Zeci de copii din medii dezavantajate din mai multe localităţi harghitene participă la „Atelierele de Vară Şotron”, susţinute de Asociaţia OvidiuRo, în cadrul cărora au parte de experienţe deosebite, capătă deprinderi de bază, îşi fac prieteni şi sunt fericiţi, aceasta fiind, pentru majoritatea, singura distracţie din timpul vacanţei de vară.

La grădiniţa din Şumuleu-Ciuc, 15 copii, cu vârste cuprinse între 3 ani  şi 6 ani, vin, în fiecare dimineaţă, cu drag, pentru a participa la activităţi în care învaţă lucruri noi, fiind aşteptaţi de câteva educatoare care fac această activitate în mod voluntar. Pe lângă educatoare, la „Atelierele de Vară Şotron” fac voluntariat şi două adolescente, surori mai mari ale copiilor, care sunt de mare ajutor.

Înainte de a intra în sala de clasă, special amenajată şi decorată, copiii sar şotronul, după care aleg o formă de salut a educatoarei, mulţi preferând îmbrăţişările, după care pătrund într-un univers în care li se dezvăluie lucruri şi situaţii pe care nu le-au mai întâlnit.

Pentru a se obişnui să fie independenţi, cei mici sunt învăţaţi să pregătească micul dejun, să strângă masa, să se spele pe mâini, după care urmează momentul de explorare a spaţiului, în fiecare zi fiind aşteptaţi cu alte surprize, care sunt anunţate cu o zi înainte, pentru a le stârni curiozitatea şi pentru a-i încuraja să nu abandoneze.

„Atelierele de vară sunt o şansă pentru copiii din familii defavorizate să petreacă în mod plăcut şi util vacanţa de vară. Pentru marea majoritate, cred că asta este singura distracţie pe toată vara. Noi facem voluntariat pentru asta şi ne-am gândit că fiecare zi este o zi nouă, plină de surprize. Tema mare este ‘Plante şi Animale’ şi încercăm să le oferim cât mai multe experienţe de învăţare. Punem accent să devină independenţi, să-şi formeze deprinderi de bază, să socializeze, deci se formează deja o mică comunitate. Nu toţi sunt în aceeaşi clasă, ei fac parte din comunitate, dar aici s-au împrietenit, s-au cunoscut, le place să vină, au mintea deschisă, pentru aceasta noi în fiecare zi pregătim mediul, în aşa fel încât copilul să poată să înveţe conform dorinţei şi interesului lui personal, respectăm alegerea copilului. Materialele aşa sunt concepute, încât să conţină controlul erorii, deci lucrând cu materialul, îţi dai seama ce trebuie să faci. Noi intervenim cât mai puţin, îi lăsăm să descopere, să exploreze, e normal să greşească, pentru că din greşeli învaţă”, a explicat coordonatoarea atelierului de la Şumuleu-Ciuc, Dana Grecu, profesor pentru învăţământul preşcolar la Grădiniţa „Micul Prinţ” din Miercurea Ciuc.

Educatoarele sunt atente la fiecare copil, nu îi lasă să se plictisească, transformă nişte şerveţele de hârtie în păsări care dansează pe valsul lui Eugen Doga, după care le aduc copiilor o colivie în care se află două păsări şi un terariu cu două broaşte ţestoase, iar bucuria e deplină, toţi vor să le vadă, să afle detalii despre ele. Activităţile continua, se citesc cărţi, se aranjează mici vaze cu flori, un băieţel este învăţat să toarne apă într-un pahar, dintr-o carafă în miniatură, alţii desenează să încearcă să pună bile în pahare de aceeaşi culoare.

Un amplu reportaj despre acest subiect a realizat Agerpres, și îl găsiți AICI.

Articolul precedentFK Csikszereda Miercurea Ciuc și-a aflat programul din liga a 2-a
Articolul următorMarko Pršić și Bruno Gomes, transferați de Imperial WET Miercurea Ciuc