Doar nouă unităţi şcolare din Harghita nu au autorizaţie sanitară de funcţionare, procentajul celor care sunt autorizate sanitar fiind de 97,55, arată datele furnizate presei de purtătorul de cuvânt al Instituţiei Prefectului, Adrian Pănescu.

„Referitor la autorizaţiile sanitare de funcţionare, comparativ cu anul trecut, cifrele sunt îmbucurătoare şi evoluţia este pozitivă la nivel de judeţ, de la an la an. Astfel, anul acesta, din 409 unităţi de învăţământ care necesită autorizare sanitară de funcţionare, nu au au autorizaţie sanitară 9 unităţi. Asta înseamnă că 97,55% din unităţile şcolare din Harghita deţin autorizaţie sanitară de funcţionare; din punct de vedere sanitar, nu pandemic, şcolile sunt pregătite pentru a începe programul educaţional”, a declarat Adrian Pănescu.

Motivele pentru care cele nouă unităţi şcolare nu au autorizaţie sanitară sunt lipsa apei potabile, a unor circuite educaţionale corespunzătoare din punct de vedere sanitar sau medical sau efectuarea unor lucrări de renovare fără consultarea Direcţiei de Sănătate Publică şi fără a respecta normele în vigoare.

Potrivit sursei citate, anul trecut au existat în judeţ 14 unităţi şcolare neautorizate, numărul scăzând de la an la an.

În ceea ce priveşte autorizaţiile de securitate la incendiu, din cele 593 de corpuri de clădiri, 454 nu necesită autorizare la incendiu, fiind construite înainte de 1990, când au obţinut autorizaţiile în legislaţia anterioară, 77 necesită autorizare şi deţin autorizaţie şi 62 de corpuri de clădiri din judeţ sunt încă neautorizate pentru securitate la incendiu.

Purtătorul de cuvânt al Instituţiei Prefectului a mai spus că unităţile şcolare din judeţ sunt pregătite şi din punctul de vedere al asigurării încălzirii.

„La 5 septembrie, la nivelul unităţilor de învăţământ din judeţ, combustibilul pentru încălzirea pe perioada sezonului rece era asigurată în procent de 96,45% la nivelul întregului judeţ şi aici vorbesc de întreaga perioadă de iarnă. În sezonul rece nu vom avea probleme, dacă nu vom avea anumite accidente din punct de vedere tehnic, când centrala pe gaz sau pe rumeguş se defectează şi este nevoie de intervenţii punctuale”, a spus Adrian Pănescu.

El s-a referit şi la faptul că la cele 409 de instituţii de învăţământ, cu excepţia unei singure, este asigurat şi iluminatul clădirilor, nu numai în clase, ci şi pe holuri, casele scărilor, toalete sau alte spaţii comune de utilizare. În privinţa iluminatului corespunzător în exterior, în curţile, pe aleile sau căile de acces către unităţile de învăţământ, procentajul asigurării acestuia la nivel de judeţ este, la această dată, de 82,4%.

Totodată, Adrian Pănescu a punctat faptul că este monitorizată şi asigurarea siguranţei elevilor în perimetrul şi în interiorul instituţiilor de învăţământ.

„Astfel, în 200 de locaţii există sisteme de monitorizare video, în 42 de unităţi şcolare cu personalitate juridică există contracte cu firme specializate de pază şi în 152 există diferite forme mixte, ori prin personalul propriu auxiliar şcolar, sau dacă nu, prin intermediul personalului asigurat de societăţi de pază cu care primăriile au contract. Ţinând cont de aceste elemente, dacă nu ar exista situaţia specială generată de COVID-19, la nivelul judeţului Harghita s-au făcut paşi importanţi pentru ca procesul educaţional să se desfăşoare în condiţii decente”, a mai arătat Adrian Pănescu.

AGERPRES – autor: Gina Ştefan

Articolul precedentPrimarul din Miercurea Ciuc solicită aplicarea „scenariului verde” pentru noul an școlar
Articolul următorVictor Ponta – jucăria preferată a sistemului. Dosare grele fabricate la comandă