Ieri, 23 noiembrie, a fost o zi solicitantă pentru pompierii militari harghiteni, care au gestionat 17 diverse situații de urgență, din care 2 misiuni de stingere a incendiilor și 15 cazuri SMURD (14 misiuni pentru acordarea asistenței medicale de urgență și o misiune de descarcerare). 

Astfel, trei echipaje din cadrul Detașamentului de Pompieri Miercurea Ciuc, cu o autospecială de descarcerare, o autospecială complexă de primă intervenție și o ambulanță SMURD, au intervenit, seara trecută, în jurul orei 21, la un accident rutier ce a avut loc pe DN 12A, între localitățile Delnița-Nicolești. În urma evenimentului rutier, o persoană, în vârstă de 30 de ani, a rămas încarcerată în autoturismul răsturnat în afara părții carosabile. După deblocarea victimei, a fost acordat primul ajutor la fața locului și ulterior predată echipajului de ambulanță pentru asigurarea transportului la spital.

Totodată, salvatorii harghiteni au intervenit pentru stingerea a 2 incendii, ambele izbucnite din aceeași cauză: scurtcircuit electric.

Pompierii militari și civili din cadrul Detașamentului Odorheiu Secuiesc și SVSU Zetea au fost mobilizați să intervină, ieri după-amiază, pentru limitarea efectelor unui incendiu produs la o anexă gospodărească, în localitatea Zetea. Ajunse la fața locului, echipajele operative au constatat că flăcările se manifestau pe aproximativ 55 mp, la întreaga magazie. Datorită intervenției prompte a pompierilor, incendiul a fost stins după circa două ore, fără a fi afectată casa din imediata apropiere. În urma incendiului, au ars: anexa gospodărească, în proporție de 70% și circa 3 mc lemn de foc; s-au deteriorat alte bunuri din interior: mobilier, un aragaz, o motocositoare. S-au salvat și protejat, în urma intervenției pompierilor, bunuri materiale în valoare de 150.000 lei, pierderile materiale fiind evaluate la 20.000 lei.

În această dimineață, în jurul orei 04:00, peste 20 de pompieri militari și civili, din cadrul Detașamentului Miercurea Ciuc și SVSU Plăieșii de Jos, cu 3 autospeciale de stingere, au acționat unitar pentru lichidarea flăcărilor izbucnite la o casă, în satul Imper, comuna Plăieșii de Jos. Datorită intervenției prompte a colegilor noștri, incendiul a fost localizat și lichidat rapid, astfel încât s-a reușit limitarea propagării la întreaga locuință.

Pentru preîntâmpinarea producerii unor astfel de evenimente, recomandăm cetățenilor respectarea următoarelor măsuri de prevenire: 

– nu suprasolicitaţi instalaţiile electrice prin alimentarea mai multor consumatori electrici (radiatoare, plite, boilere, etc.) de la aceeaşi sursă (prelungitor, priză) în acelaşi timp, deoarece conductorii se încălzesc şi izolaţia se topeşte, producând scurtcircuitul electric;

– nu lăsaţi aparatele electrice sub tensiune când nu le folosiţi, deoarece pot constitui în orice moment surse generatoare de incendiu;

– nu amplasaţi conductorii electrici aflaţi sub tensiune sub covoare, mochete sau preşuri, deoarece un scurtcircuit poate provoca aprinderea acestora;

– nu utilizaţi aparate electrice improvizate sau conductori electrici deterioraţi sau neizolaţi corespunzător;

 – pentru remedierea defecţiunilor constatate la aparatele şi instalaţiile electrice defecte apelaţi la specialişti sau la persoane autorizate.

Sursa: Realitatea de Harghita

Articolul precedentAjutor pentru tinerii medici din Miercurea Ciuc
Articolul următorCulisele statului paralel – Miercuri, ora 18:00. Bătălie politică la sânge pe controlul unei societăți de stat: Loteria română