O societate comercială din Odorheiu Secuiesc a fost amendată cu 50.000 lei de comisarii Gărzii de Mediu Harghita, după ce Poliția Locală Municipală a sesizat, în data de 11 martie, faptul că pe Râul Târnava Mare, în zona străzii Băi Sărate, prin canalul de ape pluviale sunt evacuate ape de culoare roșu-brun.

În urma verificărilor, s-a constatat că de vină pentru poluare este o firmă din municipiu, care se ocupă cu vopsirea firelor de ață, și a cărui instalație de preepurare a apelor uzate tehnologice nu era funcțională.

„Reprezentanţii societăţii au început o acțiune de identificare a sursei poluării prin verificarea sistemului de canalizare și au depistat punctul de comunicare între rețeaua de canalizare a apelor uzate menajere și canalizarea pluvială. Comisariatul Judeţean Harghita al GNM a impus operatorului luarea măsurilor în vederea desființării comunicării între cele două sisteme, cu termen: 12.04.2020. Cercetările au continuat şi o zi mai târziu (12 martie 2020), a fost identificat şi poluatorul, un operator economic din Odorheiul Secuiesc ce se ocupa cu vopsirea firelor de ață. La controlul efectuat la societate în data de 17.03.2020, împreună cu Poliția Locală Odorheiu Secuiesc, s-a constatat că instalația de preepurare a apelor uzate tehnologice nu era funcțională şi, în consecinţă, nu se realiza preepurarea apelor uzate conform prevederilor autorizaţiei de mediu (…) Societatea comercială a fost sancționată contravențional cu amendă în valoare de 50.000 lei pentru neanunțarea incidentului produs către autoritatea competenta și pentru nerespectarea autorizaţiei de mediu”, se arată într-un comunicat al Gărzii Naționale de Mediu.

Conform sursei citate, din fișele cu date de securitate, coloranții utilizați de către operator nu intră în categoria substanțelor periculoase.

Societății i s-a impus punerea în funcțiune a instalației de preepurare a apelor uzate tehnologice prevăzute prin autorizația de mediu, iar Agenția pentru Protecția Mediului Harghita a fost notificată, în vederea suspendării autorizaţiei de mediu a operatorului economic.

ImagineImagine

Articolul precedent260 cazuri confirmate cu COVID-19. Peste 970 de harghiteni, izolați la domiciliu
Articolul următorCriza coronavirus în Europa și lipsa reacției românești