Un secretar de stat al Guvernului Ungariei a afirmat că vizita Papei Francisc la Şumuleu ar putea fi o oportunitate de reconciliere istorică între România şi Ungaria.

Miklós Soltész, responsabil pentru relaţia cu cultele, minorităţile şi societatea civilă în cadrul guvernului de la Budapesta. El a fost la Şumuleu Ciuc unde a încurajat oamenii să vină în număr cât mai mare la vizita papală. Oficialul ungar şi-a exprimat totodată speranţa că vizita poate sprijini în efortul de supravieţuire al creştinismului şi a naţiunilor creștine.

Secretarul de stat a anunţat că Guvernul Ungariei va acorda înpri mă fază un sprijin de 20 de milioane de forinţi, aproxmativ 60.000 de euro pentru pregătiri. Călugării franciscani de la Şumuleu Ciuc vor transmite în curând solicitările de finanţare, apoi guvernul de
la Budapesta va încerca să plătească banii cât mai repede posibil astfel încât organizatorii să poată începe pregătirile.

Miklós Soltész a subliniat importanţa vizitei, menţionând că niciun Papă nu a mai fost în vizită în Transilvania, în Ţinutul Secuiesc. Papa Francisc a fost invitat de reprezentanţii statului român şi ai bisericilor din România, dar liderul Bisericii Catolice va susţine liturghii numai în două aşezări transilvănene: la Blaj şi la Şumuleu Ciuc, a adăugat politicianul maghiar.

“Este responsabilitatea noastră istorică ca creştinismul, rupt în atâtea direcţii, să se regăsească acolo unde este posibil şi creştinii să se ajute reciproc… Dacă putem face gesturi unul către celălalt, prin intermediul creştinismului, dacă putem face paşi unii către ceilalţi, vom ajunge mai devreme sau mai târziu la un rezultat” a spus Miklós Soltész, conform www.stiridinvest.ro.

În urmă cu 8-10 ani, nu s-ar fi crezut că Ungaria şi Serbia vor ajunge la o reconciliere istorică, şi nici că relaţiile dintre guvernul maghiar şi cel slovac vor deveni mai strânse, a mai adăugat acesta.

Articolul precedentRisc de avalanșă pe DN 15, în zona Toplița-Deda
Articolul următorFutsal Klub Odorheiu Secuiesc a învins campioana