În ultimele trei zile, echipajele de salvatori harghiteni au acționat pentru stingerea a 5 incendii, precum şi pentru acordarea asistenței medicale de urgență pentru 23 de persoane.

Incendiu la un atelier din Mugeni

Vineri seara, în satul Lutiţa, comuna Mugeni, pompierii militari din cadrul Detaşamentului Odorheiu Secuiesc, în cooperare cu pompierii civili din cadrul SVSU Mugeni, au acționat, cu patru autospeciale de intervenţie, pentru stingerea unui incendiu produs la un atelier de tâmplărie.

„Incendiul se manifesta într-un spaţiu de aproximativ 50 mp dintr-un atelier de tâmplărie, cu o suprafaţă totală de 100 mp, existând pericol de propagare la casa de locuit şi spaţiile învecinate. S-a acţionat pentru localizarea şi lichidarea incendiului, dar şi pentru protecţia vecinătăţilor, acesta fiind stins după aproape trei ore”, au transmis reprezentanții ISU Harghita.

Potrivit acestora, în urma incendiului a cărui cazuă probabilă a fost defectarea unui utilaj, au ars circa 2mc rumeguş, 2 mc lemn, mobilier din lemn şi tâmplărie ferestre; s-au degradat o freză şi trei dispozitive exhaustoare, iar pompierii au reușit să salveze bunuri în valoare de peste 450.000 lei, pierderile materiale fiind evaluate la circa 50.000 lei. 

Casă din Remetea și un șopron din Miercurea Ciuc, cuprinse de flăcări

Sâmbătă, pompierii militari din cadrul Detaşamentelor Gheorgheni şi Miercurea Ciuc au acționat pentru stingerea a două incendii izbucnite la o casă de locuit din Remetea, respectiv un şopron de lemne din Miercurea Ciuc.

Primul incendiu a fost cauzat, cel mai probabil, de efectul termic produs de coşul de fum neprotejat termic faţă de materialele combustibile, ce a dus la aprinderea peretelui interior din camera de zi şi bucătăria casei, pe o suprafaţă de circa 6 mp.

„În urma intervenţiei a fost limitată propagarea incendiului la întreaga locuinţă şi s-au protejat bunuri materiale în valoare de aproximativ 50.000 lei. Cel de-al doilea incendiu s-a produs, cel mai probabil, în urma depozitării cenuşii şi jarului nestins în apropierea materialelor combustibile, arzând şopronul în care erau depozitate aproximativ 2 mc lemn”, a transmis purtătorul de cuvânt al ISU Harghita, Cpt. Alina-Maria Ciobotariu.

Două incendii duminică

Duminică, la miezul nopţii, dispeceratul ISU Harghita a fost anunţat despre izbucnirea unui incendiu la o casă de locuit în satul Forţeni, comuna Feliceni. La faţa locului s-au deplasat trei echipaje din cadrul Detaşamentului de Pompieri Odorheiu Secuiesc, cu trei autospeciale de lucru cu apă şi spumă. La sosirea echipajelor, incendiul se manifesta la acoperişul casei de locuit, cu învelitoare din ţiglă şi tablă zincată, pe o suprafață de circa 90 mp.

”S-au luat măsuri pentru localizarea şi stingerea incendiului, acesta fiind lichidat la ora 03:45. În urma incendiului a ars, în totalitate, acoperişul casei şi s-a prăbuşit plafonul din două camere. S-au salvat şi protejat, în urma intervenţiei, bunuri materiale în valoare de aproximativ 45.000 lei, pierderile materiale fiind evaluate la circa 25.000 lei. Cauza probabilă a incendiului a fost efectul termic produs de coşul de fum amplasat necorespunzător sau neprotejat termic faţă de materialele combustibile.  Pompierii militari din cadrul Gărzii de Intervenţie nr. 2 Topliţa au acționat, tot duminică, pentru stingerea unui incendiu izbucnit la coşul de fum al unei cabane din localitatea Stânceni, judeţul Mureş. Ajunse la fața locului, forțele de intervenție au constatat că ardea doar funinginea din coşul de fum, existând însă pericol de propagare la acoperiş. Incendiul a fost localizat în scurt timp, fiind astfel limitat pericolul extinderii”, au transmis reprezentanții ISU Harghita.

Din fericire, nu s-au înregistrat victime, cauza probabilă a incendiului fiind o scânteile din coşul de fum necurăţat de funingine.

 

Articolul precedentCod galben de ceaţă în 30 de localităţi harghitene
Articolul următorISU Harghita: Peste 20 de intervenții în situații de urgență în ultimele zile