localitățile Băile Tușnad, Miercurea Ciuc, Gheorgheni, Subcetate, Sâncrăieni, Izvoru Mureșului, Ditrău și Toplița. 
    În conformitate cu prevederile legale, pentru îndepărtarea urșilor din zonele locuite înspre pădurile din apropiere au fost trimise la fața locului fie patrule de jandarmerie, fie patrule de ordine publică formate din polițist și  jandarm. De fiecare dată s-a reușit îndepărtarea acestora și mai mult decât atât, patrulele au rămas în zonă pentru a se asigura că animalele sălbatice nu revin.

Articolul precedentCod galben de instabilitate atmosferică în peste jumătate din țară
Articolul următorFlorin Cîțu anunță noi măsuri de RELAXARE: „Obiectivul campaniei de vaccinare este de a reduce numărul de cazuri, de a scăpa de pandemie”